Subota, 17. maj 1997.

"OSTRA I TEMELJNA DISKUSIJA" IZMEDJU MADLEN OLBRAJT I MATE GRANICA U VASINGTONU

SAD optuzuju Hrvatsku za nepostovanje Dejtonskog sporazuma

Americki drzavni sekretar je upozorila predsednika hrvatske vlade na zabrinjavajuce ponasanje vlasti koje onemogucavaju povratak hrvatskih Srba na njihova ognjista kao i na nepostovanje zahteva Haskog tribunala od strane Hrvatske

Vasington, Rojter. - Americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt u cetvrtak je ostro prekorila hrvatskog ministra inostranih poslova zbog postupanja njegove zemlje prema Srbima, kao i zbog drugih prekrsaja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopstio je juce Stejt dipartment. "Ne secam se da je u poslednje vreme bilo tezeg sastanka drzavnog sekretara sa ministrom inostranih poslova koji je dosao u posetu", rekao je portparol Nikolas Berns o pedesetominutnom sastanku tokom kojeg je doslo do "ostre i temeljne diskusije" izmedju Madlen Olbrajt i Mate Granica.

Prema njegovim recima, Madlen Olbrajt je ukazala na to da je "kristalno jasno" da "SAD ne mogu tretirati Hrvatsku kao prijatelja, sve dok se ta zemlja ne bude strogo pridrzavala Dejtonskog sporazuma". Ona je ukazala na to da se nad hrvatskim Srbima sprovodi "uzasno nasilje" pri cemu hrvatska vlada onemogucava povratak izbeglicama iz "Krajine" i pokazuje narocitu grubost prema Srbima u istocnoj Slavoniji koje zastrasuje i unistava im domove.

Zak Klajn, Amerikanac koji obavlja funkciju UN u istocnoj Slavoniji, bio je prisutan na sastanku i izlozio je detalje o specificnim incidentima u kojima su "Srbi imali posla sa hrvatskim bandama." "To su veoma ozbiljni dogadjaji", rekao je Berns.

Olbrajt je ponovila americku podrsku punoj saradnji sa Haskim tribunalom za ratne zlocine pocinjene u Bosni i ponovo zatrazila da Zagreb osigura da svi hrvatski gradjani ili osobe koje su optuzene za ratne zlocine i nalaze se na hrvatskoj teritoriji budu isporuceni sudu u Hagu. Ona je ponovila upozorenje da snazna zelja Hrvatske da u potpunosti postane deo Zapada - ukljucujuci clanstvo u kljucnim institucijama i pristup medjunarodnim finansijama - moze biti ugrozen ukoliko Zagreb ne ispuni svoje obaveze iz Dejtonskog sporazuma, kojim je 1995. okoncan rat u Bosni.

Olbrajt "nije na specifican nacin pominjala bilo kakvu vrstu finansijskih kazni", rekao je Berns, ali je podsetio da se Vasington nedavno uzdrzao prilikom odlucivanja o kreditu Medjunarodnog monetarnog fonda koji je Hrvatska nastojala da dobije, kako bi ubedio Zagreb da isporuci optuzenog ratnog zlocinca Darija Kordica u Hag.

Govoreci o odgovoru hrvatske strane, Berns je rekao: "Bilo je dugih objasnjenja od strane zvanicnika hrvatske vlade, ministra Granica i drugih, o tome zbog cega su se ovi problemi pojavili, zbog cega se prema Srbima ne postupa dobro. Zbog toga ne mogu da kazem da li je drzavni sekretar bila zadovoljna odgovorima na sva njena pitanja".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /