Ponedeljak, 19. maj 1997.

VOJISLAV STANOVCIC, DOPISNI CLAN SANU, O BUDUCNOSTI JUGOSLOVENSKE

Korist za obe clanice federacije

Dopisni clan SANU Vojislav Stanovcic, jedan od najpoznatijih strucnjaka (kon)federalizma kod nas, smatra da se "svaka federacija susrece sa problemom uredjenja odnosa izmedju clanica i zajednicke federalne drzave". Prirodno je da u dvoclanoj federaciji odnosi izmedju te dve drzave imaju mnogo vecu tezinu, jer kada postoje vise clanica, one mogu biti i neutralne jedna prema drugoj. U dvoclanoj federaciji, kakva je jugoslovenska, svaki razgovor, na najneposredniji nacin utice na (re)distribuciju vlasti, uticaja, para i sistemskih resenja, koja favorizuju neku od clanica. Druga otezavajuca okolnost jeste sto nema treceg, ko bi ih "pomirio", kada dodje do spora.

Stanovcic je misljenja da ni okruzenje u kojem zivimo "nije nimalo naklonjeno federaciji, vec mnogo vise istice podele". Na pitanje da li je moguce prosirivanje federacije, o cemu se spekulise, kako bi se eventualno dobio neki "amortizer", Stanovcic kaze da su Albanci sa Kosova "potpuno indiferentni prema onom sto se desava u Srbiji i Crnoj Gori". Dopisni clan SANU se pita sta bi bilo 1981. godine da je Kosovo steklo status republike, recimo, 1968. godine.

Srbija je svoj Ustav usvojila dve godine pre jugoslovenskog i nije ga usaglasila sa saveznim. "Svaka nesaglasnost i nekonzistentnost predstavljaju otezavajuce okolnosti za federaciju,. sto znaci da je sistem nelogican", tvrdi Stanovcic.

Srbija i Crna Gora mogu biti ravnopravne, imati iste obaveze, prava...ali ne i jednake, posto je velika nesrazmera u broju stanovnika, nacionalnom dohotku i nizu drugih pitanja, smatra Stanovcic. Za Jugoslaviju to znaci jos jedan nepovoljan faktor, zbog cega je potrebno mnogo vece razumevanje. A do toga je vrlo lako doci ako se ljudi zamisle sta bi bilo da to nije tako. Shvatili bi koliko bi vecu stete imali, i jedni i drugi", upozorava Stanovcic.

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /