Ponedeljak, 19. maj 1997.

VESNA PESIC NA TRIBINI U MIONICI

Koalicija se mora odrzati po svaku cenu

Mionica, Beta. - Predsednica Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic izjavila je da ce koalicija "Zajedno" ponovo pokrenuti ulicne proteste ukoliko se predsednik Srbije Slobodan Milosevic po treci put kandiduje za tu funkciju. Vesna Pesic je na preksinocnoj tribini u Mionici izjavila da bi kandidovanje predsednika Srbije Slobodana Milosevica po treci put predstavljalo ustavni puc i da nema ozbiljnog pravnika koji bi opravdao njegov pohod na predsednicku funkciju. Koalicija "Zajedno" morala bi da se odupre takvoj Milosevicevoj odluci ponovnim pokretanjem ulicnih protesta, aktivnim bojkotom izbora ili na kakav treci efikasan nacin, precizirala je Vesna Pesic. Prema njenom misljenju, opozicija bi se morala suprotstaviti slicnim metodama i eventualnim izmenama izbornog zakona i povecavanju broja izbornih jedinica, sto su, kako je ukazala Pesic, promene koje su "nedopustive" u Izbornoj godini. "Moramo sto je moguce pre da izadjemo u javnost sa svojim uslovima o odrazavanju demokratskih izbora", rekla je predsednica GSS i podsetila da sadasnju vlast na organizovanje fer izbora obavezuje Gonsalesov izvestaj.

Vesna Pesic je ukazala na to da se koalicija "Zajedno" mora odrzati "gotovo po svaku cenu", a da citava opozicija mora da radi mnogo organizovanije i bolje. U opoziciji ne postoje razmimoilazenja preko kojih se ne moze preci, i potrebno je da u izbornoj godini ostane po strani sve ono sto razlikuje koalicione partnere, ocenila je Pesic. Ona je najavila da ce u utorak i sredu boraviti u Rusiji zajedno sa predsednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draskovicem, i da ce tom prilikom razgovarati sa njim o spornim pitanjima u opoziciji, nakon cega bi, po povratku u zemlju, o tim pitanjima usledila zajednicka rasprava tri stranacka prvaka.

Vesna Pesic je rekla da GSS nije pristalica prevelikog bavljenja prosloscu, i da nju "ne interesuju ni cetnici ni partizani", te zbog toga nije prihvatila poziv SPO da prisustvuje proslavi na Ravnoj gori. Ona je izrazila cudjenje zato sto to "najednom predstavlja veliki problem", jer je i ranijih godina GSS, kao koalicioni partner, od SPO dobijao "kurtoazne" pozive za odlazak na ravnogorske svecanosti i tada "nije pravljen nikakav problem zbog neodazivanja, nikada nije bilo preslisavanja". Tribina GSS u Mionici bila je izuzetno posecena i trajala je do kasno u noc.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /