Sreda, 28. maj 1997.

U PARIZU POTPISAN OSNOVNI AKT O SARADNJI RUSIJE I NATO

Brisanje podela sa Jalte

Sporazum otvara mogucnost za resavanje kriza, smanjenje oruzja i otklanja pretnje bezbednosti u Evropi - izjavio Boris Jeljcin. Dogovor jaca i Rusiju i NATO, istakao Bil Klinton

Osnova za trajni mir u Evropi:
Bil Klinton, Zak Sirak i Boris Jeljcin
FOTO: FoNet/AP

Pariz, Beta.- Predsednik Rusije Boris Jeljcin i sefovi drzava i vlada clanica NATO juce su u Parizu potpisali Osnovni akt o buducim odnosima Severnoatlantske alijanse i Rusije. Taj sporazum predstavlja osnovu za izgradnju trajnog i sadrzajnog mira u Evropi.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma u Jelisejskoj palati prisustvovali su, pored domacina, francuskog predsednika Zaka Siraka, predsednik Rusije Boris Jeljcin, americki predsednik Bil Klinton i generalni sekretar NATO Havijer Solana. Sporazumom se buduci odnosi NATO i Rusije definisu kao snazno, stabilno, dugotrajno i ravnopravno partnerstvo. Dve strane se tim sporazumom obavezuju da ce se angazovati protiv povratka Evrope u doba podela i konfrontacija i protiv izolacije bilo koje drzave.

Boris Jeljcin je sporazum nazvao "pobedom razuma". "Ovaj sporazum predstavlja prekretnicu u odnosima Rusije i NATO", rekao je Jeljcin i dodao da ce taj dokument doprineti "uspostavljanju stabilnosti u celoj Evropi", javljaju agencije. On je posebno naglasio da sporazum o saradnji Rusije i NATO "otvara mogucnosti za resavanje kriza, smanjenje oruzja za masovno unistenje i otklanjanje pretnji za bezbednost u Evropi".

Bil Klinton rekao je da taj sporazum predstavlja "jacanje" i Rusije i NATO. "NATO ce raditi sa Rusijom, a ne protiv nje... Ovo su nova vremena... Neprijateljstvo izmedju Istoka i Zapada je proslost. Potpisivanjem ovog sporazuma, Rusija i NATO ce postati dobri partneri, a to zele obe strane", zakljucio je Klinton.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /