Subota, 17. maj 1997.

STA JE DONEO PETI DAN STRAJKA

Obostrana upornost

Ne zele vise samo obecanja:
S prekjucerasnjeg protesta u Beogradu

Beograd. - Pregovori sindikata zdravstvenih i socijalnih radnika sa predstavnicima drzave, juce petog dana generalnog strajka, napokon su otpoceli. Vlada je ostala pri prekjucerasnjoj ponudi da u dva navrata isplati zaostale martovske i prvi deo aprilske zarade zdravstvenim i socijalnim radnicima. Strajkacki tim, medjutim, nije doneo konacnu odluku o ovoj ponudi zato sto bi, prema njihovom zahtevu, prvi deo aprilske zarade trebalo da stigne vec 21. maja. Ostalo je da se o svemu dogovore, ali je i nastavak pregovora zakazan za prvi radni dan naredne nedelje. O zahtevima zdravstvenih radnika raspravljace se u ponedeljak u 10 casova, a o zahtevima socijalnih radnika, pregovori pocinju dva sata docnije. Sindikalisti su juce istakli da su svesni da vladina ponuda nije posledica priliva novih sredstava u Fond zdravstvenog osiguranja, vec da je rec o "posebnoj finansijskoj intervenciji".

Zaposleni u ovim delatnostima, kako isticu ucesnici strajka, nisu spremni da ponovo dobiju samo obecanja, vec zele da im drzava isplati zaradjeno, a da plate ubuduce stizu na vreme, u dogovorenim rokovima. Prema tvrdnjama sindikata, strajk ne gubi na snazi, a i direktori zdravstvenih i socijalnih ustanova daju podrsku strajkackim zahtevima. Sindikalisti podsecaju da su u lanjskom generalnom strajku direktori listom vrsili pritisak na strajkace, pokusavajuci da slome njihov bunt.

"A podrska s Kipra?"

Strajkacima su juce stigli i telegrami podrske u kojima se sa njihovim zahtevima i buntom solidarisu Sindikat zdravstvenih radnika Rumunije "Sanitas", Savez grckih sindikata radnika svih drustvenih delatnosti ADDI i Sindikata zdravstvenih radnika Ruske federacije. Ova podrska propracena je aplauzima, ali i jednim zanimljivim komentarom iz sale: "Hocemo li dobiti i podrsku sa Kipra? "

Inace dok pregovori budu trajali, sindikalisti su se odlucili za nastavak protestnih okupljanja zdravstvenih i socijalnih radnika koja ce se organizovati po gradovima Srbije. Prvi ce se odrzati u Nisu, 20. maja, drugi u Kragujevcu, 21 maja, a 22. maja zakazano je okupljanje i protest u Novom Sadu. Poslednjeg radnog dana naredne nedelje, 23. maja planiran je protest u Beogradu koji ce se odrzati u 13 casova na Trgu Nikole Pasica.

Strajk se i juce odvijao prema planu, odnosno u potpunosti je postovan minimum procesa rada, a pacijenti su primani u onim retkim zdravstvnim ustanovama koje nisu usle u strajk i koje su, po zakonu, od njega oslobodjene. I pored svega, ni jedan hitni slucaj nije odbijen, a lekari isticu da nece izneveriti Hipokratovu zakletvu i pacijente ostaviti na cedilu.

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /