Subota, 17. maj 1997.

GENERALNI STRAJK U ZDRAVSTVUREPUBLICKI SINDIKAT O POCETKU PREGOVORA

Vlada nudi plate na poverenje

"Beli mantili" uporni da dobiju zaradjeno (konkretno, svi zaostaci i pola majske plate u junu, kao i razlike za uslove rada). Druga strana, pak, trazi "razvlacenje" rokova jer raspolaze sa 500 miliona dinara za narednih 40 dana. Konacnu rec o strajku dace clanstvo sindikata

Protest do ispunjenja zahteva:
Sa protesta ispred Vlade Srbije

Beograd. - Pregovori predstavnika Vlade i Republickog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti, zapoceti danas, nastavljaju se u ponedeljak. Generalni strajk zdravstvenih i socijalnih radnika Srbije, koji danas ulazi u sesti dan, nastavlja se i dalje.

- Vladine pregovarace smo u svim dosadasnjim kontaktima pokusali da nateramo da shvate da je nas osnovni zahtev da postuju ono o cemu smo se dogovorili. U ovom slucaju to je redovna isplata zarada, po utvrdjenoj dinamici, rekao je juce Stevan Djordjevic, predsednik Republickog sindikata radnika zdravstvene i socijalne zastite. On je na jucerasnjoj sednici ove sindikalne organizacije istakao da je prva faza strajka uspesno okoncana, posto je "njegov obuhvat clanstva najveci dosad, kao i zato sto se striktno postuje minimum procesa rada, sto je potvrdio i inspektor za zdravlje".

- U nastavku pregovora insistiracemo na tome da se isplate zaostale martovske zarade i prvi deo aprila, jer vec u sledecu sredu, 21. maja, prema nasim zahtevima, dospevaju obaveze za isplatu prvog dela aprilske zarade. Ponudjeno nam je da strajk bude u "stend baj" aranzmanu tako da cim oni ne budu isplacivali novac po utvrdjenom ritmu, mi aktiviramo strajk. Tek sa izvrsenjem obaveza za mart, mozemo da konstatujemo dokle smo stigli - rekao je novinarima Stevan Djordjevic.

Na sednici ROS dogovoreno je da "iz strajka izadju svi ucesnici u isto vreme, bez obzira na to kome budu isplacene zaostale naknade, a kome ne".

Po recima Zvonimira Golubovica, sekretara u Ministarstvu zdravstva, Vlada, odnosno resorno Ministarstvo su za resenje, a netacno je da nisu zainteresovani za pregovore.

- Pregovori, medjutim, ne mogu otpoceti sa 50 ljudi koliko vas je u ovom sindikalnom odboru i koliko ste ukljucili u pregovaracku ekipu. Ja ovde nisam ministarkina zamena, jer je ona spremna da dodje i na ovu sednicu, posto pregovori nisu prekinuti. Vi ste, medjutim, odlucili da isplata martovskih zarada bude okoncana do devetog, a prvog dela aprilskih do 21. maja. Morali bismo pribliziti i stavove oko ovih rokova, jer je ministarka predlozila isplatu prvog i drugog dela martovske i prvog dela aprilske plate do kraja ovog meseca. U narednih deset dana pokusali bismo i isplatu zaostale razlike po osnovu uslova rada, kao i toplog obroka. Pored toga, moguce su i dve isplate u junu, sto znaci da bi u narednih 40 dana dobili po cetiri isplate za koje valja izdvojiti oko 500 miliona dinara, rekao je Golubovic, prakticno zatrazivsi od sindikalaca da malo "razvuku" rokove isplata zarada.

Sindikalci su juce ostali uporni u zahtevu da im do kraja juna bude isplaceno pola majske plate, kao i da se isplate dve razlike za uslove rada iz minule godine, razlika za uslove rada iz januara ove godine i regres. Nagovesteno je, medjutim, da bi u toku pregovora dve strane mogle da se nadju na pola puta, ali je i upozoreno da ce se o svakom predlogu izjasnjavati clanstvo ovog sidikata, odnosno da poslednju rec daju - strajkaci.

Sto se predloga da se protestno okupljanje "seta" od grada do grada tice, juce se culo vise primedbi da ono mora da se odrzava, svakodnevno, pred Vladom Srbije, "jer se tu odlucuje o nasim zahtevima, a ne da budemo putujuci cirkus i 'pozoriste Sopalovic'."

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /