Sreda, 28. maj 1997.

TUDJMAN RAZGOVARAO S DELEGACIJOM SRBA IZ SREMSKO-BARANJSKE OBLASTI

Usaglasen Sporazum o Srpskom vecu opstina

Razgovori protekli u pomirljivom tonu, ocenio Vojislav Stanimirovic, predsednik SDSS

Milan Bunjac
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Zagreba

Zagreb. - Predsednik Republike Hrvatske dr Franjo Tudjman razgovarao je juce u Zagrebu sa politickim rukovodstvom Srba iz Sremsko-baranjske oblasti, na celu sa dr Vojislavom Stanimirovicem predsednikom Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnikom u Zupanijskom domu Sabora Hrvatrske. U delegaciji su bili podzupani osjecko-baranjski Mirko Jagetic i vukovarsko-sremski Mirko Blagojevic, te petorica kandidata za pomocnike ministara u vladi Republike Hrvatske. Ovim razgovorima prisustvovao je i administrator UN u Oblasti general Zak Klajn.

Predstavnici Sremsko-baranjske oblasti su predsedniku Republike predali Nacrt sporazuma o statusu i funkcionisanju Srpskog veca opstina, koji je prethodno usaglasen sa predstavnicima Untaes i hrvatske Vlade. Dr Stanimirovic je izjavio da je Nacrt izradjen u skladu s vazecim hrvatskim zakonima i da tretira i regulise sva pitanja bitna za opstanak i ocuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u Oblasti. On je sastanak i razgovor sa sefom drzave ocenio korektnim, naglasavajuci da su protekli u pomirljivom tonu. Bila je to prilika da se razmotre i ocene rezultati formiranja izvrsne vlasti nakon izbora imisljenja je da je i dalje problematican Vukovar. Naime, HDZ jos nije prihvatio predlog SDSS da gradonacelnik Vukovara bude iz redova HDZ, a predsednik gradskog veca iz srpske stranke.

Svi kandidati za pomocnike ministara koje je predlozila srpska strana su iz Sremsko-baranjske oblasti, a nezvanicno saznajemo da je Tudjman izrazio misljenje da bi pojedini pomocnici ministara mogli biti i iz drugih delova Hrvatske. Braneci svoj predlog dr Stanimirovic se i u ovoj prilici pozvao na tacku 7. Pisma o dobrim namerama hrvatke vlade.

Hrvatski predsednik ce u toku sledeceg meseca posetiti Sremsko-baranjsku oblast, 1. juna boravice u Belom Manastiru, dok datum posete Vukovaru jos nije utvrdjen. Tudjman ce tom prilikom razgovarati sa svim predsednicima opstina. Nezvanicno saznajemo da administrator u Oblasti Zak Klajn ne zeli velike mitinge i pompu koju ocekuje hrvatska javnost, jer, kako naglasava, uvek su moguci incidenti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /