Utorak, 27. maj 1997.

ISHRANA

Slane i slatke palacinke

Kad vas uhvati ona "zuta minuta" i ne znate sta gladnoj porodici skuvati za rucak, pribegnite palacinkama. Zahladilo je, pa vam nece biti tako tesko da se kuvate pored sporeta, a mogli biste i nekog od tih izelica naterati da oni peku palacinke, a vi cete u medjuvremenu spremiti fine nadeve. Umutite testo od nekoliko jaja, mleka, vode i brasna: za slanu varijantu dodajte kasicicu soli, a za slatku kesicu vanilin secera, malo limunove korice i opet malo soli.

Palacinke s telecom dzigericom

Potrebno je: osnovno testo za palacinke a za fil: 300 g telece dzigerice, glavica crnog luka, so, biber, ulje.

Palacinke pripremiti prema osnovnom receptu. Fil: sitno iseckan luk proprziti na ulju, dodati sitno isecenu dzigericu i sve zajedno prziti. Zaciniti solju i biberom. Ovom masom premazati palacinke, uviti ih u rolnu i odmah sluziti.

Palacinke sa spanacem

Potrebno je: osnovno testo za palacinke a za fil: 500 g spanaca, 250 g mladog sira, 3 jajeta, 1 dl kisele pavlake, 100 gr kajmaka, so.

Palacinke ispecite. Ociscen i opran spanac krupno iseci, posoliti i dvadesetak minuta ostaviti da odstoji. U sir izgnjecen viljuskom umesati zumanca, izgnjecen i ocedjen spanac, pavlaku i cvrst sneg od belanaca. Gotove palacinke premazati filom, uviti u rolnu, poredjati ih u podmazanu vatrostalnu posudu i u prethodno zagrejanoj pecnici peci oko pola sata. Izvaditi ih iz rerne, preliti rastopljenim kajmakom i vratiti da se jos desetak minuta zapeku.

Francuske palacinke s kremom

Potrebno je: 280 g brasna, 2 jajeta, pola litra mleka, malo soli. Krem: 150 g secera, 8 zumanaca, pola litra mleka, casa belog vina, buter, prezle. Nadev po zelji.

Zamesiti testo od jaja, brasna, mleka i malo soli. Prziti palacinke i filovati dzemom ili orasima. Svaku palacinku iseci na tri dela. Posudu namazati buterom, posuti prezlama, redjati redove isecenih palacinki i svaki red zaliti kremom. Za krem, penasto umutiti 150 g secera, zumanca, mleko i vino pa tom masom zalivati palacinke. Staviti da se zapece tako da se uhvati korica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /