Subota, 17. maj 1997.

SUDJENJE BIVSEM PREDSEDNIKU NISKOG VOJNOG SUDA

Sudbina deviza zarobljenika - vojna tajna

Branioci penzionisanog pukovnika Veljka Milica nisu dobili odgovor o nestalih 40.000 maraka oduzetih od vukovarskih zarobljenika

Beograd. - Na sudjenju penzionisanom pukovniku i bivsem predsedniku niskog Vojnog suda, Veljku Milicu juce su svedocila dvojica pripadnika organa Vojne bezbednosti. Milic je, inace, optuzen zbog tzv. naknadnog podmicivanja i navodne pronevere novca od sudskih troskova. Vojni tuzilac tereti za saucesnistvo i Sacira Maksutija, sudskog tumaca i Slavicu Maksimovic, nacelnika kancelarije Vojnog suda u Nisu.

Prvooptuzeni Veljko Milic tokom visemesecnog procesa uporno je tvrdio da je rec o "montiranoj optuznici", jer joj je prethodilo njegovo insistiranje da vojni organi bezbednosti iz Nisa pohrane u Vojni servis 40.000 maraka oduzetih od vukovarskih zarobljenika. Tom novcu, medjutim, kako tvrdi do danas nema traga. Sustina izjava kapetana Dobrivoja Toromana, bezbednosnog upravnika bila je da je drugooptuzeni Maksuti u istrazi dobrovoljno teretio Milica, ali da je sada od toga odustao zbog navodnih pretnji. Maksuti pak tvrdi da je stvar upravo obrnuta i da je zbog pretnji i pritisaka "bezbednjaka" njemu i porodici bio prisiljen na lazne izjave protiv bivseg predsednika Vojnog suda.

Sto se tice nestalih deviza zarobljenika, svedok Toroman kaze da sa njima "nije radio i da mu o tome nista nije poznato". Na pitanje o tome advokata dr Jovana Buturovica, Veselin Radovic, referent bezbednosti u Komandi Trece armije rekao je: "Tu je sve cisto, a ako neko sumnja, kao sto citam po novinama, neka vodi postupak kao sto je ovaj".

Da li ste vi te devize oduzimali, bilo je naredno pitanje branioca.

- Na to bih rado odgovorio, ali ne mogu bez odobrenja nadleznih organa.

A da li su ove devize predate Vojnom servisu NBJ ili negde drugde?

- Ovo pitanje je suvisno, s obzirom na prethodni odgovor.

Na naredno pitanje dr Buturovica, da li su devize vracene u vreme kada je bila razmena zarobljenika "svi za sve", predsednik sudskog veca pukovnik Radomir Gojovic uskratio je odgovor svedoka, "jer to nije predmet rasprave".

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /