Nedeljna, 18. maj 1997.

Pogled popreko

Jugoslavijo, jacaj sve mocnija!

"Sta je moja osnovna duznost nego da stitim Ustav!?" (Slobodan Milosevic, u razgovoru s delegacijom niskih studenata, 17. decembra 1996)

Pise: Nikola Burzan

    "Sta je moja osnovna duznost nego da stitim Ustav?"

    (Slobodan Milosevic, u razgovoru s delegacijom niskih studenata 17. decembra 1996.)

Kad bi bilo koji posteni gradjanin, na bilo kom javnom mestu, makar i u poslednjoj periferijskoj krcmi, rekao da OVAKVU Jugoslaviju treba srusiti, svaki dripac bi nekaznjeno mogao da ga pljune i raspali po nosu kao izdajnika i stranog placenika, a drzavni tuzilac, bogme, i da podvede pod neki od rigoroznih paragrafa KZ. Onima, pak, sa visokih hijerarhijskih lestvica, koji govore "isto to samo malo drukcije", niko nista ne zamera, naprotiv - cak im i aplaudiraju! "Quod licet Iovi, non lecet bovi"!

Ima i u svetu pojedinaca i grupa (mozda i zaverenickih, u sta uopste ne verujem), koji bi srusili cak i OVAKVU Jugoslaviju ali to je prava naiva prema onome sto misle i govore (pa i spremaju!) ovdasnje vodece licnosti i stranke. Recimo: sta znaci stav iz Programa JUL da OVAKVU Jugoslaviju "prihvatimo kao zajednicku drzavu ravnopravnih naroda koji su svojom voljom odlucili da zive zajedno"!?

Prvo, narod(e) Srbije niko o tome nije ni pitao, a drugo, jos vaznije, Ustav (savezni, zabljacki, kakav je-takav je) garantuje ravnopravnost republika, ne samo naroda!

Ako je, dakle, PROGRAMSKI stav JUL protivustavan, sta se moze ocekivati od njegovog prakticnog delovanja?! I zasto cute oni cija je osnovna duznost da stite Ustav? Slicni su (koalicioni!) stavovi i SPS, koja zeli drzavu "ravnopravnih gradjana federalnih jedinica"!

O opoziciji da i ne govorimo: niko ne drzi da OVA drzava "drzi vodu"! Jedni hoce monarhiju, drugi unitarnu drzavu, treci autonomije, cetvrti drzavu regiona, peti "prikljucenje" Republike Srpske, sesti Kosovo Republjik, itd. Haos, uzas!

Sudite li, pak, po onome sto slusate i citate (pogotovo "izmedju redova"), u toku su velike pripreme za CENTRALIZACIJU ili, ako vam je blizi i jasniji termin, UNITARIZACIJU sadasnje nam FEDERALNE drzave! A sve pod starim parolama: OVO nije federacija, vec konfederacija, nadleznosti republike su prevelike, neophodno je "vece jedinstvo", "zbijanje redova", "jacanje federacije"!

Ako bolje razmislite, zar upravo to nije bila ideja vodilja "centrumasa": diskreditovati manju federalnu jedinicu, prikazati je u ocima veceg brata kao zemlju svercera i mafijasa, a time ogaditi pucanstvu i federalizam i demokratiju?! Tog posla se, cak, latio i njen predsednik Bulatovic, blateci sopstvenu drzavu za spekulacije, nelegalni kapital, drzavni monopol, sverc, itd. Stanje u Srbiji nije nista bolje, naprotiv, ali Milosevic nije toliko lud da bi sve te "drzavne tajne" obelodanio!

Takve (samo)optuzbe svaki sef drzave morao bi da zavrsi civilizacijskim obicajem: "I zbog svega toga, gospodo, podnosim neopozivu ostavku"! Ali, posto je i Bulatovic, ocigledno, zainteresovan za "jacanje federacije" - jer mu se tamo obecava premijerska funkcija, dobro je, pred odlazak, pomoci Gazdi i oslabiti osiljenu "separatisticku" republiku. Jugoslavija nema alternative! Mada narod kaze: "Ne pljuj u bunar dok nisi iskopao novi!"

Sa levice se uporno trubi o potrebi "jacanja federacije", a reci se odmah pretvaraju u delo: vaskrsnuli su (povampirili se) "jugoslovenski komunisti", sprema se savezni zakon o informisanju, najavljuje se ponovo stvaranje JRT, uz obrazlozenje da "savezna drzava mora da ima svoj TV kanal, sto je, istovremeno, i uslov za ukljucivanje u medjunarodnu razmenu programa"!? O pregrupisavanju policije i drzavne bezbednosti (posebno!) ka centru sa Sokolovicem na celu, da i ne govorimo.

Mozda gresim, ali verujem da istoj svrsi sluzi i ultimativni zahtev za smenom sefa crnogorske DB Marasa, koji je, tvrde strucnjaci, stvorio izvanredno organizovanu, efikasnu i modernu sluzbu?! Sve to, dok je Milosevic bio samo republicki predsednik, nikome nije smetalo.

U tu veliku patriotsku akciju ukljucila se i najpatriotskija snaga, pobednica nad nacizmom i fasizmom - SUBNOR. Njegov beogradski odbor saopstio je da su "borci odlucni u zahtevu da se...Savezni odbor utvrdi kao najvisi organ SUBNORJ i eliminise opcija po kojoj je Savezni odbor 'koordinaciono telo' samostalno-separatnih republickih organizacija Srbije i Crne Gore"!?

Ne bore se "savezni borci" samo protiv "separatnih" srpskih i crnogorskih boraca, vec OSUDJUJU "kao opoziciono i razbijacko delovanje" tzv. "Drustva za istinu o NOB 1941-1945", kao i sve one koji se "ne ogradjuju od njegovih opozicionih i razbijackih stavova"!? A SUBNOR ce se, kazu, zalagati da svoja rukovodstva "osvezi novim, mladjim, sposobnim i kreativnim ljudima". Posebno me je raznezilo ono "mladjim", a ponajvise samokritika da SUBNOR "nije dovoljno i organizovano uticao na stabilizaciju prilika u Jugoslaviji i njen ukupni boljitak, iako je RASPOLOZENJE BORACA BILO NA ZAVIDNOJ VISINI" (podvukao - N.B.)!?

Izuzetno mi je drago sto su, ako smem da kazem, stari borci srecni i zadovoljni: redovno primaju visoke penzije, deca i unucad im imaju dobra zaposlenja i jos bolje plate, fali im samo "jaka federacija", pa i osuda (hapsenje?) clanova i pristalica "Drustva za istinu"...!? Odavno nisam procitao nesto tako poltronski (o)tuzno i nikako ne mogu da shvatim sta je to u ljudskom bicu sto ga, cak i u tako poodmaklim godinama, tera da se upregne u Gazdina kola!? Ili veruju Novom da mu je "osnovna duznost da stiti Ustav", ili su se odrekli Starog, koji je sudijama zamerao sto se "bogati, drze zakona k'o pijan plota"!?

Sve, dakle, navodi na zakljucak da ce Milosevic, ipak, ispostovati dato obecanje o zastiti Ustava i da se nece kandidovati za predsednika Srbije, vec - Jugoslavije. Ali, ne OVAKVE, vec neke renovirane, ojacane, centralizovane, unitarizovane. A sa poslusnim Momirom kao predsednikom Savezne vlade, koja - po Ustavu - ima svu vlast, nikakva promena Ustava mu nije potrebna, i moci ce u miru, sreci i zadovoljstvu da vlada i sledecih deset godina. Jedino sto bi - predsednickim dekretom, ne Ustavom - trebalo promeniti za tu svecanu priliku jeste himna: da se, konacno, zaori ona stara ideja u novoj interpretaciji - "Jugoslavijo, jacaj sve mocnija...".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /