Sreda, 28. maj 1997.

TRAGOM VESTI "FAJNENSL TAJMSA"

SRJ jos nije sposobna da se zaduzuje u svetu

Vest londonskog lista da Beogradska banka pregovara sa bankom A and Z o kreditu od 50 miliona dolara, prema izvorima "Nase Borbe", daleko je od realizacije sve dok SRJ ne stekne clanstvo u MMF i Svetskoj banci

Beograd. - Beogradska banka pregovara sa londonskom bankom Australien Nju Ziland Bank (A and Z) o izdavanju obveznica preko kojih bi se obezbedio kredit u visini od 50 miliona dolara. "Fajnensl tajms" je objavio ovu vest u broju od ponedeljka citirajuci reci Borke Vucic, direktora banke, da ce "sestomesecni kredit biti pracen mesecnom kamatom od tri odsto, a pozajmljene devize bice konvertovane u dinare, za finansiranje izvoza". Ona je, kako pise FT, odbila da precizira ime te londonske banke, ali list, pozivajuci se na beogradske novine pise da je rec o A and Z banci.

Londonski izvori potvrdili su "Nasoj Borbi" da je pomenuta banka prihvatila taj posao zahvaljujuci Milanu Markovicu koji sada radi u ovoj londonskoj banci, a nekada je radio sa Borkom Vucic. Isti izvori tvrde da je A and Z velika banka koja bi mogla da prihvati taj posao, ali sumnjaju u povoljan ishod s obzirom na rejting SRJ na svetskim finansijskim trzistima. "Ocito je rec o tome da bi ova banka volela da 'rezervise' jedan ovakav posao za sebe". Isti izvori tvrde da je tekst "Fajnensl tajmsa" ocito neprecizan jer nijedna londonska banka ne bi napravila sporazum sa tri odsto kamate mesecno iznad libora, jer to podrazumeva da bi kamata na godisnjem nivou bila znatno veca od 30 odsto. Najveca kamata na rizicne kredite ne prelazi 20 procenata. "Verovatno je rec o tome da bi Beogradska banka pozajmljivala tako prikupljen novac preduzecima uz mesecnu kamatu od tri odsto, " kaze ovaj izvor.

Bilo bi mnogo logicnije da se u takvom poslu pojavi "Meril Linc", ali u toj banci za sada ne postoji takav plan, kazu izvori ove banke. Ovakav aranzman bice moguc tek za par meseci, eventualno krajem godine, ako SRJ do tada stekne clanstvo u MMF i Svetskoj banci jer bez toga nema ni osnovnih predispozicija za zaduzivanje na svetskom trzistu.

Ovaj sagovornik posebno skrece paznju na cinjenicu, apostrofiranu i u jos jednom tekstu "Fajnensl tajmsa", da najveca banka, Beobanka, i dalje ne daje saglasnost za ulazak u sistem Beogradska banka Grupa sto takodje smanjuje kredibilitet zahteva za ovakvim zaduzivanjem.

B. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /