Ponedeljak, 19. maj 1997.

VANREDNA SKUPSTINA UDRUZENJA DRVARCANA

"Vidimo se u Drvaru"

"Ma kakva RS, oni su nam gori i od Tudjmana i od Alije. Otpisali su nas davno", porucila je izbeglica iz Drvara sa cijim se stavom da je neophodan povratak kuci, slozila vecina prisutnih na skupu Drvarcana u Beogradu

"Ici cemo u Drvar da glasamo, makar morali da pesacimo do tamo", porucili su ucesnici preksinocne Vanredne skupstine Udruzenja Drvarcana u Beogradu odrzane prosle srede. Udruzenje koje okuplja uglavnom Beogradjane poreklom iz Drvara, silom prilika, prosirilo je svoje clanstvo i na izbeglice posle dolaska nekoliko hiljada svojih zemljaka u glavni grad tokom 1995. godine. Kako pomoci izbeglim Drvarcanima da se snadju u novoj sredini i vrate kuci, postale su tako prioritetne teme Udruzenja, a i Vanredne skupstine, koja je, uz to, razmotrila i tekucu registraciju izbeglica za lokalne izbore u Bosni.

Zivot u kamionima

Drvar je, prema recima Milorada Kecmana, predsednika Udruzenja, bio "najsrpskiji grad na svetu" jer su u njemu Srbi cinili 99 posto stanovnistva. "U egzodusu '95.godine proterano je skoro svih 17.078 Drvarcana. Od toga je 8. 712 doslo u SRJ. Taj narod je otisao da sacuva zivu glavu, a ne da se nikad ne vrati", rekao je Kecman. Rukovodstvo Udruzenja Drvarcana tvrdi da nadlezni u SRJ i RS o njihovim zemljacima "ne vode nikakvu brigu".

"U RS, izbeglice iz Drvara najgore su prosle. Obilazili smo kolektivne centre u kojima u jednoj sobi zivi 61 izbeglica, izbegle porodice koje duze od godinu dana nemaju ni krov nad glavom vec zive u kamionima", istice Milorad Kecman koji resenje problema vidi u povratku. Za povratak se, prema internom popisu Drvarcana i izbeglica iz tog dela Zapadne Bosne izjasnilo 80 posto ljudi. U ostvarenju ove zelje dolazi do izrazaja tradicionalna odlucnost Krajisnika koji odbijaju sve ponude za iseljenje u RS. "Nije u redu da iz jedne tudje idemo u drugu tudju kucu i to u RS. Treba se boriti protiv zablude da svi Srbi treba da idu u RS. BiH je jedina medjunarodno priznata drzava u cijim vrhovnim organima sede i Srbi, Krajisnik, Bosnic, sto znaci da i oni to priznaju. Ako oni priznaju BiH, zasto ne bismo i mi. RS je, uostalom, deo BiH, kao i Drvar, pa zasto onda da se ne vratimo u svoj grad", pita se Kecman.

"Ma kakva RS, oni su nam gori i od Tudjmana i od Alije. Otpisali su nas odavno. Vraticu se u svoju kucu ma gde da je", porucuje zena iz publike, koja na neciju konstataciju da je Drvar sada deo Federacije i da povratak mozda nece biti lak, odgovara pitanjem "Pa, sta ako je u Federaciji? Ne plasim se ja ni Hrvata ni Muslimana, ni Federacije. Sutra bih isla kuci".

"Gospodo, obecano dosledno izvrsite!"

"Nemojte nam oduzimati ognjista. Imamo i mi pravo na otadzbinu i da zivimo u miru, kao slobodni i ravnopravni gradjani u svom Drvaru. Ono sto ste nam obecali i svojim potpisima u Dejtonskom i Pariskom mirovnom sporazumu, zagarantovali gospodo iz velike demokratije zapada, Jugoslavije, aktuelne vlasti iz RS i drugi potpisnici - dosljedno u miru izvrsite", pise u apelu prognanih Drvarcana, koji su otvoreno pismo uputili i svim potpisnicima mirovnog sporazuma o Bosni.

Drvarcani na polozajima

"Sva tri naroda zele da se vrate u Bosnu. Povratak ne zele samo vladajuce garniture, oni sto su krali, a mi posteni cemo se kad-tad vratiti", stav je Boska Milivojevica. Na Skupstini su pozvani Drvarcani da se, u cilju sto brzeg povratka, registruju i ucestvuju na septembarskim izborima. Zanimljivo je da se, za razliku od vecine bosanskih izbeglica, Drvarcani masovno opredeljuju za glasanje u svom gradu ."Prosle godine sam tri puta isao na registraciju jer sam htio da glasam u Drvaru, a oni su htjeli da me upute u RS. Sada cu, ako treba, ponovo da se borim za glasanje u svom gradu", izjavio je jedan od prisutnih izbeglica. Za prevoz do Drvara na dan izbora za sada je Udruzenje obezbedilo tek pet autobusa, ali, porucuju, bice ih i vise. "Imamo mi jake Drvarcane na polozajima koji ce nam pomoci", veruju clanovi Udruzenja od kojih su neki optimisticki porucili: "Vidimo se sledece godine u Drvaru".

S. Bisevac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /