Nedeljna, 18. maj 1997.

Operacija: Povratak u 1993.

Na sednicama Glavnog odbora nisu odredili strategiju za nastup na izborima, kao ni potencijalne predsednicke kandidate. Veliki broj socijalista ocekuje da Slobodan Milosevic preuzme rukovodstvo drzavom, ali njegovi najblizi saradnici tvrde da ce on najverovatnije izabrati opciju da bude ponovo predsednicki kandidat na republickim izborima, jer je on u svom mentalnom sklopu blizi Srbiji, a i voli da radi svima u inat

Jelena Kosanic

"Izbori ce biti odrzani izmedju septembra i decembra, Milosevic ce se kandidovati za predsednika Srbije, jer mu je mentalni sklop takav da sve radi iz inata. Nova demokratija ce uci u koaliciju levih snaga, ako zeli da postoji kao politicka stranka i ubuduce. SPS i JUL nece postati jedna stranka, jer su tako procenila rukovodstava obe partije. Stabilnost drzave, ostanak Kosova u SRJ, dobri odnosi sa RS, garancije su da ce narod i ovaj put poverenje dati vladajucoj partiji." Ovo su samo neke od informacija koje se mogu cuti od clanova uzeg rukovodstva SPS, koji su iz razumljivih razloga zeleli da ostanu anonimni.

Socijalisti procenjuju da im vreme ide naruku i zato ce izbori biti zakazani u zakonskom roku, do kraja godine. Time se verovatno moze objasniti i to sto SPS jos nije formirao Izborni stab, niti rukovodstvo partije na sastancima razgovara o izboru svog predsednickog kandidata. Konsolidovali su sopstvene redove i sada pod dirigentskom palicom predsednika Srbije, koji je potpuno aktivirao svoju funkciju predsednika partije, stvaraju uslove za jos jednu pobedu na izborima. Kako pouzdano saznajemo, Milosevic cesto govori svojim saradnicima kako je koalicija "Zajedno" utrosila sto dana pozitivne energije u medjusobnim svadjama i nedoumicama, zbog kojih nista nisu operativno uradili.

"Ako je Slobodan sam sebi zabijao golove sto dana, od tada opozicija zabija sama sebi. Vise nije nereseno, ponovo on ima priliku da povede. Kako vreme odmice, njemu raste rejting, jer opozicija pokazuje da je potpuno nesposobna i da se samo interesuje za vlast", kaze jedan nas sagovornik, isticuci i greske koje pravi opozicija, dopustajuci SPS-u da u javnosti pokaze da su konsolidovali partiju, jer niko vise u medijima ne pominje ko je ukrao izbore, kako je vrsena kradja i ko treba da odgovora za to. "Svi su sve zaboravili, predsednik Prvog opstinskog suda i dalje je na toj funkciji, kao i ministar Arandjel Markicevic i ostali operativci u izbornoj kradji, niko nije smenjen, ostali su nekaznjeni. Opozicija je sve to stavila u drugi plan, pred narodom se samo samaraju umesto da podsecaju ko je sta uradio."

Portparol SPS Ivica Dacic izjavio je u cetvrtak da se "Socijalisticka partija Srbije ne opterecuje Izbornim zakonom, jer je do sada pobedjivala i u klasicnom vecinskom, mesovitom i proporcionalnom sistemu", preporucujuci opoziciji da "izmisli neki novi Izborni sistem sa kojim bi najzad mogli da pobede". Daciceve ironicne poruke upucene na racun opozicije nisu novost, ali novinu svakako predstavlja uvodjenje redovnih konferencija za novinare Glavnog odbora vladajuce partije. Dosta neocekivano SPS je najavila medijsku otvorenost za sva pitanja, zeleci time da pokaze da je nakon izborne krize napokon zbila sopstvene redove.

Predsednik Srbije Slobodan Milosevic rukovodi operacijom povratka na pozicije koje je SPS imala 1993. godine. I u vreme izborne krize na sednici Glavnog odbora SPS u januaru, rekao je da ce ojacati partiju. Iz njegovog govora, koji je "Nasa Borba" tada objavila, mogao se predvideti sled nekih poteza rezima koji su kasnije i ucinjeni. Nakon izborne krize doslo je do kadrovskih izmena u mestima i gradovima u kojima su socijalisti izgubili od opozicije, sto sada koriste kao dokaz da su spremni da promene one koji nisu dobro radili i u javnosti isticu da su ojacali partiju.

"Niko U SPS-u nije zato sto obavlja ili ne obavlja duznosti", jedini je komentar koji su u javnosti izrekli socijalisti o povratku Milorada Vucelica u vrh partije na mesto jednog od potpredsednika. Po preporuci Milosevica, da se deakumuliraju oni koji imaju visak funkcija i koji su preoptereceni, izvrsene su znacajne kadrovske promene u Glavnom i Izvrsnom odboru SPS, od kojih su svakako najvise paznje privukli "otpisani" Milorad Vucelic i Zeljko Simic. Podeljena su zaduzenja po kojima je za najosetljivije stvari zaduzen Vucelic, za koga socijalisti tvrde, da je petnaest dana pre povratka na politicku scenu pred Milosevicem "okajao grehe" za price koje je pripovedao u vreme svoje politicke apstinencije i zbog pojavljivanja medju demonstrantima. Vucelicevi kontakti i dobra saradnja sa vecinom opozicionih lidera promovisali su ga u koordinatora SPS za odnose sa drugim partijama i republikama (u javnosti poznato njegovo angazovanje oko sukoba Bulatovic-Djukanovic). Zeljko Simic je dobio resor obrazovanja, mada se u partiji otvoreno prica da je on glavni operator za informisanje i izvrgavanje opozicije ruglu "jer to radi gospodski". Gorica Gajevic, generalni sekretar SPS, zaduzena je za celu oblast kadrovskih pitanja, iako nas izvor iz vladajuce partije tvrdi da je to samo prividno, jer sve poslove na terenu odradjuje bas Vucelic, koji je nedavno u Vojvodini "politicki oziveo" Radovana Pankova i Nedeljka Sipovca. Za kadrovsku promenu proteklih meseci pre dolaska Vucelica, bio je zaduzen Nikola Sainovic, ali je sada popularni "Saja", kako saznajemo, pomalo "na ledu", jer ga Milosevic smatra veoma odgovornim za poraz na lokalnim izborima. Njegovo sklanjanje i kaznjavanje se ipak ne ocekuje, jer je Sainovic upucen u sve sta je Milosevic radio od pocetka rata i uvek mu je bio "pri ruci". Spekulacije u stranim i domacim medijima o uklanjanju sefa Drzavne bezbednosti Srbije Jovice Stanisica takodje ne stoje, jer su i socijalisti svesni da "Jovica mnogo zna o svima, a narocito o Milosevicu".

Mnogi procenjuju da je SPS otvoreno napravila zaokret i okrenula se vise desno, prema patriotizmu, vracajuci se na obelezje koje im je 1993. obezbedilo pobedu na izborima. Povratak Vucelica i ostalih clanova koji su bili stavljeni u zapecak, mozda govori o slabosti dotadasnje garniture SPS, ali se u toj partiji otvoreno govori i da je Milosevic shvatio da vraca sposobnije ljude od clanova u koje se uzdao za vreme saveznih i lokalnih izbora.

Konsultacije koje je Milosevic vodio sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Marjanovicem, odnosile su se na "podmirivanje" potreba najugrozenijih delova stanovnistva, u cemu ce ipak najveci teret morati da podnese Dusan Matkovic, koji je kao potpredsednik zaduzen za finansije, zbog cega ce biti prinudjen da se oprosti direktorskog mesta u "Sartidu", jer je Milosevic zahtevao da bude stalno zaposlen u partiji.

Matkovicev osnovni zadatak je da obezbedi pare za kampanju, ali i za plate i penzije. SPS ocekuje veliku finansijsku injekciju od EPS-a i Jugopetrola, u cemu bitnu ulogu ima i predsednik Gradskog odbora SPS Dragan Tomic. Najveci kapital ocekuje se od prodaje PTT-a, ali za sada velike pare rezim ubira od carina, za sta je zaduzen popularni "Braca", tj. Mihalj Kertes.

Velika nelikvidnost banaka u SPS objasnjava se i kao potez koji ce potpomoci osecaj blagostanja pred izbore. Nedostatak novca i kriza trajali bi "po planu" tri meseca pred izbore, kada ce taj isti novac biti dozirano pustan (da ne izazove inflaciju) i situacija ce biti privremeno mirna i stabilna.

Ocuvanje stabilnosti i integriteta zemlje, ekonomske reforme, saradnja sa Republikom Srpskom, ostanak Kosova u Jugoslaviji - predstavljace sustinu kampanje vladajuce partije. Povratak na patriotski kolosek socijalisti objasnjavaju kao svoju "stalnu opciju, jer su "patriotski" sacuvali SRJ od rata i osnovali Vladu narodnog jedinstva, koja je "patriotski" radila i u najtezim vremenima (sankcijama).

Na sednicama Glavnog odbora nisu odredili strategiju za nastup na izborima, kao ni potencijalne predsednicke kandidate. Veliki broj socijalista ocekuje da Slobodan Milosevic preuzme rukovodstvo drzavom, ali njegovi najblizi saradnici tvrde da ce on najverovatnije izabrati opciju da bude ponovo predsednicki kandidat na republickim izborima, jer je on u svom mentalnom sklopu blizi Srbiji, a i voli da radi svima u inat. "Mnogo bi voleo da pokaze jos jednom koliko je mocan i da jos jednom pobedi. Za zapad je on odlazeci covek i zbog toga se vratio patriotizmu, ali ce, ukoliko Milosevic ponovo pobedi i Zapadu biti jasno kakav smo mi narod i kakav nam vodja treba", tvrdi nas sagovornik.

Socijalisti su, kako saznajemo, ubedjeni da ce im se Nova demokratija pridruziti u koaliciji i na ovim izborima "ukoliko zele da i ubuduce budu politicka stranka". Jugoslovenska levica i SPS nece postati jedna stranka, jer su rukovodstva procenila da su i odvojeni uspesni.

Zavadi pa vladaj

Do informacija iz vladajuce partije, po pravilu, najteze se dolazi. Pojedinci su cesto voljni da nesto i saopste novinarima, ali samo kada je u kancelariji glasna muzika. Nije jedini problem strah od prisluskivanja vec i nepoverenje koje imaju jedni prema drugima. Milosevic, kako saznajemo, ima obicaj da za isti zadatak zaduzi dva clana, za koje se ne moze reci da se obozavaju. Ako su slucajno prijatelji, sve se radi da postanu neprijatelji i da jedan drugog kontrolisu. Jedan od takvih primera je i saradnja Zivadina Jovanovica i Milana Milutinovica, za koje se u SPS-u zna da nisu u dobrim odnosima, ali moraju da saradjuju oko istih pitanja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /