Ponedeljak, 19. maj 1997.

DUH VREMENA

RASPAD KOALICIJE

Ko je pravi krivac sto trvenja u koaliciji "Zajedno" traju gotovo dva meseca - tacnije od dana kada je Srpski pokret obnove obelodanio da ce njihov kandidat za predsednika Srbije biti (ipak) Vuk Draskovic - pokazace vreme i odgovoriti biraci.

Samo prosireni svim demokratskim snagama Srbije mozemo da racunamo na pobedu, govorio je Djindjic.

Kasnije ce i Vesna Pesic poceti da se slaze sa Zoranom Djindjicem oko kandidature Vuka Draskovica za predsednika Srbije. Reci ce da Vuk nema realnih sansi da pobedi i jos ce dodati da je on i sam svestan toga.

Citalac NIN-a nece ni ovoga puta imati srece da cuje sta o svemu tome ima da kaze Zoran Djindjic. Gradonacelnik i dalje izbegava nase novine.

Vesna Pesic je pre dva dana izjavila, u Nisu, da Vuk Draskovic ima dobru dusu i da se ona nada kako ce on (ipak) pobediti na sledecim izborima. To je vec vest.

Svi nam se smeju

Desetak dnevnih novina vode pravi rat za tiraz. Jedne su, sklone izmisljotinama i kasnijim demantovanjima, napisale kako je jedan visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove njima javio da Zoran Djindjic priprema politicku likvidaciju Vuka Draskovica. Uz pomoc Karica i Panica. A ni Vucelic onda nije daleko. To su senzacije, naravno, ali narod kaze gde ima dima, ima i vatre. Zar se tajno mora javljati brzometnim novinama kako Zoran Djindjic radi o glavi Vuku, kad ovaj gospodin sve to vec dva meseca radi javno i to ne krije.

Javna je tajna, koju, inace, i novosadski vrapci znaju, kako svi dogovori koji su postignuti oko podele lokalnih vlasti padaju u vodu. I u tom demokratskom perpetuum mobilu Mihajlu Svilaru, gradonacelniku Novog Sada (Nenad Canak kaze i da je rec o coveku koji drzi do reci), nije bilo lako da se snadje. A novosadska trvenja i dalje traju.

Sta na sve ovo ima da kaze Vuk Draskovic, lider Srpskog pokreta obnove? Da li je iznenadjen i uvredjen?

- Nema dana, a da gospodin Djindjic i gospodja Pesic ne daju izjave kako je koalicija "Zajedno" slaba i gubitnicka i da joj snagu mogu udahnuti jedino neki "ugledni pojedinci", neka udruzenja, drustvanca i strancice. Zasto - pitam se - oni to cine? Sto je najcudnije, jos nisu naveli nijednu strancicu koju su isprosili i koja je izrazila spremnost da pristupi koaliciji i udahne joj "pobednicku moc". Nekoliko glumaca, jedna balerina, dva-tri biznismena - i to je sve.

- Svi nam se smeju - kaze Djindjic. Naravno da se smeju. U ime koalicije koja je pobedila na lokalnim izborima, tri meseca demonstrirala sirom Srbije i postala pobednicka, poznata i podrzana u celom demokratskom svetu, njih dvoje hvataju za rukav pojedince po carsiji i vode sa njima pregovore o jacanju koalicije. Traze i da se Srpska pravoslavna crkva udruzi sa "Zajedno". Kako? Zasto? Gde je to u demokratskom svetu crkva izborni partner politickih stranaka? Ne bi me iznenadilo da Vesna i Zoran predloze i da njih dvoje stupe u koaliciju sa Svetim sinodom. Ako moze Sinod u Predsednicki savet "Zajedno", onda mogu i Vesna i Zoran u Sinod. Ipak, nije smesno. Oni nameravaju da pod barjakom boraca koji sire koaliciju, sruse koaliciju, odnosno da iz nje istisnu njenu glavnu silu - Srpski pokret obnove. Pri tome, strategija im je da, svakodnevnom medijskom kampanjom za ovakvo besmisleno i stetocinsko prosirenje, u javnosti oznace SPO kao krivca za razbijanje "Zajedno". Gospodja Pesic je to i priznala rekavsi da "Zajedno" moze bez SPO-a i da ce koalicija opstati i zadrzati ime i ako SPO istupi iz nje.

Obnavljanje srusenog spomenika

Naopaka racunica. SPO je vise od svih ulozio u "Zajedno" i za SPO su "Zajedno" i svi sporazumi koje su potpisali sa DS i GSS, zaista, kao Sveto pismo. Oni koji do sporazuma ne drze, oni koji hoce neku drugu koaliciju, mogu je sklapati na svoju odgovornost, ali ime "Zajedno" ne mogu poneti u taj novi brak. Ne mogu iz prostog razloga sto, po sporazumu, SPO-u pripada 54 odsto mandata u "Zajedno", a to znaci da je SPO vecinski "vlasnik" u ovom politickom akcionarskom preduzecu, kako bi rekao gospodin Djindjic. Od svojih clanova, pristalica i glasaca SPO nema uglednijih niti su nam potrebni. Mi se ponosimo svojim ljudima, jer oni su jedina snaga, jedini koji se bore protiv rezima, koji gube posao, a cesto i zivote i zdravlje. Oni su pobeda. Tamo gde njih nema, ne moze biti ni pobede.

Gospodja Pesic i gospodin Djindjic mogu da sve te ugledne balerine, pevace i biznismene ukljuce u svoje stranke, ako vec misle da bez njih nisu snazni i ugledni. Niko im ne brani da se na taj nacin osnaze i usrece. Snaga SPO-a, a i koalicije "Zajedno", pokazala se i na Ravnoj gori. Onim divnim ljudima, njihovoj veri i upornosti njihove borbe za novu, demokratsku Srbiju odajem priznanje, postovanje i zahvalnost.

Nedavno obnavljanje srusenog spomenika djeneralu Drazi Mihailovicu, o kome, danas, i najozbiljniji istoricari govore kao rodoljubu i antifasisti (spomenik je, da podsetimo, pretesterisao neki bravar, crvenim bonsekom i bacio ga na ledinu), privuklo je mnogo sveta. Novine su, uglavnom, slazu da je bilo najmanje sto hiljada dusa, neke kazu da je bilo vise od sto hiljada, a Vuk Draskovic tvrdi da je vise od sto hiljada bilo gore, ali da je bar pedeset hiljada ostalo dole, u podnozju Ravne gore, jer nije moglo toliko autobusa i automobila da se probije uzanim makadamskim putem.

P. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /