Utorak, 27. maj 1997.

NASTAVLJENI PREGOVORI VLADE SRBIJE I KOMAPNIJE STET

Italijani odugovlace sa kupovinom telekomunikacija PTT "Srbija"?

Iako je potpisivanje zvanicno odlozeno "iz tehnickih razloga", ima jasnih pokazatelja da zapadni saveznici "savetuju" kompaniju STET da ne ulazi u aranzman koji bi koristio Slobodanu Milosevicu u predstojecoj izbornoj kampanji

Beograd. - Delegacija italijanske drzavne kompanije STET i predstavnici vlade Srbije nastavili su tokom vikenda i juce intenzivne pregovore o prodaji 49 odsto telekomunikacija PTT "Srbija". Iako je bilo predvidjeno da se tokom vikenda napravi pauza u pregovorima, ta odluka je promenjena jer je ugovor pred potpisivanjem. U italijanskoj ambasadi u Beogradu "Nasoj Borbi" receno je da je ugovor trebalo da bude potpisan jos krajem prosle nedelje, ali da je to odlozeno "zbog tehnickih prepreka". U izvorima bliskim vladi Srbije tvrdi se da domaca strana pred poslednju rundu pregovora povecala vec dogovorenu cenu.

"Tehnicke prepreke" mogle bi, kako saznaje "Nasa Borba" biti i eufemizam za diplomatske pritiske na STET da odlozi potpisivanje ugovora, ili pomeri rok isplate novca za telekomunikacije do posle decembarskih izbora. U izvorima kompanije STET u Rimu receno nam je "da im nije poznato da takvi pritisci postoje". U italijanskoj ambasadi tvrde da "nisu culi za to, ali da ih ne bi cudilo da takvih pritisaka ima s obzirom na stav americke administracije prema SRJ, i sta bi za srpsku vladu (i rezultat decembarskih izbora) znacila takva finansijska injekcija".

Izvori u Stejt dipartmentu rekli su "Nasoj Borbi" da su oni "upoznati sa inicijativom da se privatizuje PTT Srbije", kao i da su "zapadni saveznici upoznati sa njihovim zalaganjem da se ne ulazi u poslovne aranzmane za koje je ocigledno da koriste Slobodanu Milosevicu i njegovim ciljevima". Isti sagovornik kaze medjutim, da na terenu sa Zapadnom Evropom i Japanom ima sve manje akcionog jedinstva (vidi se na primeru Kube, Irana, Kine, Libije, Pakistana, itd). "SAD ce nastaviti da kod svojih zapadnoevropskih partnera insistiraju na poznatim stavovima prema SRJ, ali nejasno je da li ce to imati efekta" receno je "Nasoj Borbi" u Vasingtonu.

N. B.

NOVI UPRAVNI ODBOR PTT SRBIJE

Milorad Vucelic predsednik

Beograd, Beta. - Javno preduzece PTT Srbije juce je dobilo novi Upravni odbor, na celu sa potpredsednikom SPS Miloradom Vucelicem, saznaje agencija Beta u izvorima vladajuce partije. U novom Upravnom odboru nema clanova nijedne druge stranke, rekao je Betin izvor koji je zahtevao anonimnost. On je smenu Upravnog odbora povezao sa predstojecom prodajom PTT-a, o kojoj se upravo vode intenzivni pregovori sa italijanskim telekomunikacionim holdingom STET.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /