Ponedeljak, 19. maj 1997.

ZORAN DJINDJIC POSLE POSETE SVAJCARSKOJ I RUSIJI

Moskva nudi privrednu saradnju - Cirih obecao pomoc Beogradu

Ruska nezavisna TV mreza zainteresovana za kupovinu beogradskih televizija, dogovorena saradnja Beograda i Moskve u oblasti gradjevinarstva i razmena robnih rezervi. Gradonacelnik Ciriha obecao materijalu pomoc u sredjivanju saobracajnog sistema

Beograd. - Glavni grad Jugoslavije ce za nekoliko dana, kako je najavio u subotu gradonacelnik Zoran Djindjic po povratku iz trodnevne posete Cirihu i Moskvi, posetiti strucna ekipa najvece nezavisne TV mreze u Rusiji. Prema Djindjicevim recima, razlog njihovog dolaska je ispitivanje mogucnosti za ulazak u suvlasnicki odnos sa beogradskim TV kucama.

Gradonacelnik Ciriha, kaze Djindjic, izrazio je volju da Beogradu pruzi materijalnu pomoc za sredjivanje saobracajnog sistema. "Cirih sa nekoliko stotina hiljada stanovnika ima godisnji budzet od sedam milijardi nemackih maraka, a Beograd sa dva miliona stanovnika ima budzet od 400 miliona DM. Iz te srazmere jasno je da bi Cirih u ovoj fazi mogao uciniti nesto za Beograd", naglasio je Djindjic.

"Sa gradonacelnikom Moskve dogovorili smo se da uspostavimo privrednu saradnju izmedju Moskve i Beograda. Moskva, kao investitor, spremna je da u narednih deset dana poveri nasim gradjevinskim firmama izgradnju nekoliko reprezentativnih objekata. To bi bio veliki posao za beogradsku gradjevinsku operativu", izjavio je Djindjic.

Predstavnici Moskve ce za svoje robne rezerve kupiti lekove beogradskih proizvodjaca. Dogovoreno je, kako kaze Djindjic, da Beograd i Moskva uspostave razmenu robnih rezervi. Beograd bi Moskvi isporucivao konzerve, suhomesnate proizvode, voce, povrce, tekstil i kozu, a zauzvrat bi dobio gas i naftu. S tim u vezi, u gradovima ce se formirati po jedan tim i informativni centar koji bi bio servis za zainteresovana preduzeca.

U centrali najvece korporacije za energetiku, u Svajcarskoj, Djindjic je razgovarao o konceptu rekonstrukcije termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, kao projektu koji bi u buducnosti mogao da konkurise u medjunarodnim fondovima i to sa ekoloskog stanovista. Takav sistem bi znatno manje zagadjivao okolinu, trosio manje uglja, a ujedno proizvodio vise struje.

"Predstavnici ove korporacije samostalno su izradili taj koncept, koji ne moze biti ni gradski ni republicki, nego samo savezni. Interesantno je da su u nama videli partnere s kojima ce uspostaviti saradnju u slucaju da nasa zemlja udje u MMF", naglasio je Djindjic.

T. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /