Utorak, 27. maj 1997.

ODGOVOR MIROSLAVA NEGROJEVICA NA "KATUL-FERMAN" IZ BEOGRADA

"Svilen gajtan" vracen Draskovicu

Posto se "dzelati", kako je Negrojevic nazvao Vrbaskog, Vukovica i Canka, nisu pojavili, potpredsednik Skupstine Novog Sada pocepao pripremljenu ostavku i odlucio da saceka da o njegovoj politickoj sudbini odluce odbornici

Podgorica. - Pozivu potpredsednika Skupstine grada Miroslava Negrojevica - upucenog Stevanu Vrbaskom, Vlatku Vukovicu i Nenadu Canku da mu, juce u Skupstini grada, zategnu svilen gajtan oko vrata, po Negrojevicevom misljenju poslatom direktno od Vuka Draskovica - niko se nije odazvao, iako su, istina simbolicno, pred javnoscu imali priliku da se oprobaju u ovoj tradicionalnoj srpskoj vestini. Crn, sjajan gajtan sa zutim kicankama, lezao je na stolu ispred Negrojevica. Kao pomocne rekvizite, potpredsednik je Canku ponudio daljinski uprvljac, a sebi za odbranu zadrzao pistaljku (sa nedavnih gradjanskih demonstracija), "ruke i pamet u glavi". Scenografiju je upotpunjavala u dva primerka Negrojeviceva ostavka, procitana, a zatim stavljena u dzep. Usledila je dramska pauza u kojoj je Vrbaskom, Vukovicu i Canku ostavljeno vreme da se pojave, zategnu gajtan ili iz dzepa Negrojevica izvade njegovu ostavku ponudjenu Skupstini.

Drugi primerak trebalo je da izvrsioci pozalju predsedniku SPO Vuku Draskovicu. Iako je, bar od strane novinara, sve shvaceno kao zanimljivo izrezirana drama, niko od prisutnih nije mogao biti sasvim siguran sta bi se dogodilo da su se donosioci katul-fermana, sultanovi sejmeni, kako ih je Negrojevic nazvao, zaista i pojavili. U igri je bilo suvise ozbiljnih rekvizita, ukljucujuci i ruke, od kojih bi u eventualnoj samoodbrani zavisio epilog drame.

Negrojevic je bio spreman da da ostavku, ako ga Canak, Vrbaski i Vukovic savladaju. Posto se "sejmeni" nisu pojavili, gajtan je uredno spakovan i, zajedno sa pocepanom ostavkom Negrojevica, strpan u koverat adresovan na ime predsednika SPO Vuka Draskovica. Zadatak da zalepi koverat, stavi postansku marku i odaslje ga za Beograd, Negrojevic je poverio Sluzbi za informisanje gradskog parlamenta.

- Pozvao sam vas na ovu "svecanu" sednicu da prisustvujete cinu zatezanja svilenog gajtana, koji mi je uz katul-ferman, naredjenje o politickom samoubistvu, poslat iz Beograda. U Beogradu je odluceno da Negrojevic i Svilar izvrse politicko samoubistvo, a kao kompenzacija ponudjeno nam je da izaberemo neku od funkcija u gradu. U tom slucaju bismo zadrzali odbornicke mandate. Ako ne prezivimo svilen gajtan, imamo pravo da ostanemo dozivotni i posmrti clanovi SPO, izjavio je, na kraju drame Negrojevic. Dodajuci da je "ocito da muvadzije, podrepasi, ogovaraci i ljudi koji koriste mrak za prljave rabote, nikad nisu bili dobri dzelati, jer nemaju hrabrosti da zrtvi pogledaju u oci. Zato vracam gajtan u Beograd, s porukom: "Hvala lepo, ja ne hasnim ovakve ponude!"

Dr Negrojevic, na kraju, predlaze argumente umesto olajavanja i borbu cinjenicama umesto podmetanja, da bi se sprecilo vracanje vremena poslusnih i moralno politicki podobnih. Potpredsednik Skupstine grada smatra da jos ima vremena da ovoj garnituri uprave grada, njihovi biraci, koji su ih i doveli na vlast, oproste!

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /