Subota, 17. maj 1997.

SEDNICA SKUPSTINE NOVOG SADA NIJE DONELA OCEKIVANI RASPLET

Sporazum samo prespavao, SPO trazi jos vise

Deo clanova SPO zahtevao da, mimo prekjuce potpisanog sporazuma, ovoj stranci pripadne i mesto gradskog ministra za finansije. Odbornici "Vojvodine" i SPO-Novi Sad napustili Skupstinu

Novi Sad. - Citavih devetnaest sati susilo se mastilo na sporazumu sefova gradskih stranaka i odbornickih grupa u Skupstini Novog Sada o rekonstrukciji gradske vlade da bi se dvadesetog sve izbrisalo, a punoletni potpisnici i cuvari partijskih pecata ponovo popismanili i odustali od podela mesta u Izvrsnom odboru po formuli koja je sve mogla da zadovolji jer je za SPO obezbedjivala 5, Demokratskoj stranci 4, koaliciji Vojvodina 3, a DSS-u jedno funkcionersko mesto.

Preokret se dogodio na samom pocetku jucerasnje sednice Skupstine grada, nakon izlaganja predsednika IO Caslava Popovica koji je prihvatanje sporazuma oznacio kao cin obezbedjivanja stabilne skupstinske vecine, uz opasku da se rekonstrukcija ne obavlja zbog loseg rada pojedinaca, vec iskljucivo zarad nove podele resora medju najjacim novosadskim strankama.

Neslaganje medju potpisnicima sporazuma objasnili su u ime SPO dr Miroslav Negrojevic i Zivko Savanovic, tvrdnjom da njih potpis dr Vlatka Vukovica (predsednik GO SPO) ne obavezuje i da nije u pitanju broj resora koji pripadaju Srpskom pokretu obnove, vec - kvalitet ponudjenih mesta. Naime, deo odbornika SPO nikako ne moze da se slozi da koalicija Vojvodina predlozi svog coveka na mesto clana IO za finansije jer bi joj to, uz mesto gradskog ministra za informisanje, donelo prevelika ovlascenja. Da bi se njihov predlog usvojio, odbornici SPO ponudili su trgovinu: za finansije daju mesto clana IO za obrazovanje, nauku i kulturu. Bez obzira sto se ovome usprotivio sef odbornicke grupe SPO Milan Djukic, navodeci da ce zbog nepostovanja sporazuma podneti ostavku, u Skupstini je, kako je rekao Aleksandar Kravic (Koalicija Vojvodina), zavladala zona sumraka: 29 glasova (od potrebnih 36) nije bilo dovoljno da se razrese duznosti Gerhard Burbah, Gordana Comic, Dragoje Lukic i Bogdan Nikolajevic. Za njihov odlazak sa duznosti glasalo je devet odbornika Vojvodine, 14 iz SPO - NS i devet iz Srpskog pokreta obnove. od izjasnjavanja za ovakve predloge odustali su svi odbornici DS, SPS i SRS, kao i deset Srpskog pokreta obnove.

Ovakav iznenadjujuci obrt bio je razlog da odbornici koalicije Vojvodina, SPO - NS i odbornik Ekoloskog pokreta Nikola Aleksic napuste sednicu koja je, mada na ivici kvoruma, odradila juce preostalih tridesetak tacaka dnevnog reda.

Bjelajac ne moze, Mirovic moze

Na samom pocetku sednice, gradonacelnik Mihajlo Svilar zatrazio je da salu napusti doskorasnji predsednik GO SPO Branko Bjelajac (koji je podrzavao zahteve grupe SPO - Novi Sad) jer nije odbornik. Bjelajac je to i ucinio, ali ovakav zahtev predsednika Skupstine je izostao kada je na sednicu dopao predsednik GO SRS Igor Mirovic. Zbog toga, kao i zbog brojnih uvreda na racun pojedinih odbornika, Djerdj Ozer iz koalicije Vojvodina kaze da se njihova podrska predsedniku Skupstine grada ne moze ocekivati.

Novi skupstinski zaplet, za neke je juce bio vec dugo ocekivani rasplet. Po dr Vlatku Vukovicu, predsedniku GO SPO, za sve je kriva Demokratska stranka koja je sporazum samo formalno potpisala ne zeleci da on zazivi. On postavlja ozbiljno pitanje partijske discipline jednog broja clanova SPO koji ne zele da se povinuju odlukama vrha.

Najbrzi u reakcijama, kao i uvek, bili su radikali koji su na konferenciji za stampu najavili zestoku politicku borbu protiv Koalicije Vojvodina koja je, po njima, separatisticka organizacija sa ciljem da ugrozi ustavni polozaj SRJ.

Ovakve kvalifikacije radikala, kao i cinjenica da je protiv promena bilo i sest odbornika SPS, nametnuli su ocenu izrecenu na sastanku koalicije Vojvodina: Koalicija Zajedno sa mnogo entuzijazma i otvoreno prihvata saradnju sa socijalistima i radikalima, omogucavajuci im da na velika vrata ponovo dodju na vlast. U takvom aranzmanu koalicija Vojvodina nece ucestvovati, a u skupstinske klupe vratice se tek kada obezbedi vecinu uz pomoc "slobodnih clanova DS i ostatka odbornika iz SPO". Ovakva tvrdnja odmah je ilustrovana podatkom da je tokom jucerasnje sednice Odbornickoj grupi SPO - Novi Sad pristupio Vladimir Jovanov (clan "izvornog dela" SPO). Po Aleksandru Kravicu (koalicija Vojvodina) u pitanju je gola borba za vlast, ili pokusaj da se zametnu tragovi mnogih prljavih poslova. Kao uzrocnika krize Milenko Pejcic (DSS) takodje navodi Demokratsku stranku, uz tvrdnju da onima koji zele vlast po svaku cenu nisu strani ni radikali ni socijalisti.

Koalicija Zajedno u potpunosti odbacuje sve optuzbe dojucerasnjih partnera u potpisivanju dogovora, a predsednik GO DS Borisav Novakovic kaze da je njihova moralna i ugovorna obaveza da podrze koalicionog partnera koji nije zadovoljan raspodelom zaduzenja u vladi. Tim pre sto je u odbornickoj grupi SPO zahtev za promenu kvaliteta mandata dobio vecinu.

P. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /