Sreda, 28. maj 1997.

ZORAN DJINDJIC O INICIJATIVI ZA SMENU GRADONACELNIKA BEOGRADA

Samo petarda radikala

Necu podneti ostavku, ali ako se skupi 20 potpisa inicijativa ce se naci na dnevnom redu sutrasnjeg zasedanja, izjavio Djindjic

Na sutrasnjoj sednici Skupstine grada, kako je juce rekao novinarima gradonacelnik Zoran Djindjic, verovatno nece biti pokrenuta inicijativa za smenjivanje predsednika Skupstine grada. "Ako vecina odbornika odluci da me smeni sa ovog mesta to nece zavisiti od onog sto radim, nego od politickih stavova. Necu podneti ostavku, ali u slucaju da se skupi 20 potpisa, na dnevni red ce biti stavljena inicijativa za moje smenjivanje. To je politicka cinjenica koju cu da prezivim", rekao je Djindjic i dodao: "Najava za moje smenjivanje samo je "petarda" predstavnika Srpske radikalne stranke, kojima nije stalo do grada.

- Najvise bi voleli da ne postoji Gradska skupstina, ali to je njihov problem. Na sednici ce biti receno koje su nadleznosti gradonacelnika i sta sam uradio za Beograd u prethodna tri meseca. Korisnici onog sto radim su gradjani, a ne politicari. Zato samo gradjani mogu da sude da li je gradonacelnik sposoban da obavlja svoj posao ili nije. To sto politicari imaju ovakvo ili onakvo misljenje nije merodavno. Otkako sam izabran za gradonacelnika dobio sam stotine hiljada pisama gradjana koji traze razne intervencije, sugerisu, zale se, ali niko nije rekao da zeli smenjivanje predsednika Skupstine grada - rekao je Djindjic.

Na pitanje da li ce na predstojecoj sednici pokrenuti inicijativu za smenjivanje predsednika gradske vlade Spasoja Krunica, Djindjic je odgovorio negativno.

- Bilo je mnogo nesinhronizovanog rada. Naredni period treba da pokaze vecu efikasnost jer su konstituisani svi upravni odbori i nadzorni organi u preduzecima. Sada, kada je pripremljena "masina", treba da se radi. Ako ne bude tako i gospodin Krunic i ja treba da se zapitamo da li mozemo obavljati ovaj posao. Sa Krunicem sam imao dva sastanka, a uskoro cemo imati i treci. Razgovarali smo o autobusima i citavom nizu projekata koje treba da realizujemo. Nasi odnosi nisu onakvi kako se predstavljaju u medijima - kaze Djindjic.

Komentarisuci napise u stampi Djindjic je istakao: "Nikad nisam rekao da predstavnici Srpskog pokreta obnove nista ne rade u Skupstini grada. Moje optuzbe su se odnosile na izvrsne organe koje DS i SPO zastupaju podjednako. Ako treba da dajem inicijativu da pojedine sluzbe nesto moraju da urade, ne aludiram samo na SPO, nego na sve podjednako. Iz novina sam saznao i prvi put cuo da mi je Jovica Stanisic sef drzavne bezbednosti dugogodisnji prijatelj i zato vise tako nesto i ne citam."

Djindjic je istakao da se s koalicionim partnerima retko vidja i da su njihovi odnosi dobri. "Za mene je vaznije funkcionisanje lokalne vlasti, a ne predstojeci izbori. Koalicija "Zajedno" je stvorena pre lokalnih izbora, a ne posle. Kada bismo unistili to sto smo stekli, gradjani, koji su glasali za nas bili bi razocarani i ja to ne bih mogao uzeti sebi na dusu.

T. Pekic

Krunic i Djindjic u zagrljaju

"Nisam rekao da cu se pridruziti inicijativi za smenu gradonacelnika", rekao je juce Spasoje Krunic, predsednik Izvrsnog odbora Skupstine Beograda, novinarima koji su ga presreli u holu Skupstine grada. U tom trenutku naisao je Zoran Djindjic i na Krunicev poziv pridruzio se okupljenim novinarima.

- Rekao sam ono sto stoji u jucerasnjem saopstenju da vi novinari ne biste nesto improvizovali. Moja inicijativa koju cu izneti Gradskom odboru Srpskog pokreta obnove ne znaci da cu glasati za razresenje Zorana Djindjica. To je moralni cin i upozorenje Djindjicu da mi zelimo da saradjujemo, postujemo sporazume i grad izvucemo iz nevolja - rekao je Krunic i zagrlivsi se sa Djindjicem uz osmeh i medjusobno namigivanje, otisao ostavivsi zbunjene i iznenadjene novinare.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /