Ponedeljak, 19. maj 1997.

SRBI U ZUPANIJSKOM DOMU SABORA HRVATSKE

Zasto Stanimirovic nije dosao?

Vjesnik

Predsednik Republike Hrvatske dr Franjo Tudjman imenovao je ovih dana dva predstavnika srpske etnicke zajednice u Zupanijski dom Sabora RH; Vojislava Stanimirovica s prebivalistem u Podunavlju i Jovana Bamburaca iz Zagreba. Ocekivalo se da ce se obojica pojaviti na konstituirajucoj sjednici Zupanijskog doma u Zagrebu. Medjutim, Stanimirovic nije dosao.

U Vukovaru je, kako javljaju tamosnji mediji, izjavio kako nije dosao zato sto hrvatska strana nije prihvatila da i drugi srpski zastupnik bude iz Podunavlja. "S obzirom da nas predstavnik iz Baranje nije prihvacen, dogovorili smo se da ni ja ne idem na konstituirajucu sjednicu", rekao je Stanimirovic. Pri tom je naglasio kako je to "nepostivanje Pisma namjere hrvatske Vlade i predsjednicke izjave Vijeca sigurnosti UN-a". Prema kojima su, tvrdi Stanimirovic, za Srbe iz podrucja pod upravom UNTAES-a predvidjena dva mjesta u Zupanijskom domu hrvatskog Sabora.

Zamjenica predstojnika Ureda Predsjednika RH Vesna Skare-Ozbolt kaze za Vjesnik da Stanimirovic nije u pravu, jer se u Pismu namjere nigdje ne navodi da dvojica zastupnika srpske etnicke zajednice moraju biti iz hrvatskog Podunavlja. Naime, u Clanku 6. Pisma namjere doslovce stoji: "Predsjednik Republike imenovat ce dva predstavnika srpske etnicke zajednice u Zupanijski dom Sabora". Dakle, prema Pismu namjere, Predsjednik RH nije bio duzan imenovati dvojicu srpskih zastupnika iz Podunavlja. "Predsjednik je pri svojoj odluci vodio racuna o zastupljenosti srpske etnicke zajednice na cijelom prostoru Hrvatske, a ne samo u Podunavlju", kaze Skare-Ozbolt, pritom navodeci da vise pripadnika srpske etnicke zajednice zivi u slobodnim dijelovima Hrvatske nego na podrucju pod upravom UNTAES-a.

Nezadovoljni Tudjmanovom odlukom, Srbi iz Podunavlja su, prema tamosnjim medijima, uputili prigovor Predsjedniku RH od kojeg im je stigao odgovor da se clanak iz Pisma namjere odnosi na "citavu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a ne samo na Podunavlje". Kako je prigovor upucen i UNTAES-u, njihov glasnogovornik Philip Arnold je za "Vjesnik" izjavio da je "predsjednicka izjava Vijeca sigurnosti UN-a jasno naglasila da ce u Sabor biti postavljena dva srpska zastupnika iz Podunavlja: jedan iz Baranje, a drugi iz juznog dijela". "To nam zvuci dosta logicno, jer nije rijec o jednom podrucju, nego o dvije odvojene zupanije", pojasnio je Arnold i dodao kako je UNTAES svoje stajaliste o izboru srpskih zastupnika uputio u Ured Predsjednika RH. Na nas upit je li rijec o pritiscima kako bi se eventualno izmijenila odluka Predsjednika RH, odgovorio je: "Nije rijec o pritiscima, naime, ne bih upotrijebio tu rijec, vec jednostavno o tome da hrvatska Vlada ispuni preuzete obaveze koje je sama ponudila. Mislim da to ocekuje i medjunarodna zajednica".

Medjutim, sto kaze predsjednicka izjava Vijeca sigurnosti UN-a (od 8. svibnja) o pitanju imenovanja srpskih zastupnika. Dakle, Vijece "poziva na brzu uspostavu novoizabranih tijela lokalne uprave i brzu i potpunu provedbu koraka iz Temeljnog sporazuma i Pisma hrvatske Vlade od 13. sijecnja 1997, ukljucivsi uspostavu Zajednickog vijeca opcina i imenovanje lokalnih Srba na zajamcene polozaje u parlamentarnim i upravnim strukturama Hrvatske". Odnosi li se termin "lokalni Srbi" samo na Podunavlje, ili na cijelu srpsku etnicku zajednicu u Hrvatskoj, tek ce trebati razjasniti. Medjutim, nigdje, ni u Pismu namjere ni u predsjednickoj izjavi Vijeca sigurnosti UN-a, izricito ne stoji da oba predstavnika srpske etnicke zajednice trebaju biti iz Podunavlja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /