Utorak, 27. maj 1997.

STRAJK ZDRAVSTVENIH RADNIKA: PETI SASTANAK SINDIKATA I VLADE SRBIJE

Pomak u pregovorima

Ministarka juce ponudila isplatu martovskih plata, prvi deo aprilskih i razliku na uslove rada do kraja nedelje. Ostvarena mogucnost za izlazak iz strajka, kaze Stevan Djordjevic

Beograd. - Vlada Srbije je na danasnjoj, petoj rundi pregovora ponudila da se do kraja maja, sto znaci do kraja ove nedelje, isplati cela martovska zarada, akontacija za april i razlika po uslovima rada. To je pomak u njihovoj ponudi i znaci stvaranje uslova za mogucnost da se izadje iz strajka - rekao je na juce odrzanoj konferenciji za novinare, Stevan Djordjevic, predsednik Republickog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti, predocavajuci novinarima dokle su stigli visednevni pregovori sa predstavnicima resornih ministarstava.

- Ministarka je ponudila da se danas, 27. maja, krene sa isplatom dugovanja za mart, a kada se to okonca da se pocne sa isplatom prvog dela aprilske plate. To je uslov za izlazak iz strajka, jer vec u ponedeljak, 2. juna dospeva nova obaveza sa spiska nasih zahteva a to je - isplata drugog dela aprilske zarade. U toku ove nedelje sa predstavnicima Vlade Srbije razgovaracemo o formiranju sporazuma koji ce regulisati dinamiku isplate za ubuduce - objasnio je Djordjevic, dodajuci da u praksi ova ponuda Ministarstva za zdravlje znaci da ce zaposleni koji nisu dobili nista za mart, tokom ove nedelje dobiti tri dela plate i razliku, a ustanove koje su dobile celu platu za mart (Beograd i Novi Sad, recimo) dobice prvi deo aprila i razliku.

- Od toga kako ce teci isplata obecanih zarada tokom ove nedelje, zavisi kakav ce biti rezim strajka. Za sada, strajkuje se i dalje na isti nacin, dakle u ustanovama u kojima smo zaposleni, a u sredu cemo saopstiti da li cemo preci na drugi oblik strajka - istakao je predsednik ROS, objasnjavajuci kasnije za "Nasu Borbu" da "drugi rezim strajka znaci - izlazak na ulice".

- Sve zarade koje prema nasem zahtevu jos uvek ne spadaju u dospele obaveze, bice regulisane u Strajkackom sporazumu. Dinamika isplata je poremecena jer do sada nisu postovani rokovi. Reperna tacka ovog sporazuma bice i dalje nas zahtev da septembarska plata bude okoncana 6. oktobra. Zbog usporavanja ritma isplate, u narednom periodu morace da dodje do ubrzanja isplata kako bi se postigla ranije utvrdjena dinamika - rekao je Milutin Cotric, sekretar ROS. Na konferenciji za stampu se culo i to da "sredstva za obecanu isplatu zarada nisu iz Fonda za zdravstveno osiguranje, vec da su u pitanju interventna sredstva".

Javni cas o lekarskoj etici u praksi

Sutra ce u amfiteatru Instituta za patologiju Klinickog centra Srbije biti organizovan javni cas na kojem ce osnovna tema biti etika zdravstvenih radnika u praksi. - Zelimo da raspravljamo o tome sta je lekarska etika u zivotu, a ne u knjigama - rekao je Stevan Djordjevic, predsednik ROS.

- Ako do kraja nedelje ne bude isplaceno ono sto je danas obecano, necemo moci da izadjemo iz strajka jer ce 2. juna, vec dospeti nove obaveze. Mi smo primorani da strajkujemo. Nismo to zeleli, jer smo skolovani da lecimo. Izgleda da je neko konacno shvatio da u zdravstvu postoje ljudi koji zive od toga i koji ne zele da traze druge izvore za egzistenciju - napomenuo je Djordjevic, dodajuci da bi "produzetak strajka znacio da se moraju traziti novi nacini pritiska na nadlezne i nove metode animacije strajkaca".

Predsednik Gradskog odbora Sindikata zdravstvenih i socijalnih radnika Beograda Jasminka Kupresanin, rekla je da je sindikat odustao od prvobitne namere da se pred zgradom Vlade svakodnevno organizuje dezurstva, i to "zbog finansijskih razloga, jer ionako osirotele sindikalne kase ne mogu da plate visednevni boravak clanstva u glavnom gradu".

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /