Subota, 1. novembar 1997.

ZAMENIK BRITANSKOG SEFA DIPLOMATIJE RAZGOVARAO S PREDSEDNIKOM MILOSEVICEM

Resenje za Kosovo moguce uz obostrane kompromise

U modernoj Evropi nema mesta za nacionalisticku retoriku i etnicku netoleranciju - izjavio Toni Lojd

Beograd. - Vlast u Beogradu mora da postuje volju biraca u Crnoj Gori i ovdasnje vodje moraju da saradjuju s medjunarodnom zajednicom a ne da rade protiv nje, bile su osnovne - mada dobro poznate - poruke zamenika britanskog sefa diplomatije Tonija Lojda pred kraj njegovog prvog boravka u SRJ u okviru kojeg se juce sastao sa predsednikom Slobodanom Milosevicem i saveznim ministrom inostranih poslova Milanom Milutinovicem.

Tokom razgovora o aktuelnom problemu Kosova Lojd je Milutinovicu, ali prethodno i liderima kosovskih Albanaca, "istakao potrebu za mirnim dijalogom". "Obe strane ce morati da prave teske kompromise kako bi se doslo do dugorocnog resenja za Kosovo", rekao je drzavni sekretar u ministarstvu inostranih poslova Britanije. On je dodao da je "potrebno odmah krenuti ka realizaciji sporazuma o obrazovanju na svim nivoima, ukljucujuci i univerzitet" i da se sve strane uzdrze od nasilja a da se okrenu dijalogu.

Susret Lojd-Draskovic

Beograd, Beta. - Zamenik ministra inostranih poslova Velike Britanije Toni Lojd razgovarao je juce sa predsednikom SPO pokreta obnove Vukom Draskovicem o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno o zbivanjima u Crnoj Gori i na Kosovu.

Draskovic je u duzem razgovoru tokom radnog dorucka, koji je priredio Lojd, izneo stav da se politicke napetosti u Crnoj Gori mogu razresiti vanrednim parlamentarnim izborima, koje bi trebalo organizovati sto pre, navodi se u saopstenju SPO.

Lider SPO se zalozio za hitnu primenu sporazuma Slobodana Milosevica i Ibrahima Rugove, o povratku albanskih studenata na pristinski Univerzitet. Draskovic je istovremeno naglasio, da se problemi Kosova mogu resavati samo u okviru Srbije, i prema vazecim demokratskim standardima u Evropi.

Glavne teme Lojdovog suserta sa Milosevicem - ali i ostalima sa kojima se visoki britanski diplomata susreo tokom dvodnevne turneje po RS i SRJ - bile su u vezi sa sprovodjenjem Dejtonskog sporazuma, pri cemu se od saveznog predsednika ocekuje da "pomogne nesmetano odvijanje parlamentarnih izbora" u RS 22. i 23. novembra.

Rekavsi da je sa Milosevicem dugo razgovarao o problemu izrucenja ratnih zlocinaca Haskom sudu, Lojd nije komentarisao stavove domacina ali je kazao da ga je upozorio da ce se medjunarodna zajednica zadovoljiti samo izrucenjem svih osumnjicenih Hagu - gde je obezbedjeno pravedno sudjenje. To je i u interesu naroda jer ce zadovoljnje pravde u pojedinacnim slucajevima - kakvi su Karadzic i Mladic - spreciti nepravednu demonizaciju citavih grupa, naglasio je.

Lojd je kazao da Evropska unija i Velika Britanija zele brzi razvoj privrede SRJ njen prosperitet i ukljucenje u Evropu, ali je naglasio: - Postizanje tog cilja nije u rukama medjunarodne zajednice vec u rukama vasih vodja. Oni moraju da rade sa medjunarodnom zajednicom, a ne protiv nje.

Zamenik britanskog sefa diplomatije izrazio je podrsku nezavisnim medijima, i zelju da i drzavna televizija bude objektivnija. Iskazavsi razumevanje za ovdasnje probleme, Lojd je istakao da u modernoj Evropi nema mesta za nacionalisticku retoriku i etnicku netoleranciju.

- Vodje koje koriste takvu retoriku su ljudi - proslosti. Jednostavna resenja deluju privlacno, ali nikada nisu uspesna, rekao je Toni Lojd.

F. Slavkovic

Pet uslova

Zamenik britanskog ministra inostranih poslova Toni Lojd je rekao da je tokom susreta predsedniku Jugoslavije Slobodanu Milosevicu i sefu jugoslovenske diplomatije Milanu Milutinovicu naveo pet glavnih tacaka cijim ispunjavanjem Beograd treba da pokaze spremnost za ponovno ukljucenje u medjunarodnu zajednicu. To su, naveo je Lojd, sloboda medija; priznavanje rezultata predsednickih izbora u Crnoj Gori; resavanje problema Kosova putem dijaloga i kompromisa; saradnja sa Haskim tribunalom za ratne zlocine i izrucivanje ratnih zlocinaca tom sudu i puno postovanje Dejtonskog sporazuma. (Beta)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /