Sreda, 28. maj 1997.

SVETSKO PRVENSTVO U JAPANU: JUGOSLAVIJA-J. KOREJA 33:37 ( 30:30, 13:12)

"Vec vidjeno" (p)ostalo kobno

Kumamoto. - Dvorana "Park dom". Gledalaca: oko 10. 000. Sudije: Arlandson i Erlingson (Island). Sedmerci: Jugoslavija 1 (1), Koreja 3 (2). Iskljucenja: Jugoslavija 16 minuta, Koreja 2 minuta.

JUGOSLAVIJA: Stojanovic, Peric, Skrbic 8, Stefanovic 2, P. Perunicic, Knezevic 4, Jovanovic 5, Butulija 2 (1), N. Perunicic 9, Matic 1, Milosavljevic 1, Stupar.

J. KOREJA: Suk, Jun 8 (1), Bek 6 (1), Co B. 7, Co S. 9, Cung 3, Kim 1, Sung 2.

Od medalje definitivno nema nista. Za jugoslovenske rukometase 15. svetsko prvenstvo u Japanu zavrseno je katastrofalno. U osmini finala "plavi" su porazeni od J. Koreje - 33:37 (30:30, 13:12) i umesto , kako su samouvereno najavljivali, razmisljanja o Rusima ili "finalu u cetvrtfinalu" - pognutih glava pakuju kofere za povratak kuci odakle ce moci da gledaju pobednicko postolje na kome su bili "vidjeni" jos pre puta u Japan.

Susret protiv Koreje poceo je po sistemu - "vec vidjeno". Kako su nas i protivnici u "A" grupi brzo procitali, tako ni za Korejce nije bilo tajni kako postaviti igru protiv jugoslovenske selekcije. Duboka i agresivna odbrana 3-2-1 i ovog puta bila je gotovo nepremostiva prepreka za organizatore napada Butuliju, Jovanovica i N. Perunicica. Na drugoj strani, ispred Pericevog gola, "plavi" su stajali u formaciji 6-0 , koja za internacionalce Juna i Coa B. nije bila "kineski zid", pa je sve do 17. minuta prednost (gol ili dva) na strani Korejaca. Tada kao da je prekinuto davanje fore protivniku (slika vec vidjena u svim prethodnim utakmicama) pa je golom Skrbica nas tim prvi put dosao u vodjstvo, sto je podgrejalo nadu da ce stvari ubrzo biti postavljene na svoje mesto. Lopte u napadu su mnogo manje "prodavane", cesce su stizale na krila i "crtu" odakle je Skrbic (uz golmane Perica i Stojanovica i danas jedina svetla tacka ju-tima) najcesce pogadjao mrezu. Cinilo se da je i N. Perunicic, sa nekoliko uzastopnih pogodaka, nastimovao "nisane", pa je minimalna prednost na kraju prvog poluvremena - 13:12 - uveravala da ce krajnji rezultat, ipak, voditi Jugoslaviju u cetvrtfinale.

Spanci bolji od Hrvata

U utakmicama osmine finala juce su postignuti sledeci rezultati: Island-Norveska 32:28, Madjarska-Ceska 20:19, Spanija-Hrvatska 31:25, Svedska-Litvanija 32:20, Francuska-Japan 22:21, Egipat-Kuba 24:20, Rusija-Tunis 20:14, Koreja-Jugoslavija 37:33

U cetvrtfinalu se sastaju : Island-Madjarska, Spanija- Svedska, Francuska-Egipat i Rusija-Koreja

Drugo poluvreme - ista slika. Lopta je za mnoge nase igrace "vruca pegla", a goropadni Korejci to umesno pretvaraju u kontre i golove. Pocetnicke greske "plavih" internacionalaca, koji redom igraju u najjacim evropskim klubovima, ostavljali su utisak da je rec o ekipi iz trece svetske lige. Kaznenu korejsku seriju prekinuo je u 41. minutu Knezevic i ponovo nagovestio izlazak iz "crne zone". Samo tri minuta pre kraja na semaforu je pisalo 29:28 za nas tim. Onda se sve odvijalo kao u ruznom snu. U polsednjem miutu sledi izjednacenje 30:30, a samo trideset sekundi pre kraja N. Perunicic dva puta pogadja stativu.

Produzeci su bili do sada najslabije izdanje naseg tima. Pocetnicke greske redjale su se kao na traci i vec u trecem minutu prvog nastavka bilo je jasno ko ce u cetvrfinale. U drugom nastavku nasi igraci jedva su cekali kraj nevidjenih muka. U oba nastavka "plavi" su postigli tri, a Korejci sedam golova, pa je tako konacnih 33:37 znacilo i oprostaj jugoslovenske reprezentacije od Svetskog prvenstva.

Katastrofalan zavrsetak svetskog samita samo je logican nastavak neubedljivog pocetka. Umesto uspesno polozenog popravnog startnog neuspeha redjala su se sve neuverljivija izdanja ju-tima. Generacija kojoj se ne mogu sporiti kvaliteti, niti bilo sta "odbijati" na mladost, nazalost ostala je bez trofeja na takmicenju za koje su nas uveravali da je kao "skrojeno" za njih.

S. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /