Ponedeljak, 19. maj 1997.

NAJAVA SINDIKATA KRAGUJEVACKE FABRIKE "ZASTAVA - NAMENSKI PROIZVODI"

Oruzari od srede ponovo na ulici?

Ukoliko im danas ili sutra ne budu isplacene zaostale zarade, pred Gradskom skupstinom ce se nastaviti prosle godine prekinuti protest, izjavio Dragutin Stanojlovic Baja, sekretar Sindikata "Namenske"

Kragujevac. - Ako je suditi po zvanicnim najavama iz Sindikata "Zastava - Namenski proizvodi" kolone pobunjenih kragujevackih "oruzara" ponovo ce se - ukoliko im danas ili sutra ne budu isplacene zaostale zarade - od sredine ove nedelje "valjati" ovdasnjim ulicama i trgovima.

- Za sledecu sredu u osam sati bice zakazan zbor u fabrici na koji cemo preko lokalnih medija pozvati sve radnike "Namenske". Nakon toga izaci cemo na ulicu da bismo pred Gradskom skupstinom nastavili prosle jeseni prekinutu 17. javnu sednicu Odbora sindikata ZNP. Ovoga puta ici cemo do kraja - kaze za "Nasu Borbu" sekretar Sindikata "Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja.

Kako "Nasa Borba" saznaje, celnici Sindikata i predstavnici poslovodstva kragujevacke ZNP razgovarali su prekjuce popodne u Beogradu sa potpredsednikom Savezne vlade mr Nikolom Sainovicem, pokusavajuci jos jednom da privole drzavu da ponudi resenja za spas domace namenske industrije koja je na ivici propasti. Kako je okoncan poslednji razgovor sa Sainovicem, jasno je po tome sto kragujevacki oruzari ponovo krecu sa ulicnim protestima. Valja zato podsetiti da ta ista drzava koja se uporno oglusuje o zahteve i apele ne samo kragujevackih, nego i svih ostalih radnika domace namenske industrije, "Zastavinoj" Fabrici oruzja, na primer, vec godinama duguje preko 70 miliona dolara, dok je ukupno svim srpskim "vojnim fabrikama" na ime realizovanih izvoznih aranzmana duzna oko 180 miliona dolara.

Istovremeno, drzava je "zaboravila" i na obecanje dato prosle jeseni pobunjenim kragujevackim oruzarima da ce da resi status "Namenske", odnosno da se definitivno izjasni koji i koliki deo ove fabrike moze da zadrzi pod svojom ingerencijom kako bi ostatak fabrike mogao da se transformise i prilagodi zahtevima trzista.

- Ne znam vise sta trazim tamo. Posla nemam, a fabrika mi deluje nekako avetinjski pusta - kaze za "Nasu Borbu" jedan od kragujevackih oruzara koji je posle duzeg placenog odsustva ponovo pozvan na posao.

U Sindikatu "Namenske" isticu da je ova fabrika, odmah nakon proslogodisnjih radnickih protesta sa Vojskom Jugoslavije potpisala ugovore o poslu "teske" nekoliko desetina miliona dinara. Do danas, medjutim, u "Namensku" od Vojske Jugoslavije nije stigao ni jedan jedini dinar.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /