Utorak, 27. maj 1997.

PROTESTNI SKUP PENZIONERA U BEOGRADU ZAKAZAN ZA 29. MAJ

Nema nade da ce vlast resiti problem penzija u Srbiji

Penzioneri zahtevaju da se najkasnije do 30. juna isplate sve duznicke penzije. Medju organizatorima protesta i Studentski parlament

Solidarnost u odbrani golog zivota:
Starina na demonstracijama studenata u Beogradu
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Na Trgu Nikole Pasica u Beogradu u cetvrtak, 29. maja u 10 sati odrzace se protestni skup penzionera. Organizuje ga Nezavisno udruzenje penzionera Srbije uz pomoc UGS "Nezavisnost" i Studentskog parlamenta.

"Isteklo je vreme cekanja i nadanja da ce Vlada Srbije resiti pitanje penzija. Doslo je vreme za preduzimanje konkretnih akcija koje ce poboljsati uslove zivota penzionera kako bi se zaustavilo biolosko istrebljenje i psihofizicka eutanazija penzionera", istice se u pozivu za ovaj skup.

U zahtevima koji ce biti prosledjeni Vladi Srbije penzioneri traze da se najkasnije do 30. juna isplati veliki dug od 2,5 penzije, kao i 2,5 redovne penzije cija isplata kasni. Pored toga zahteva se da se od januara iduce godine penzije isplacuju u punom zaradjenom iznosu utvrdjenom u resenju o penzionisanju u revalorizovanim vrednostima na osnovu kursa marke, kao i da se od prodaje drustvene i drzavne svojine prvo izmiri dug prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje u revalorizivanom iznosu i sa kamatom od osam odsto godisnje na ime koriscenja sredstava Fonda.

U zahtevima se dalje navodi da se od iduce godine penzije uskladjuju sa troskovima zivota i da se dok ne pocne redovna isplata penzija ne naplacuju zatezne kamate na neizmirene racune za struju, komunalije i PTT usluge i na minusni saldo do 200 dinara na tekucem racunu. Takodje se zahteva da se penzioneri oslobode placanja participacije u koriscenju zdravstvenih usluga i lekova.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /