Nedeljna, 18. maj 1997.

Alternativa "nezamenjivom" Milosevicu

Koji bi novi celnik Srbije bio prihvatljiv partner za Moskvu

Milan Panic je od pocetka ove godine vec u tri navrata bio u ruskoj prestonici. Njega primaju u Kremlju, sa njim razgovaraju u Dumi, a sam Panic je izjavio da je nasao "zajednicki jezik sa Rjurikovom Cubajsom, Sergejem Beljajevim iz pokreta Nas dom Rusija, Lukinom i Javlinskim"

Provereni partner Rusije, takodje i sveta, Slobodan Milosevic (prema kojem se odnos gradi kroz formulu: nevoljen, ali nije nase da ga smenjujemo) razmislja o tome da promeni kabinet. Mesto predsednika Srbije, koje je on zauzimao sve ove poslednje godine, ostalo bi upraznjeno.

S obzirom na to da je Moskva resila da ostane u balkanskoj igri svetskih sila (k drugim stolovima tesko je prici), i upravo zbog toga za Moskvu je veoma interesantno pitanje ko ce biti njen novi partner u Srbiji. I upravo ovde dolazimo do bolecivog pitanja: pravog izbora. Ako Moskva direktno podrzi Milosevicevog naslednika iz njegovog SPS moze da se desi da svet to ne shvati: jer, "levicarenje" Milosevica se kompenzira njegovom vec pomenutom "nezamenjivoscu" koju njegov naslednik ne bi posedovao.

Ali, istina je da tome postoji alternativa. Ruske demokrate koje su u strukturama vlasti, mogu pokazati svoje raspolozenje prema kandidatu za srpski tron koji bi dosao iz redova demokratske opozicije. Ovde ipak postoji jedan problem. Skoro svi oni vide rodnu Srbiju na zapadu, a prisustvo Rusije na Balkanu se svodi na istorijsko-folklorni nivo.

I upravo u momentu teskih razmisljanja u Kremlju na ruskom politickom horizontu se pojavljuje bivsi premijer Jugoslavije, farmaceutski milioner Amerikanac srpskog porekla, Milan Panic. Od pocetka ove godine on je vec u tri navrata bio u ruskoj prestonici. Njega primaju u Kremlju, sa njim razgovaraju u Dumi, a sam Panic je izjavio da je nasao "zajednicki jezik sa Rjurikovom Cubajsom, Sergejem Beljajevim iz pokreta Nas dom Rusija, Lukinom i Javlinskim".

Kako su saznale "Moskovske novine" tokom maja Moskvu ce posetiti lideri srpske opozicije. Inicijator posete je Milan Panic. Tokom ove posete Panic ce pokusati jednim udarcem da ubije dve muve: da oko sebe okupi srpske demokrate, i da im obezbedi podrsku moskovskih demokrata. Panic je uspeo da ugovori sastanak sa najblizim okruzenjem predsednika Jeljcina, ukljucujuci i Cubajsa.

Cak i ako su ocene bivseg jugoslovenskog premijera o bliskosti njegovih odnosa sa kremaljskim liderima mozda emocionalne, Panic ipak nalazi razumevanje kod svojih visokih sagovornika u Moskvi. I to je lako objasniti. Panic nudi srecnu kombinaciju sa tacke gledista Moskve - kombinaciju elemenata od kojih su neki bili karakteristicni za Milosevicevu stranku, a neki za srpsku opoziciju.

Kremlju, naravno, imponuje sto je Panic "provereni demokrata". Osim toga, kao biznismen sa svetskim imenom, on odrzava dobre odnose sa zapadnim liderima, ukljucujuci i predsednika SAD. Jednom recju, za Zapad Panic je sasvim prihvatljiva politicka figura. A to je veoma vazno i za Moskvu. Jer, na Balkanu Rusija ne deluje sama nego u saradnji sa zapadnim partnerima. I upravo zbog razilazenja u ocenama jednih ili drugih srpskih politicara, cesto je dolazilo da nesuglasica izmedju Rusije i Zapada.

Ali skoro najvaznije (i veoma prijatno za uho Kremlja) jeste to sto Panic otvoreno govori o neophodnosti orijentacije Srbije kao i drugih istocnoevropskih zemalja, bar sto se tice ekonomije, na Rusiju.

- Rusija je lokomotiva za Srbiju i to je cinjenica za Istocnu Evropu. I na nas utice ekonomski uspeh ili neuspeh Rusije, kaze Panic.

A i o problemu sirenja NATO na Istok Paniceva pozicija je takva da bi je potpisao svako u Kremlju. On smatra da je "Zapad duzan Istoku", da je Rusija ispunila sve obaveze koje je preuzeo Gorbacov, te da sada Zapad treba da napravi korak ususret Moskvi.

Svoje izjave o ljubavi prema demokratskoj Rusiji Panic potvrdjuje i svojim delom. Njegova kompanija ICN kupila je u Rusiji tri fabrike. U modernizaciju ovih fabrika Panic je vec ulozio stotinu miliona dolara. Osim toga, on je obecao da u toku pet godina nakon kupovine fabrika nece uzimati profit. U ovakvoj situaciji cak i najortodoksnije ruske patriote tesko ce naci tragove imperijalizma u delatnosti Panica. A kremaljske demokrate, ako podrze Panica, imace izvanrednu sansu da preuzmu inicijativu u srpskom pitanju od ruske opozicije, a to je pitanje tako cesto elemenat u ruskim unutrasnjepolitickim borbama. A sto se tice krupnih ruskih biznismena koji su vec okusili visoku politiku, oni ce ocigledno Panica smatrati jednim od svojih.

Sam bivsi jugoslovenski premijer verovatno ce pokusati da odigra na kartu koja je bila adut za Borisa Jeljcina prosle godine. I Panic ce mozda da kaze Srbima "Ja imam vec godina, i nemam nameru da vladam dugo. Ja samo hocu, koristeci svoju reputaciju u civilizovanom svetu, da pomazem Srbiji da ona bezbedno ostvari prelazak u demokratiju."

Podrska ruskog vrha, ako i ne bude sasvim upadljiva, bice mu dobrodosla. Uzgred, on je vec dobio jedan visoki blagoslov u Rusiji: blagoslov ruskog patrijarha.

Genadij Sisojev

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /