Utorak, 27. maj 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU DUSANA IVKOVICA I ZELJKA OBRADOVICA

Koturovic umesto Divca

Prikljucio se pripremama:
Predrag Danilovic

Beograd. - Savezni selektor Dusan Ivkovic i savezni trener Zeljko Obradovic saopstili su na jucerasnjoj konferenciji za stampu detaljan plan priprema kosarkaske reprezentacije do Evropskog prvenstva i imena igraca (16) koji ce konkurisati za "dvanaestorku" koja ce nastupiti u Spaniji. Juce se igracima, koji se nedelju dana pripremaju u Beogradu, prikljucio Predrag Danilovic, Savic i Obradovic doci ce danas, Zeljko Rebraca se u subotu ozenio i dobio je nekoliko slobodnih dana. Djordjevic i Bodiroga prikljucice se ekipi iduce nedelje. Umesto Divca pozvan je Dejan Koturovic, tu su i "starosedeoci" Drobnjak, Tomasevic, Topic, Bulatovic, Cubrilo, Radosevic, Loncar, Beric i Djokic.

Obradovic je saopstio da ce pripreme u Beogradu trajati do petog juna, sledi put u Berlin i provere na treninzima i utakmicama. Predvidjene su i dve utakmice u Atini protiv domacina (jedna zatvorena i jedna javna). Ekipa ce doci u Beograd 11. juna, tu ce ponovo igrati sa Grcima (opet po rasporedu kao u Atini). U Podgorici ce 19. juna najbolja selekcija odigrati revijalni mec sa reprezentacijom do 22 godine, 20. je predvidjen put u Barselonu. Deo prtljaga ostace u hotelu gde ce nas tim biti smesten za vreme ES, ekipa ce produziti u Monpelje gde 21. juna igra sa Francuskom. U Barselonu ce stici dan pre pocetka prvenstva (23. juna).

- Ostalo je malo dana za pripreme i ovog puta izostavili smo treninge na planini. Radicemo na taktici i uvezbavanju varijanti u odbrani i napadu, ali i na osvezenju ekipe. Neki nasi reprezentativci imali su veoma naporan program i moramo misliti i na to - rekao je Obradovic.

Usledilo je objasnjenje zasto nije pozvan Zarko Paspalj ("Razgovarao sam s njim i licno mi je rekao da, s obzirom na sezonu koju je imao, nije spreman i da njegov ucinak ne bi bio na nivou koji svi ocekuju") i zasto je izostavljen Vlado Scepanovic.

- Bolje je da Scepanovic bude u reprezentaciji do 22 godine, vise ce igrati, a tu je i lider. U ovoj selekciji ima jos igraca na koje ozbiljno racunamo (Lukovski i Jestratijevic), sad smo procenili da Drobnjak i Cubrilo medju najboljima reprezentuju mladi sastav.

Na pitanje smeta li mu sto je Evropski sampionat u Spaniji Obradovic je odgovorio:

- Dosao sam ovde da radim posao koji najvise volim i svejedno mi je hoce li se igrati u Mandzuriji ili Spaniji. Cinjenica je da ce nas tim biti oslabljen neigranjem Divca, on je uvek unosio posebnu atmosferu i bio primer mladjima. Svi ce dobiti sansu na proverama koje nas ocekuju, verujem da ce nas tim pruziti maksimum...

O sansama je govorio i Dusan Ivkovic.

- Ocekuje nas tezak zadatak, a narednih dana dosta igraca bice pod specijalnim tretmanom. Nas cilj je da u Spaniji vidimo gde smo, ne u odnosu na evropske kosarkase, vec u poredjenju sa drim- timovima. Posle duzeg vremena igracemo bez Paspalja i Divca, nije mi poznat sastav ostalih selekcija, znam samo da ce Grci igrati bez Fasulasa. Medju favorite ubrojao bih i Litvaniju, Rusi imaju dobar sastav, a na svakom takmicenju treba racunati i na domacina. Moracemo dosta toga da promenimo u nasoj igri, ocekujem da ce i bez Divca centarska linija funkcionisati dobro.

Danilovic je demantovao da je i on problem i naglasio:

- I moje ime se po stampi povlaci u negativnom kontekstu. Kao - ne zelim da igram za reprezentaciju. Nije tacno, tu sam i dok god budem mogao, igracu za Jugoslaviju. Istina je da postoje problemi oko osiguranja. To zahteva moj klub, mislim da ce se sve srediti i da o tome vise necemo pricati.

R. Popovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /