Ponedeljak, 19. maj 1997.

DANAS PREGOVORI IZMEDJU SINDIKATA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA I

Sporni rokovi za isplatu zarada

Dug zdravstvenim i socijalnim radnicima dostigao je 500 miliona dinara. Sekretar Ministarstva zdravstva Zvonimir Golubovic tvrdi da u Zavodu za osiguranje ima tek pet miliona dinara

Beograd. - Pregovori sindikalne ekipe zdravstvenih i socijalnih radnika i predstavnika drzave, koji su poceli proslog petka, nastavljaju se danas u Vladi Srbije. O zahtevima zdravstvenih radnika pregovori su zakazani za 10, a o zahtevima socijalnih radnika za 12 casova.

Generalni strajk oko 130.000 zaposlenih u ovim delatnostima poceo je 12. maja, a u njega se, prema sindikalnim procenama, ukljucilo izmedju 75 i 80 odsto zaposlenih. Osnovni strajkacki zahtev je da se zdravstvenim i socijalnim radnicima isplate sve zaostale zarade, kao i da ubuduce njihove isplate teku redovno. Povod za strajk bila je neisplacena martovska zarada do 9. maja. Prema sindikalnom zahtevu prvi deo aprilske plate trebalo bi da bude isplacen do 21. maja.

Drzava je proslog petka ponudila strajkackom sindikalnom timu da se rok za isplatu prvog i drugog dela martovske i prvog dela aprilske plate pomeri do poslednjeg dana ovog meseca, a potom i mogucnost da se u narednih deset dana isplate zaostale razlike po osnovu uslova rada i naknada za topli obrok. Po recima Zvonimira Golubovica, sekretara Ministarstva zdravstva, postoji i mogucnost da se u junu zdravstvenim i socijalnim radnicima izvrse jos dve isplate "pa bi tako u toku narednih 40 dana dobili po cetiri isplate".

Za isplatu ovog duga zdravstvenim i socijalnim radnicima drzavi je potrebno oko 500 miliona dinara, "zasta treba vremena, jer u Zavodu za osiguranje ima tek oko pet miliona dinara", upozorenje je Zvonimira Golubovica.

Za sada, sindikalisti su na poziciji da zahtevaju da se zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zastiti do 30. juna isplati polovina majske plate, dve razlike za uslove rada iz prosle godine i iz januara ove godine, kao i naknada za regres.

Strajk se nastavlja, a u sindikatu isticu da se striktno postuje zakonska obaveza o ispunjavanju minimuma procesa rada, kao i da strajk ne gubi na snazi.

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /