Ponedeljak, 19. maj 1997.

A gde je "Marlboro"

Svetlana Jovicic

Otkrice Mihalja Kertesa, direktora Savezne uprave carina da domaca duvanska industrija u znacajnoj meri ucestvuje u ilegalnom prometu cigareta u najmanju ruku ravno je - pronalasku Amerike. Ono sto je na, iznenada zakazanoj konferenciji za stampu, zaboravio da kaze prvi covek Savezne carine je kako su i na kojim granicnim prelazima prelazili sleperi stranih cigareta citavih pet-sest godina. Domace fabrike su se ukljucile u sverc poslednje dve godine, a do tada su Jugosloveni sa standardom (ne)dovoljnim i za prezivljavanje pusili inostrane cigarete jer su njihove cene bile podnosljivije od domacih.

U samopohvalama koje u javnosti, samo pojacavaju negativan utisak o kvalitetu rada carine, Kertes je jos dodao da je carinska sluzba po rezultatima rada u svetskom vrhu. Otkrila je vise pokusaja, pre svega, Duvanske industrije iz Nisa i Vranja da izvezu cigarete da bih ih zatim istog dana vratile, ali oslobodjene dazbina od 161 odsto prilikom izvoza. Kertes, valjda nije ni cuo za domace trgovce koji su uvozom slepera cigareta zapoceli trgovacku karijeru jer im je bilo jasno da mogu zaraditi stotine hiljada maraka. Glava boli ne samo od profita koji su zaradile domace fabrike, kako kaze prvi "carinik" nego i od zarade sto je propustio da, bar napomene, domacih biznismena. Za njih je Kertesovo sito, sudeci prema slici sa ulice, bilo pocepano.

Da je malo prosetao Srbijom, Kertes bi u svakom gradu od "upucenijih" gradjana mogao da sazna ko su lokalni distributeri uvoznih cigareta pa da na njih, bar, naknadno "primeni" kontrolu kad su prvu, granicnu inteligentno zaobisli. Medjutim, Kertesu nije bilo do setnje posto je apriori znao da postize svetske rezultate. Verovatno, nije prelazio bar u Rumuniju da vidi da je neukusno cak i tamosnju ulicnu preprodaju cigareta porediti sa jugoslovenskom.

Sta je nateralo celnog coveka carine da se posle sest godina, pa cak i kad je vec duze vreme znao da domaca duvanska industrija svercuje, prvi put oglasi i nacne tabu temu, za sada se samo moze pretpostavljati. Ocigledno je da ovo nije bio dobrovoljan istup, jer je Kertes odbio da odgovori na pitanja i izbegao koktel na koji je pozvao novinare. Saveznoj vladi je, mozda bila potrebna prica o uspehu u borbi protiv sive ekonomije, a Kertes je umesto na noge pao na glavu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /