Sreda, 28. maj 1997.

SEDAMNAESTI DAN STRAJKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Danas dogovor o platama?

Beograd. - U izgledu je mogucnost da se sa predstavnicima Ministarstva zdravlja dogovorimo o strajkackom sporazumu kojim bi se regulisale buduce isplate - izjavio je za "Nasu Borbu" Milutin Cotric, sekretar Republickog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti, nakon prepodnevnih razgovora sa pomocnikom resornog ministarstva Zvonkom Golubovicem o radnoj verziji pomenutog sporazuma. Danas bi trebalo da se postigne konacna verzija sporazuma i da se prezentuje javnosti.

- Koliko god se moze ocekivati da ce tokom maja, juna i jula isplata zarada, prema utvrdjenoj dinamici - toliko je tesko ocekivati da ce Ministarstvo moci da u avgustu i septembru isplati obecano. Ja bih se na njihovom mestu pomalo uplasio - dodao je Cotric. Dogovori Republickog pododbora sindikata socijalnih radnika, koji su poslednjih dana isli korak ispred dogovora sa zdravstvenim radnicima, juce su se nasli u corsokaku. Prema ranijim dogovorima trebalo je da socijalnim radnicima bude "likvidirana" cela martovska zarada, aprilska akontacija i razlika po osnovu uslova rada. - Ispostavilo se da smo naseli na njihova prvobitna obecanja, jer se u novim razgovorima pokazalo da oni nemaju nameru da isplacuju prvi deo aprilske zarade - objasnio je Cotric.

Vlada Srbije prekjuce je, na petoj rundi pregovora sa predstavnicima oba sindikata, ponudila da do kraja ovog meseca zaposlenima isplati celu martovsku zaradu, prvi deo aprila i razliku po uslovima rada, i da ubuduce ritam isplate ubrza kako bi se uskladio sa ranije postignutim dogovorom, cija je reperna tacka - konacna isplata septembarske plate do 6. oktobra. Ako bude postignut sporazum o dinamici isplata, sto je pored izvrsenja isplata obecanih za ovu nedelju jedan od uslova za izlazak iz strajka - u junu bi zdravstveni i socijalni radnici trebalo da dobiju - drugi deo aprilske i prvi deo majske zarade, u julu drugi deo majske i prvi deo junske plate. Da bi do septembra bio uravnotezen ritam isplata, sto je uslov od kog mi ne odstupamo, morace tokom jula i avgusta da budu isplacene po dve cele plate, odnosno po cetiri polovine - naznacio je Cotric.

Obecanje Vlade Srbije da ce ove nedelje biti okoncana isplata martovske zarade za sve zaposlene je pocelo da se ostvaruje, jer su juce krenule isplate u svim gradovima u Srbiji. Nedoumica ostaje jos uvek oko isplate razlike i oko prvog dela aprilske plate, koje bi trebalo, u paketu da budu isplacene do kraja meseca, odnosno do subote.

Na danasnju sednicu Glavnog strajkackog odbora zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti, pozvani su i predstavnici resornih ministarstava, kako bi se u detalje raspravile sve nedoumice koje jos uvek koce donosenje sporazuma.

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /