Utorak, 27. maj 1997.

ODGOVORNOST DRZAVE U SLUCAJU DAFIMENT BANKE (2)

Figura u drzavnoj deviznoj igri

Dok je radila u Savezu ekonomista, gde je takodje odgovarala zbog pronevera i zloupotreba sluzbenog polozaja, Dafina Milanovic je upoznala Nikolu Stanica, sadasnjeg direktora Investbanke i kandidata za guvernera NBJ, kao i Slobodana Stanojevica, koji je u penziju otisao kao viceguverner NBJ

Voleli su je do poslednje marke:
Dafina Milanovic, Milutin Mrkonjic,
Nikola Stanic, Miodrag Zecevic i Borislav Atanackovic

Stedise Dafiment banke dobice, prema novom Predlogu zakona o staroj stednji, isti tretman kao i takozvane stare devizne stedise, sto znaci da je drzava resila da i ove dugove prizna za svoje. O pokojnicima sve najlepse, ali je istine radi neophodno citirati izjavu Borislava Atanackovica, guvernera NB Srbije, datu 18. juna 1993. godine, upravo po prestanku rada Dafiment banke i opstenarodne panike time izazvane. Prvi covek monetarne ustanove koja je odigrala vaznu, ako ne i kljucnu ulogu u celom slucaju Dafiment banke, izjavio je:

- Da vam kazem, nikakve obaveze nema drzava, nema nikakve obaveze. Drzava garantuje za sve obaveze drzavnih banaka koje je ona prihvatila. Medjutim, privatnu banku Dafinu nismo prihvatili, nije dobila ovlascenje Narodne banke, prema tome, mi nikakve obaveze prema njoj nemamo. Ona ima ovlascenje, ali nema to takozvano veliko ovlascenje za devizno poslovanje. Cim nema veliko ovlascenje, drzava nema nikakve obaveze prema deviznim stednim ulozima.

Uloga Klare Mandic

Veliku ulogu u radu Dafiment banke igrala je i fatalna Klara Mandic, koja je od prestanka rata na ovim podrucjima nestala iz javnog zivota. Po profesiji zubar, bila je savetnica Dafiment banke i njen "ambasador" u svetu, a kad je saradnja pukla, Dafina je izjavila kako je "nesreca u njenu kucu usla s Klarom Mandic". Ova gospodja ucinila je da se i Dafina Milanovic oseti vaznom, jer ju je upoznala s Radovanom Karadzicem i celokupnim rukovodstvom Republike Srpske, znacajnim Jevrejima kao sto su Izrael Kelman i David Dudai i predstavnicima srpskog politickog establismenta. Evo kako je sama Dafina u "Dugi" kasnije evocirala svoje uspomene:

- Klara je bila osoba koja me povezala sa srpskom vladom. Ona ih je redom dovodila kod mene, ili je organizovala vecere u Interkontinentalu. Ja sam volela da idem na te vecere. Zelela sam da upoznam te ljude, najvise iz radoznalosti. U pocetku sam mislila mnogo lepo o njima. Posle vise ne. Kako se situacija s bankom menjala, tako se menjao i njihov odnos prema meni. Oni su me voleli do poslednje marke.

Drzava se u skladu sa ovom izjavom sve do sada zaista i ponasala. Na stranu sto sama Atanackoviceva tvrdnja nije tacna - NBJ je 4.6.1992. izdala Dafiment banci ovlascenje (redni broj 114) za obavljanje platnog prometa i kreditnih poslova sa inostranstvom, takozvano "veliko ovlascenje". Cetiri dana kasnije, 8.6.1992. sam Atanackovic potpisao je ovlascenje broj 328 u ime Narodne banke Srbije, kojim je Dafiment banci dozvoljeno obavljanje devizno-valutnih poslova. Osnovno pitanje glasi - koja bi to ozbiljna drzava dozvolila jednom privatnom licu (uz to sumnjive proslosti) da prikupi od gradjana stotine miliona maraka i neutvrdjene kolicine dinara, bez potrebnog odobrenja monetarnih vlasti. I cemu, u tom slucaju, takva odobrenja uopste sluze. Posto ocigledno Dafiment banka nije poslovala neovlasceno, sve upucuje da je ova finansijska institucija nastala uz saglasnost, blagoslov, a mozda i po nalogu vlasti. U svakom slucaju, ima puno misljenja da je Dafina Milanovic, sa sposobnostima koje poseduje, tesko mogla smisliti i sama sprovesti celu "Dafiment operaciju". Verovatnije je da je idejni tvorac neko s malo vise bankarskog iskustva.

Trebalo bi se zato podsetiti kako je Dafiment banka uopste nastala. Njena formalna vlasnica Dafina Milanovic verovatno nije ni sanjala da ce za svega nekoliko godina preci put od sitnog finansijskog prestupnika (koji je zbog mahinacija i zloupotreba sluzbenog polozaja dopao i zatvora), preko "srpske majke", drzavne prijateljice broj jedan i bankarskog cuda, do unesreciteljke te iste nacije i taoca te iste drzave. Jedino je izvesno da je zavrsila ekonomsku skolu, a ne i ekonomski fakultet, kako je na vrhuncu svoje slave tvrdila. Kao i na ovom, tako se i na nizu drugih primera kasnije pokazalo da ova gospodja prema cinjenicama ima vrlo fleksibilan odnos, to jest da je one narocito ne obavezuju.

Pored zelje za novcem, Dafina Milanovic je izgleda imala dara i za glumu. Padanjem u nesvest, zaklinjanjem da nece nikad vise i raznim drugim "tackama" uspevala je da pred sudom, prilikom pretresa zbog njenih privrednih prestupa, izdejstvuje smanjenje kazne tako da je na kraju, prema sopstvenom priznanju, u zatvorima odlezala ukupno 14 i po meseci. Ovo joj je, opet prema sopstvenoj interpretaciji, prakticno bila odskocna daska "do neba" jer je, buduci da je nevina trunula u zatvoru, dobila toliku odstetu, dovoljnu za osnivanje prvo preduzeca, a onda i Dafiment banke. "Sa tim parama sam krajem 88. i pocetkom 89. otvorila privatno preduzece za knjigovodstvene usluge i finansijske transakcije". Posao se razvio, njen suprug otvorio je cetiri preduzeca u Becu, pa su se stekli uslovi za osnivanje banke.

Pada u oci detalj da je Dafina Milanovic dobila od nadleznih drzavnih organa dozvolu za osnivanje banke samo tri meseca posle sudske presude da u naredne dve godine ne sme raspolagati tudjim novcem. Osoba, kojoj je zbog teskog materijalnog stanja kazna zatvora preinacena u uslovnu, preko noci je postala vlasnica "najvece banke na Balkanu". Upravo zbog svega ovoga, ako se imaju u vidu detalji iz njene biografije, mozda imaju osnova pretpostavke da je Dafina Milanovic vesto odabrana da odigra namenjenu joj ulogu.

U celoj ovoj prici vrlo je bitan, a mozda i kljucan, jedan detalj - dok je radila u Savezu ekonomista, gde je takodje odgovarala zbog pronevera i zloupotreba sluzbenog polozaja, upoznala je Slobodana Stanojevica i Nikolu Stanica. Stanojevic je u penziju otisao kao viceguverner NBJ, a 1991. bio je stecajni upravnik Kosovske banke. Prema svedocenju Dafine Milanovic, savetnik banke i jedan od njenih osnivaca i akcionara bio je Stanojevic, koji je ubrzo umro, pa je njegova uloga ostala do kraja nerazjasnjena. Nikola Stanic, koji je trenutno direktor Investbanke i istovremeno figurira kao kandidat za buduceg guvernera NBJ, sve vreme je bio covek iz vrha vlasti. Dafina Milanovic javno je, u novinama, tvrdila da je "Nikola Stanic od pocetka bio upoznat sa svim sto se oko banke desavalo", a brojne fotografije svedoce da je bio cest gost brojnih vecera i prijema koje je vlasnica Dafiment banke priredjivala.

Ovo bi moglo navesti ako ne na tvrdnju, a ono bar na sumnju da je vrh vlasti u zemlji od pocetka znao sta ce se s Dafiment bankom (a narocito njenim stedisama) dogoditi, pogotovo sto se takvi slucajevi, jos od Dzona Loa, poznati i kao "lanac svetog Antuna", uvek isto zavrsavaju. Pristalice "teorije zavere" tvrde da ni licnost nije slucajno izabrana: osoba s prosloscu, dokazanom ljubavlju prema novcu, i takodje dokazanim nedostatkom kocnica po pitanju nacina da se do njega dodje, koja pritom izgleda sasvim "narodski" i prostosrdacno, stvarno je izgledala kao savrsen izbor. Kad se tome doda vec pomenuti "glumacki" dar, uspeh nije mogao izostati. I nije izostao - Dafina je poverenu joj ulogu (ako prihvatimo taj scenario) briljantno odigrala, a igra je i dan danas, doduse kao statista i to iza scene.

Biljana M. Stepanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /