Utorak, 27. maj 1997.

PREDSTAVNICI KOALICIJE "ZAJEDNO", DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE I KOALICIJE "VOJVODINA" SA ROBERTOM GELBARDOM

Kriticki stav SAD prema zbivanjima u opoziciji

Miodrag Perisic: Amerikanci smatraju da ovako fragmentizovana i podeljena opozicija ne moze nista da ucini na predstojecim izborima. Vesna Pesic: Gelbard istakao vaznost saradnje u opoziciji. Vuk Draskovic: Dejtonski sporazum bazicna tacka na kojoj ce SPO insistirati

Beograd. - O primeni Dejtonskog sporazuma, demokratizaciji izbornih uslova u Srbiji i saradnji opozicionih stranaka, razgovarali su juce u Beogradu posrednik americke administracije Robert Gelbard, zaduzen za podrucje Balkana i predstavnici koalicije "Zajedno", Demokratske stranke Srbije, koalicije "Vojvodina" i studenata.

Obracajuci se novinarima nakon susreta u americkoj rezidenciji, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic je rekao da je izneo stav svoje stranke koja je "bila za Dejton i pre Dejtona" i da je Dejton bazicna tacka na cijoj primeni ce SPO insistirati.

- Rekao sam Amerikancima da cu, kada budem izabran za predsednika Srbije, licno predvoditi srpske izbeglice iz Krajine koje to budu zelele, tamo gde su Srbi ziveli vekovima. Ukoliko hrvatski Ustav ili neki drugi ne dozvoljava bezbednost tim ljudima i uzivanje njihovih nacionalnih, politickih, kulturnih i drugih prava, onda Dejton mora da garantuje promene tog ustava, jer je Dejton garantovao povratak izbeglicama, istakao je Draskovic.

Predsednik SPO je na sastanku govorio o stavu SPO o saradnji sa haskim Tribunalom i nacinu obezbedjivanja demokratskih uslova za predstojece izbore. Izneo je i vidjenje odnosa u koaliciji "Zajedno", ali "tek uzgred, kao odgovor na pitanje i kao razjasnjenje" ali o tome nije zeleo da govori pred novinarima.

Vesna Pesic je potvrdila da su izborni uslovi bili glavna tema, jer je "to i najvaznije". Predsednica GSS je gospodina Gelbarda obavestila o potrebi okupljanja svih "unutrasnjih demokratskih snaga u borbi za demokratske izborne uslove", ocenjujuci da bi "pomoc SAD u tom pogledu dobrodosla, kao i pomoc Evropske unije". Kako tvrdi Pesiceva, Gelbard je istakao vaznost saradnje u opoziciji, jer u svetu "nema nijednog uspesnog demokratskog modela gde te kooperacije nije bilo".

"Oni su jasno pokazali svest da znaju kakvo je stanje u Koaliciji. Sve im je jasno, kao sto je i nama jasno", rekao je nakon sastanka Miodrag Perisic, ukazujuci i na vaznost dve stvari koje se ne ticu samo unutrasnjih odnosa u koaliciji "Zajedno". "To su neke uzajamne zavisnosti izmedju sistema i stabilnosti, i procesa demokratizacije", rekao je Perisic konstatujuci da su Amerikanci pokazali kriticki stav prema zbivanjima u opoziciji.

- Amerikanci smatraju da ovako fragmentizovana i podeljena opozicija sa partijskim i pojedinacnim ambicijama ne moze nista da ucini na predstojecim izborima - istakao je Perisic. On je izneo stav o potrebi intelektualnog pojacavanje Koalicije, a ne prosirenja politickim strankama. Po recima Perisica, bilo je i razlicitih interpretacija dogadjaja od strane predstavnika koalicije "Zajedno", ali nije zeleo da precizira o kakvim se neslaganjima radi.

- Gospodin Gelbard i njegovi saradnici nisu zadovoljni ni razgovorom sa Milosevicem, ni sa nama - zakljucio je na kraju Perisic.

Sastanku sa americkim izaslanikom su prisustvovali i predsednik DSS Vojislav Kostunica, Nenad Canak kao predstavnik koalicije "Vojvodina" i predstavnici studenata Cedomir Antic, Dusan Vasilijevic i Slobodan Homen.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /