Subota, 1. novembar 1997.

TONI LOJD U PODGORICI RAZGOVARAO S MOMIROM BULATOVICEM I MILOM DJUKANOVICEM

Bulatovic obecao da ce predati vlast 15. januara

Vrlo je znacajno da se sve strane postaraju da se politicke tenzije svedu na najnizi nivo, izjavio novinarima zamenik britanskog sefa fiplomatije. Crna Gora treba sto pre da se vrati osnovnim preokupacijama - reformama i demokratiji, rekao crnogorski prmijer

Podgorica. - Toni Lojd, zamjenik ministra inostranih poslova Velike Britanije juce je, u okviru svoje posjete Jugoslaviji, boravio u Podgorici i razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovicem i premijerom Milom Djukanovicem.

Nakon razgovora u vili "Gorica" Lojd i premijer Djukanovic dali su novinarima izjave. Zamjenik ministra inostranih poslova Velike Britanije izrazio je zadovoljstvo sto se nasao u Crnoj Gori "tako brzo poslije predsjednickih izbora" i pred novinarima jos jednom cestitao pobjedu Milu Djukanovicu.

Gospodin Lojd je naglasio da su "izbori u svakoj zemlji veoma znacajni, jer oni, s jedne strane, omogucavaju da se ocuva stabilnost i, s druge, da se obezbijede odredjene promjene". Govoreci o predsjednickim izborima u Crnoj Gori, ministar Lojd je podsjetio da su njihove rezultate potvrdili posmatraci OEBS-a. "Takodje mi je zadovoljstvo sto sam cuo od predsjednika Momira Bulatovica da ce on ispostovati ustavni proces i predati vlast 15. januara naredne godine", rekao je Toni Lojd i dodao da je vrlo znacajno da se sve strane postaraju da se politicke tenzije u Crnoj Gori svedu na najnizi nivo.

"Mislim da Velika Britanija, kao i ostala Evropa, u svakom slucaju sa interesovanjem ocekuju nastavak saradnje sa novim vlastima u Crnoj Gori i sa cijelom Jugoslavijom, kao dijelovima jedne moderne Evrope u kojoj smo svi tijesno povezani", rekao je Lojd.

Premijer Djukanovic je na pocetku svoje izjave podsjetio da je on bio prvi "strani drzavljanin koji je imao priliku da gospodinu Lojdu cestita novu duznost u Londonu".

Djukanovic je razgovore sa britanskim zamjenikom ministra inostranih poslova ocijenio vrlo znacajnim, srdacnim i konstruktivnim. "Razgovarali smo o aktuelnom politickom trenutku u Crnoj Gori. Sa izuzetnim raumijevanjem i dobronamjernoscu prihvatio sam sugestiju gospodina Lojda da u Crnoj Gori treba svi da ulozimo napor da se narasle politicke tenzije stisaju, da se sacuva gradjanski mir i dobri medjunacionalni odnosi i da se Crna Gora sto prije vrati svojim osnovnim politickim i zivotnim preokupacijama - reformama i demokratiji", rekao je Djukanovic.

B. I. Milicic

Povlastice za Crnu Goru?

Britanski ministar je izrazio spremnost da Velika Britanija u medjunarodnim i evropskim institucijama pomogne nastavak pozitivnih procesa u Crnoj Gori, izjavio j Milo Djukanovic. "Gospodinu

Lojdu sam iznio ideju, koju sam saopstio i predstavnicima Evropske unije i SAD, o jednom fleksibilnijem, preciznije, povlascenom tretmanu Crne Gore u primjeni spoljnjeg zuida sankcija, kojima bi medjunarodna zajednica ohrabrila pozitivne politicke i ekonomske procese u Crnoj Gori", rekao je crnogorski premijer.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /