Ponedeljak, 19. maj 1997.

Kampanja to be continued

Zorica Banjac

Ko to kaze, ko to laze... da SPS ne razmislja o predizbornoj kampanji (kao sto tvrde njeni funkcioneri) i da vec nema osmisljenu pobednicku strategiju? Dok vrhovi nomenklature ovih dana "na kavi" kod predsednika Srbije caskaju o unapredjenju zivota u drzavi, jednom reci ni o cemu, rezimski propagandisti i kultur-tregeri pronasli su, izgleda, dobitnu strategiju s kojom mirno mogu da cekaju izbore.

Opozicione stranke i nestranacki opredeljeni demokrati odrase grla dokazujuci vladajucoj stranci da je, za fer izbore, potrebno promeniti izborni zakon, zakon o medijima, zakon o finansiranju stranaka i jos mnogo toga; vladajuca stranka istovremeno, sve praveci se da to s politikom nema nikakve veze, izvlaci svoj najjaci predizborni adut, opijum za siroke narodne mase. U dnevnoj stampi objavljena je vest, narodu na radost, da ce od ponedeljka, 19. maja, (zapamtite ovaj datum kao pocetak zvanicne kampanje SPS!) na Drugom programu RTS poceti da se reprizira serija "Kasandra", koja se - tek na polovini - prikazuje i na Trecem kanalu RTS.

Oni koji nisu gledali "Kasandru " od pocetka, moci ce, zahvaljujuci velikodusnom potezu drzavne TV, da nadoknade ovaj frustrirajuci gubitak u 18.30 casova; odmah posle toga moci ce da vide najnoviji nastavak serije u 21 cas. A tada je vec vreme za odlazak na spavanje, jer treba rano ustati i otici na posao da se natenane, uz kafu, sa kolegama, prodiskutuju svi detalji odgledane sage o venecuelanskoj ne-Ciganki. U medjuvremenu ce mnogi priustiti sebi dodatnu dozu mamila, glasajuci za izbor Kasandrine dvojnice, koji organizuje jedan dnevni list, poznat po ostrascenoj brizi za duhovno zdravlje i etnicku cistotu svog naciona. Kad se sve skupa sabere, od tolike doze kasandrovstine omamljenim ljudima bice sasvim svejedno ko pobedjuje na izborima i kakve politicke programe nudi.

Nakon sto je latinoamerikanizirala politicku klimu i zivotni standard, aktuelna vlast je uspela da promeni i ukus, estetiku i duhovne potrebe svojih gradjana. Sto manje politike i suocavanja sa realnoscu! sto vise "igara", serija tipa "Divlja ruza" i "Kasandra" koje omamljuju svojom trivijalnoscu! To je, u najgrubljim crtama, predizborna propagandna strategija vladajuce partije. Ko ce, na primer, hteti da se suoci sa prizorima socijalne bede i politickog cinizma aktuelnog rezima, kad taj isti rezim nudi sapunice koje, po principu 1001 noci, mogu da traju unedogled i da, laganim ritmom i umrtvljujucom banalnoscu, uspesno odlazu trenutak osvescenja i suocavanja sa stvarnoscu.

Ako nam iko dodje glave, bice to mangupi u nasim redovima, govorili su lenjinisti. Njihovi potomci i preobracenici, ES-PE-ES-ovci, mogli bi danas parafrazirati ovaj slogan i reci: ako nam iko pomogne da dobijemo izbore, u uslovima opsteg pada standarda, politickog ugleda i moralnih vrednosti, bice to Kasandra, crnokoso latinoamericko mamilo za narod.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /