Utorak, 27. maj 1997.

FILIP VUJANOVIC, MINISTAR UNUTRASNJIH POSLOVA CRNE GORE

Nije bilo nikakvog povoda za uvodjenje kontrole nad SDB

Savet ne moze da smeni aktuelnog sefa Drzavne bezbednosti, jer je on, po svojoj funkciji, pomocnik ministra, a jasno je da ja necu dati takav predlog - istakao Filip Vujanovic u intervjuu "Pobjedi"

Podgorica. - Sluzba drzavne bezbjednosti nije dala bilo kakvog stvarnog povoda za uspostavljanje ovakve kontrole, jer je radila i odgovorno i organizovano, uz formiranje mehanizma kontrole koji sprecava zloupotrebu i uz punu saradnju sa SDB, izjavio je, u intervjuu za jucerasnju "Pobjedu", ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Filip Vujanovic.

Govoreci o nedavno usvojenom zakonu, kojim je uspostavljen Savjet za bezbjednost, ministar Vujanovic je kazao da taj zakon "ne daje mogucnosti da se Sluzba drzi u vlasti Savjeta, jer nema realno znacajna ovlascenja prema Sluzbi, niti ona ima obaveze prema njemu koje bi ugrozile njenu samostalnost". "Naravno, Savjet nema apsolutno nikakvu normativnu mogucnost da smijeni aktuelnog sefa Drzavne bezbjednosti, jer je on, po svojoj funkciji, pomocnik ministra i moze ga razrijesiti samo Vlada na predlog ministra unutrasnjih poslova. Vec iz date ocjene rada Sluzbe jasno je da ja necu dati takav predlog", kazao je ministar Vujanovic.

Ministar Vujanovic je u intervjuu "Pobjedi" obznanio da je predsjednik Bulatovic prekinuo sa njim "neposredne kontakte" nakon sto je Vujanovic glasao protiv njegovog predloga na "maratonskoj martovskoj sjednici Glavnog odbora DPS-a".

Vujanovic je negirao navode predsjednika Bulatovica, iznesene u intervjuu "Vecernjim novostima", da je u neposrednim kontaktima ministar unutrasnjih poslova govorio sasvim drugacije od onoga sto govori sada.

- U ranijim neposrednim kontaktima, i na sastancima kojima je prisustvovao i sef DB, a nekada i predsjednik Vlade, on je (misli na predsjednika Bulatovica - prim. D. V.) izrazavao nezadovoljstvo sefom DB, ali smo i ja i predsjednik Vlade smatrali da je to nezadovoljstvo u domenu licnog odnosa i ukusa, a ne ucinjenog profesionalnog propusta Sluzbe ili njenog rukovodioca. Prema tome, da sam u kontaktima sa predsjednikom Republike imao drugaciji i sa njim saglasan stav, kako on to neosnovano tvrdi, stavio bih zahtjev za razrjesenje sefa Drzavne bezbjednosti. Ovo sam objasnio i clanovima Izvrsnog odbora DPS-a, na sastanku na kome je raspravljano o rukovodiocu SDB-a, i na tri sastanka Glavnog odbora DPS-a. Stoga sam, najblaze receno, iznenadjen tvrdnjom predsjednika Republike, kojom sam oznacen kao nedosljedan, neiskren i neprincipijelan, rekao je ministar Vujanovic.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /