Ponedeljak, 19. maj 1997.

NOVOSADSKI POLITICKI LONAC POD VISOKIM PRITISKOM

Kada ce ventil da propisti?

Vojvodjanski lonac pod visokim pritiskom vec glasno zvizdi i upozorava da je na vidiku eksplozija iz koje ce mozda jedini car izvuci neka nova koalicija sa obaveznim socijalistickim i nesto brojcano jacim radikalskim glasovima

Srpskom pokretu obnove, prema ugovoru vecinskom vlasniku koalicije "Zajedno", u Novom Sadu preti opasnost da bude prozvan kao razbijac prve i, tako je bar trebalo da bude, najstabilnije lokalne opozicione vlasti u Srbiji. Ovakve ocene, koje su brze- bolje pozurili da saopstenjima podupru radikali i socijalisti, logican su sled proslonedeljne skupstinske guzve koja je, nakon citavog meseca pregovaranja i trgovanja mestima u Gradskom izvrsnom odboru, pokazali da piljarnica izmedju dva zida DS i SPO ne moze da bude uspesna ako se vlast (a narocito kadriranje) shvati kao jednopartijski kanal u kojem ce se iskljucivo slivati interesi, a nikako u ovoj situaciji toliko neophodni kompromisi. Raspad Skupstine (na ovakvu formulaciju upravljacki establisment nikako ne pristaje, uz argument da je vecina odbornika odradila pozamasni dnevni red) i nemoc partnera da se ako ne dogovore, ono bar ispostuju svoje i potpise partijskih celnika, neminovno je postavio skupstinsko pitanje krivice: za jedne ce to biti SPO, ciji je deo odbornika zatrazio promenu "kvaliteta" mesta u Izvrsnom odboru (menjamo kulturu za finansije), i tako doveo do nastavka krize; za one bolje upucene (pre svih dr Vlatka Vukovica, v.d. predsednika Gradskog odbora SPO) uzrok je i vlastoljubivost DS; strasni ljubitelji koalicije "Zajedno" optuzuju autonomase i "Vojvodinu" kojima radikali objavljuju otvoreni politicki rat, nazivajuci ih "separatistima kojima drzava ne moze da stane na put"; oslabljeni SPS sa sest odbornika oglasava se na nacin "ni sebi ni svome" o neprincipijelnim koalicijama; nova odbornicka grupa SPO - Novi Sad nada se buducim prebezima uglavnom iz redova "slobodoumnih clanova DS"; "Vojvodina" najavljuje da se u Skupstinu ne vraca dok ne ojaca toliko da sama predlozi vladu...

Sve u svemu, vojvodjanski lonac pod visokim pritiskom vec glasno zvizdi i upozorava da je na vidiku eksplozija iz koje ce mozda jedini car izvuci neka nova koalicija sa obaveznim socijalistickim i nesto brojcano jacim radikalskim glasovima. Pistaljke i ini rekviziti jos se ne pominju i tako ce verovatno biti sve dok stranacki lideri uspevaju da za nevolje optuze bas onu drugu stranu. Za sada to cine prilicno vesto, uz ogroman trud da stvore sliku kako u njihovoj partiji sve stima, da su cvrsto reseni da se vlada rekonstruise po obecanom i izjalovljenom paritetu 5:4:3:1, ali da nisu obavezni da svoje ljude u Izvrsnom odboru grada lako ratosiljaju funkcija, jer je u pitanju samo nova politicka podela, a ne losa ocena rada.

Gde je "Vojvodina"?

Profitabilnost nove situacije vezuje se u novinarskim spekulacijama pre svega za koaliciju "Vojvodina", odnosno odbornicku grupu "SPO - Novi Sad", za koju su neki clanovi pozajmljeni kako bi bila jaca, bez obzira sto iza nje formalno ne stoji niti jedna partija lokalnog ili beogradskog porekla. Lider LSV Nenad Canak ne oglasava se narocito cesto, jer je nameran da deluje globalno (ovo u Novom Sadu ucvrscuje nameru da LSV na predstojece izbore izadje samostalno), ali zato dr Dragan Veselinov na pitanje jesu li "Vojvodjani" nesto zakuvali u Novom Sadu dozvoljava da dela krivice ima i na toj strani. Politicki zrelo zvuci opaska da ce se "Vojvodina" boriti za spas koalicije "Zajedno", jer ne vide nikog drugog koji bi u Srbiji trebalo da preuzme vlast, ma koliko od svadja oni imali trenutnu korist.

Ali, podjimo redom. Najaktuelniji krivac, bar spolja gledano, jeste SPO. Sef odbornicke grupe Milan Djukic stavio je potpis na sporazum, levo od njega, isto je uradio lokalni partijski lider dr Vlatko Vukovic, novinarima je pokazana shema nove gradske vlade u cijem gornjem uglu stoji "Saglasan - V. Draskovic". Posle iskakanja iz dogovora Djukic preti ostavkom, Vukovic tvrdi da se radi o ozbiljnoj partijskoj nedisciplini, ali da je za sve ipak kriva DS, prebezi u "SPO - Novi Sad" nadaju se skorom dolasku Vuka Draskovica i konacnom raskrinkavanju gradonacelnikovih i drugih gresaka.

U DS ne odustaju da novinarima i javnosti stanje prikazu bezmalo idealnim. Podrsku zahtevima koji iskacu iz Sporazuma pravdaju koalicionom obavezom prema vecinskom delu SPO (predsednik GO DS Borislav Novakovic), dok dr Djordje Basic (najbolje klasirani kandidat DS na lokalnim izborima) na optuzbe odgovara kontrapitanjem: da li je mozda DS trebalo da glasa protiv svojih ljudi, odnosno za njihovo razresenje kada je vec sporazum propao, a nema ni prizvuka ocene o njihovom losem radu. Ipak, u DS se drmaju zidovi stabilnog preduzeca: predsednik Gradske vlade Caslav Popovic kovertirao je ostavku, isto je ucinila i gradski sekretar za informisanje Gordana Comic, do proslog petka na transferu zarade politickih ustupaka koaliciji "Vojvodina". Optuzbe da je sve iskonstruisala DS kako bi sacuvala sva funkcionerska mesta odbijaju se cinjenicom da su stavili potpis za sporazum i da niko iz ove stranke nije ni pomislio da ga povuce.

Zakuvavanja u novosadskom sektoru novosadskog lonca se nastavljaju. Ko ce na kraju izvuci deblji car krajnje je nezahvalno prognozirati. Jedino je sigurno da ce za eventualnu prinudnu upravu nad prvim opozicionim gradom u Srbiji krivci biti svi punoletni potpisnici, a potom osporioci sporazuma o podeli vlasti. Za to vreme Vojislav Seselj im se smesi sa nekoliko hektara plakata, a socijalisti mudruju na svojih sest skupstinskih stolica, proturajuci matematiku kako je u ovom gradu njihovo biracko telo samo tri odsto manje od "zajednicara". Sve cekajuci nove izbore.

Petar Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /