Utorak, 27. maj 1997.

STRAJK PROSVETNIH RADNIKA SRBIJE

Ne radi 106 skola

Skraceni casovi drzani u 91 skoli. Narednih dana u strajk stupa jos 139 skola.

Beograd. - Najavljen generalni strajk osnovnih i srednjih skola Srbije zapoceo je juce potpunom obustavom rada mahom u srednjim skolama i gimnazijama, dok je situacija u osnovnim skolama bila sarolika. Od 242 skole u Srbiji juce je potpuno obustavljena nastava u 106 skola, casovi od po 30 minuta drzani su u 91 skoli dok je za sutra obustavu najavilo 22 pancevacke, a od 2. juna 117 vojvodjanskih skola, receno je nakon jucerasnje sednice Koordinacionog odbora strajkaca koji cine Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Sindikat "Nezavisnost",, Forum Asocijacije Panceva, Sindikat obrazovanja Cacka, Forum osnovnih , Forum srednjih strucnih i Forum gimnazija.

Zorica Blagojevic, clan Odbora najavila je da ce veci broj skola narednih dana stupiti u strajk, iako je im se iz Ministarstva prosvete vec preti otkazima i uvodjenjem vanrednog stanja. "Mi samo trazimo da republicko Ministarstvo prosvete i Vlada postuju sporazum o dinamici isplate na koji su stavili svoj potpis, a po kome je vec morala da pocne isplata prvog dela aprilske plate", istakla je Blagojevic. Na Odboru je potvrdjeno da nijedna skola u Srbiji nije juce dobila prvi deo aprilske zarade, iako im je to iz Ministarstva prosvete obecano. Vecina skola u Srbiji izglasala je pristupanje generalnom strajku, ali u pojedinima direktori, koristeci svoje pravo, organizuje kvazi-nastavu sa par nastavnika , culo se na jucerasnjem sastanku. Takodje je ponovljeno da obustava nastave ne pogadja djake osmih osnovne i cetvrtih razreda srednjih skola. Kada dobijemo aprilsku zaradu odradicemo skolsku godinu, porucili su prosvetari republickom ministru Jovi Todorovicu.

Ulazak u strajk najavile su i skole koje nisu clanice nijedne asocijacije ili sindikata, rekla je Zorica Blagojevic. Sveta Mihajlovic, clan Izvrsnog odbora sindikata Nezavisnost" na pitanje "Nase Borbe" da li je zadovoljan rezultatima zajednickog sastanka kaze: "Mi smo za formiranje zajednickog pregovarackog tima, u tom smislu uputicemo i zahtev Republickoj vladi da nas primi u punom sastavu, tim pre sto ce ovo sigurno duze potrajati". Prosvetni radnici imaju punu podrsku Foruma roditelja. Podrzali smo ih i ranije, i ta podrska ostaje i sada do kraja ispunjenja njihovih minimalistickih zahteva koje im je Vlada Srbije i obecala, kaze Dusan Pavicevic, sekretar Foruma roditelja.

U pokusaju da situaciju proverimo na terenu zakljucujemo da je vecina beogradskih osnovnih skola ipak radila po uobicajenom rasporedu. Mirjan Milan, direktor O.S. "Karadjordje" istice da nezadovoljstvo i kod njih postoji ali da je stav nastavnog osoblja da su u ovoj situaciji deca ipak najvaznija. Ako treba da se strajkuje, kaze Mirjan bolje je to uciniti sa prolongiranjem pocetka nastave naredne skolske godine. Smirivanju duhova sigurno je doprinela i isplata drugog dela martovske plate koja je izvrsena u petak. Nesto vise srece imali su profesori O. S. "France Presern" u Rakovici koji su pare dobili dan ranije i gde se nastava juce normalno odvijala.

U beogradskim gimnazijama juce se mogla dobiti samo nezvanicna informacija da "danas nema nastave" a profesorka Druge gimnazije, koja je zelela da ostane anonimna porucila je "ako sada ne isteramo svoje pravo pare necemo dobiti ni do avgusta". Uz vec najavljene zahteve za postovanjem dinamike isplate tu su i kontinuirani zahtevi za povecanje cene rada, izmenu spornih clanova Zakona o strajku, Zakona o srednjim i osnovnom obrazovanju i Zakona o radnim odnosima.. Ako dodje do potpune obustave rada u republickim skolama sa ucescem oko 22.000 zaposlenih i 250.000 dece - skolska zvona zvonice jos samo u maju.

Z. Mihajlovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /