Subota, 17. maj 1997.

REC PLUS: MEHMET BARDHI, POSLANIK DEMOKRATSKOG SAVEZA U CRNOJ GORI

Crna Gora moze biti optuzena za pljacku

Poslanik crnogorskog parlamenta Mehmet Bardhi izneo vise cinjenica o nelegalnoj trgovini na relaciji Crna Gora- Albanija, posebno podvukavsi trgovinu starim gvozdjem

Podgorica. - Nakon martovskih dogadjaja u Albaniji i poremecaja institucija sistema u toj zemlji, pocinje trgovina starim gvozdjem u velikim kolicinama, a time velike nevolje za stanovnistvo iz podrucja Ana e Malit ulcinjske opstine. Naime, svakodnevno od 100 do 300 teretnih kamiona velike tonaze, natovarenih starim gvozdjem (ali su primijeceni i drugi tereti), prelaze drzavnu granicu u Sukobinu, pored same vojne kasarne za Niksic, naveo je poslanik Mehmet Bardhi.

Prema navodima ovog poslanika, ovakav saobracaj "tesko je ostetio i svakodnevno steti infrastrukturu ovog regiona (lokalne i regionalne puteve, mostove, telefonsku i vodovodnu mrezu i drugo), tako da je lokalni put Sukobin-Kravari od asfaltnog pretvoren u makadamski". Bardhi je rekao da su osteceni i seoski bunari za pijacu vodu, a da je u Kravarima, radi prosirenja puta, buldozer sravnio zemljom i tri groba.

- Pitam nadlezna ministarstva (trgovine, saobracaja, unutrasnjih poslova) kada ce popraviti ovo stanje i kada ce popraviti tesko ostecenu infrastrukturu? S tim u vezi, proizilazi i pitanje medjunarodno-pravnog karaktera: da li je dozvoljeno da jedna drzava, u konkretnom slucaju Crna Gora, obavlja trgovinu ovakve prirode i obima, sa krijumcarima (individualnim ili organizovanim) iz Albanije u stanju u kakvom se sada nalazi, i pri cinjenici da je Albanija, prije dvije godine, zabranila prodaju zeljeza van zemlje. Odatle se namece i pitanje, da jednog dana Albanija moze optuziti Crnu Goru pred medjunarodnim sudom ili OUN za pljacku i traziti obestecenje, jer ovim podstice gradjane Albanije da razaraju svoje fabrike i masine, da bi ih kao staro gvozdje prodali Crnoj Gori - pitao je poslanik Bardhi i upozorio da ovo moze da ugrozi odnose izmedju dvije susjedne zemlje. Jer, smatra on, Crna Gora je trebalo da pokaze solidarnost, a ne da ovo cini.

Potpredsjednik crnogorske vlade Miodrag Vukovic, ponudio je samo dio odgovora na pitanje poslanika Bardhija. On je kazao da drzavni organi u trgovini gvozdjem iz Albanije "ne ucestvuju ni na koji nacin".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /