Utorak, 27. maj 1997.

ZASTO MOMIR BULATOVIC NIJE PRISUSTVOVAO SVECANOM OTVARANJU NOVE ZGRADE CRNOGORSKOG NARODNOG POZORISTA

Scenario sacinio Djukanovic

Odsustvo predsednika Crne Gore na otvaranju novog Talijinog hrama u Podgorici, javnost je povezala sa aktuelnom krizom u rukovodstvu vladajuce stranke

Podgorica. - Ostre i duboke podjele u vrhu Demokratske partije socijalista slikovito su se potvrdile i u velelepnoj sali nove zgrade Crnogorskog narodnog pozorista prilikom njenog svecanog otvaranja u nedelju uvece. Cak je i u prvom redu bilo slobodnih stolica. Svecanosti se, naime, nije odazvao predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic. Njegovo odsustvo crnogorska javnost, koja je pratila direktan televizijski prenos svecanosti, povezala je sa aktuelnom krizom u rukovodstvu vladajuce stranke.

Zasto je predsjednik Bulatovic odbio da uvelica svecanost uprilicenu za otvaranje novog Talijinog hrama u Crnoj Gori? Pitanje se tim prije namece zbog cinjenice da je krajem prosle godine bilo dogovoreno da predsjednik licno prvi podigne zavjese ove znacajne nacionalne kulturne institucije. U kabinetu predsjednika Bulatovica novinaru "Nase Borbe" nijesu htjeli da to komentarisu, ali su mu omogucili uvid u kompletnu prepisku sa Ministarstvom kulture u Vladi Crne Gore.

Scenario otvaranja nove zgrade CNP bio je napisan jos sredinom novembra prosle godine. Povodom toga, tadasnji ministar kulture Gojko Celebic obavjestava predsjednika Bulatovica da je sa predsjednikom Vlade Milom Djukanovicem dogovoreno da on otvori CNP. "Postovani g. Bulatovicu, predsjednik nase Vlade g. Djukanovic, u okviru konsultacija na ovu temu, predlozio je da Vi otvorite CNP nakon intoniranja himne, kojoj se molbi razumljivo i sa radoscu pridruzujem i ja dostavljajuci pregled ostalih tacaka programa", kaze se u dopisu ministra Celebica.

Nakon toga, on iznosi cjelovit program svecanosti, koja pocinje himnom "Hej, Sloveni" i nastavalja se govorom predsjednika Republike Crne Gore. I tim scenarijom bila je predvidjena izvedba "Gorskog vijenca" (inserti) u reziji Nikole Vavica, ali i drugih pozorisnih komada ("Kralj umire" E. Joneska, "Izvanjac" Igora Bojovica, "Etida" Odsjeka za glumu sa Cetinja i dr.).

Postupio po naredjenju pretpostavljenog

U pismu sefu Bulatovicevog kabineta Zoranu Celebicu, ministar Rakocevic izjavljuje da nije bio "upoznat sa prethodnim dogovorima i korespondencijom koja se u prosloj godini odnosila na ovu temu", prije njegovog dolaska na celo Ministarstva kulture.

"Stoga smatram da bi bilo jedino cjelishodno da ovu vrijednu inicijativu o promjeni programa svecanog otvaranja predsjednik Republike dogovori sa predsjednikom Vlade" - sugerise ministar Rakocevic, dodajuci da on "samo izvrsava radni zadatak koji je dobio od svog pretpostavljenog".

Planirano je bilo da se nova zgrada CNP otvori 31. decembra prosle godine. Ministar Celebic konstatuje da "od toga dana" koji, kako istice "oznacava krunisanje napora drzave kroz odricanje u najtezim vremenima", do januara- februara naredne godine, tj. do otvaranja scene predstavom (Gogolj) "mora proteci neophodno vrijeme pospremanja i adaptacije". U medjuvremenu ministar Celebic je otisao na drugu funkciju, a zamijenio ga je Goran Rakocevic, koga je predsjednik Bulatovic na startu, u okviru politickih podjela u vladajucoj stranci prozvao upravo zbog zavrsetka radova na novoj zgradi CNP, cija je rekonstrukcija i dogradnja trajala punih sedam godina.

Prije nekoliko dana (tacnije 23. maja) u predsjednikov kabinet stigao je novi scenario otvaranja CNP koji potpisuje pomocnik ministra Zoran Soskic, u kome se kao govornik ni ne pominje predsjednik Bulatovic, vec pored Dragice Tomas, prvakinje CNP i Emira Kusturice, rezisera, novi ministar Goran Rakocevic. Iz novog scenarija izbacena je i himna "Hej, Sloveni", te navedene scene iz dramskih predstava. Umjesto njih pripremljeno je premijerno izvodjenje Njegosevog "Gorskog vijenca" u reziji Branislava Micunovica.

Sef kabineta predsjednika Bulatovica odmah se obratio ministru Rakocevicu, upozoravajuci ga da njegov scenario "nije u skladu sa ranijim dogovorom". Celebic, "ovlascen od predsjednika", predlaze da svecanost pocne pozdravnom rijeci gradonacelnika Podgorice dr Mihaila Burica (u trajanju do tri minuta), a zatim da novu zgradu CNP uz prigodnu rijec otvori predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic. "U ime glumaca i kulturnih poslenika prigodnom recju zahvalnosti treba da se obrati gospodja Dragica Tomas (u trajanju do dva minuta), a nakon toga premijerno izvodjenje "Gorskog vijenca" - predlaze Celebic.

Istog dana Celebicu je odgovorio ministar Rakocevic licno, naglasavajuci da je on "u ulozi ministra kulture i predsjednika Upravnog odbora CNP obavio konsultacije vezane za program svecanog otvaranja zgrade CNP sa predsjednikom Vlade Crne Gore g. Milom Djukanovicem". "Program svecanog otvaranja je, dakle, rezultat tih radnih dogovora i instrukcija koje sam dobio od predsjednika Vlade a u okviru redovnih nadleznosti Ministarstva kulture, odnosno Vlade Crne Gore. Sam program svecanog otvaranja temelji se na osnovnoj ideji da se u prvi plan istaknu afirmisani crnogorski i jugoslovenski stvaraoci i kultura uopste, ukljucujuci i njen resor" - objasnjava ministar Rakocevic izmjene u scenariju navodeci konkretno njihove autore.

Umjesto starog dogovora (za koji kaze da nije uopste znao) da predsjednik Bulatovic otvori CNP, ministar Rakocevic ga poziva na svecanost. "Bice nam izuzetna cas da predsjednik Republike u drustvu ostalih visokih i uglednih zvanica iz Crne Gore i Jugoslavije uvelica ovaj znacajni kulturni dogadjaj" - kaze se na kraju njegovog pisma.

Predsjednik Bulatovic se nije odazvao na taj poziv.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /