Ponedeljak, 19. maj 1997.

VANREDNA SEDNICA IZVRSNOG ODBORA DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

Bulatovic dobija predizborne staratelje

Sednica sazvana zbog Bulatoviceve "samokandidature". Premijer Djukanovic ubuduce ce se javno braniti od Bulatovicevih neosnovanih kritika. Predsednik Bulatovic ide u predizbornu kampanju uz obavezno prisustvo sva tri potpredsednika DPS

Podgorica, FoNet. - Izvrsni odbor Demokratske partije socijalista (DPS) odrzao je u subotu vanrednu sednicu zato sto se predsednik partije Momir Bulatovic "samokandidovao" da i dalje ostane na polozaju predsednika Crne Gore.

Kako javlja podgoricka Montena - faks, vanredna sednica sazvana je na zahtev 11 od 17 clanova Izvrsnog odbora, koji su trazili da se razjasni zasto se Bulatovic nije pridrzavao dogovorenih stavova DPS.

Sednici Izvrsnog odbora Bulatovic nije prisustvovao, kao ni predsednik parlamenta Svetozar Marovic, koji je na sluzbenom putu. Prema informacijama koje je podgoricka agencija dobila od ucesnika tog sastanka, Izvrsni odbor je usvojio uputstvo o sprovodjenju aktivnosti u osnovnim i opstinskim organizacijama na isticanju kandidata za predsednika Republike. Predvidjeno da se taj posao u opstinama obavi do 25. juna, a Glavni odbor DPS ce 11. jula - tajnim glasanjem - odluciti o kandidatu vladajuce partije, izmedju kandidata koji prihvate kandidaturu. Zakljuceno je, takodje, da Bulatovic vise sam ne moze ici na opstinske promocije, vec da u timu moraju biti i sva tri potpredsednika DPS- a.

Potpredsednik DPS i crnogorski premijer Milo Djukanovic, kako istice isti izvor, naglasio je da vise nece moci da cutke trpi brojne neosnovane kritike koje Momir Bulatovic upucuje Vladi i premijeru, u njegovom odsustvu, te da ce morati javno da se brani od optuzbi. Djukanovic je rekao i da ce morati javno da podseti Bulatovica na nedavni dogovor, koji je predsednik ponovo prekrsio.

Srdja Bozovic je predlozio da Djukanovic razgovara sa predsednikom Ustavnog suda Crne Gore Blagotom Mitricem, ne bi li se ublazile vec vidne teske posledice pokretanja ustavnog spora zbog odredbi Statuta DPS, sto je Djukanovic, navodno, odbio, isticuci da veoma ceni i postuje profesora Mitrica da bi ovim povodom pokusavao da utice na njegovu strucnu i ljudsku savest. Tako se unutarpartijski sukobi u DPS i drzavna kriza koju su izazvali nastavljaju, ulazeci u zonu velikog rizika, pa se cuju i osnovane pretpostavke da je na pomolu i totalni rascep u vladajucoj partiji, ocenjuje Montena - faks.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /