Sreda, 28. maj 1997.

SRPSKI POKRET OBNOVE

Necemo smenjivati Djindjica

Inicijativu za pokretanjem odgovornosti gradonacelnika Beograda Vuk Draskovic nazvao "moralnim apelom" objasnjavajuci da je "to predlog da se Djindjic sam povuce"

Beograd. - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic povodom inicijative za pokretanje odgovornosti gradonacelnika Zorana Djindjica, precizira da se ne zahteva Djindjiceva smena, vec je "to predlog da se Djindjic sam povuce". Draskovic je inicijativu nazvao "moralnim apelom" Djindjicu koji ne postuje sporazume koalicije "Zajedno" na osnovu kojih je i postavljen na mesto gradonacelnika.

- SPO racuna da je Djindjic moralan covek i da ce to biti dovoljno da se povuce - istice Draskovic, ali i dodaje da "SPO nece glasati za Djindjicevo razresenje." - On ce vladati i biti gradonacelnik sa saznanjem da je gradonacelnik protivno volji SPO" - ocenio je Draskovic na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Odgovarajuci na pitanja o problemima u funkcionisanju Koalicije, predsednik SPO je uglavnom ponavljao recenice o potrebi postovanja potpisanih sporazuma. "Kada moji koalicioni partneri otpostuju ono sto se postovati mora, onda se mozemo naci ako zele. Ako ne zele, onda neka objave da istupaju iz Koalicije i stvaraju neku novu, koju su najavili na Skupstini DS", rekao je Draskovic.

- SPO trazi dela, a ne obecanja i reci od svojih koalicionih partnera, jer je lako poceti sa postovanjem sporazuma. Posle svega sto su ucinili ovoj divnoj Koaliciji mislim da treba da usledi jedno javno izvinjenje - smatra lider SPO. Draskovic je zatim rekao da se SPO i dalje zalaze za zajednicki nastup koalicije "Zajedno" na predstojecim izborima, za jednu listu i jedno ime, ali pod uslovima postovanja sporazuma.

Ponovo bih usao u "Zajedno"

"Nikad nisam zazalio sto sam usao u koaliciju "Zajedno". Mozda sam zalio sto sam ulazio u neke ranije koalicije, ali zbog ove se nikad nisam pokajao i pod istim okolnostima ponovo bih usao u tu koaliciju", kaze lider SPO objasnjavajuci, cak, da Koalicija nista drugo nije ucinila nego za vreme demonstracija predstavljajuci svetu drugaciju Srbiju, "samo zbog toga je vredelo udruziti se. SPO je stranka koja smatra da su Srbija i srpski narod iznad svake stranke", rekao je Draskovic".

Na insistiranje novinara, da Draskovic nesto poruci razocaranim gradjanima, lider SPO je odgovorio pitanjem: "Ko vam kaze da su razocarani?", a zatim izneo podatak da su "devedeset odsto gradjana koji su ucestvovali u protestima - pristalice SPO".

- Znam svoje ljude, sedam godina putujem Srbijom. I vise od 90 odsto prisutnih dizalo je tri prsta, a koliko znam sve u opoziciji sto je zarazeno levim virusom pre ce dignuti nogu, nego tri prsta - rekao je Draskovic, podsecajuci da su "tri prsta znak SPO".

Srpski pokret obnove ce 28. juna obeleziti krsnu slavu Vidovdan i petogodisnjicu Vidovdanskog sabora, a istog dana bice odrzan i Treci sabor ove stranke, najavljeno je na konferenciji. Draskovic je pominjuci Vidovdan, rekao da je SPO taj datum predlagao kao poslednji rok za odrzavanje okruglog stola, nakon cega bi usledili novi protesti. Predsednik SPO tvrdi da je i ovaj predlog naisao na nerazumevanje koalicionih partnera. "Rekli su mi da narod vise nije za pistaljke i za izlazak na ulice, vec ocekuje vertikalno i horizontalno povezivanje, valjda neke ukrstenice", kaze Draskovic.

O setnji sa Vojislavom Seseljem i Bogoljubom Karicem Draskovic ni juce nije zeleo detaljnije da govori, usmeravajuci novinare da se raspitaju sta njegovi koalicioni partneri razgovaraju vec mesecima sa socijalistima. Upitan da li Seselja i SRS svrstava u demokratsku opoziciju, Draskovic je odgovorio da bi to moglo da bude, ukoliko Seselj promeni svoj odnos prema svetu. "Da prestane da vodi politiku sukoba Srbije sa celim svetom, da promeni svoj odnos prema Nikoli Pasicu, da bude za ustavnu parlamentarnu monarhiju u Srbiji, da vrati na drzavni grb krunu koju je skinuo i da se odgovornije postavlja u izjavama i obecanjima".

J. Kosanic

Srbija nije Cile

Govoreci o jucerasnjim razgovorima sa americkim izaslanikom Robertom Gelbardom, Draskovic kaze da je Amerikance obavestio o negativnom iskustvu s DEPOS-om. Na preporuku o jedinstvu koalicije i njenom prosirenju, predsednik SPO je kako tvrdi, upitao americke predstavnike da li to rade u njihovoj zemlji.

- Na pitanje da li su se Demokratska i Republikanska partija prosirivale sa pojedincima i udruzenjima, americki posrednici su odgovorili negativno, ali istakli primer Cilea gde se nesto slicno desilo. Gospodo Srbija nije Cile, Srbija je Evropa i u Srbiji cete morati da postujete pravila igre i politickih delovanja koja vaze i u vasoj zemlji", rekao je Draskovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /