Subota, 1. novembar 1997.

TONI LOJD RAZGOVARAO S ALBANSKIM POLITICKIM I STUDENTSKIM LIDERIMA

Nema "krpljenja" kosovskog problema

Zamjenik ministra spoljnih poslova Velike Britanije izrazio misljenje "da je potrebno preduzimanje korenitih promena radi smanjenja opasnosti koje nosi kosovski problem - izjavio posle susreta Adem Demaci

Beograd. - I Srbi i Albanci do sada su mislisi da su Englez, apriori na strani Srba. Ovim razgovorom smo veoma prijatno iznenadjeni, jer su Englezi odlucili da se mnogo odlucnije angazuju za resavanje kosovskog pitanja - izjavio je za "Nasu Borbu" Adem Demaci, predsednik Parlamentarne partije Kosova, nakon razgovora sa zamenikom ministra inostranih poslova Velike Britanije Toni Lojdom.

U albanskoj delegaciji koja se juce sastala sa britanskim diplomatama, osim Demacija, bili su i dvojica potpredesdnika Demokratskog saveza Kosova Fehmi Agani i Hidajet Hiseni, kao i lideri Nezavisne Unije albanskih studenata Bujar Dugoli i Aljbin Kurti.

Razgovori su trajali oko 50 minuta. Demaci ih je ocenio "vrlo interesantnim".

- Razgovor je bio informativnog karaktera. Svi smo imali priliku da ukratko iznesemo misljenje o nacinu kako treba resiti probleme na ovim prostorima. Ne treba krpiti probleme, nego je potrebno da se preduzmu korenite promene, i raditi na smanjivanju opasnosti kosovskog problema, rekao je Demaci.

Albanska delegacija, kako kaze Demaci, stekla je utisak da su posle "najnovijih promena i novouspostavljene politicke konfiguracije - cime je razocaran ceo svet, a ne samo mi Albanci - britanske diplomate zainteresovane da nadju neko drugo resenje". I njima je jasno, kako kaze, da Srbija nema nameru da ucini bilo sta da bi se izaslo iz sadasnje situacije.

Na pitanje o kakvoj se "konfiguracije" radi, Demaci je precizirao da je rec o poslednjim izborima za Republicku skupstinu, na kojima su radikali osvojili 82, SPO 45 i leva koalicija 110 poslanickih mandata. U ovakvoj Skupstini, je nazamislivo da se donese bilo kakva odluka koja Albancima isla u korist", naglasio je Demaci.

Predsednik Nezavisne unije albanskih studenata, Bujar Dugoli, potvrdio je takodje, da su razgovori imali samo informativan karakter.

- Zamenik ministra nam je rekao da su oni veoma pazljivo pratili i da ce pratiti aktivnosti studenata. Gospodin Lojd je rekao da su oci medjunarodne zajednice, posebno Velike Britanije, okrenuti prema studentima. Rekao nam je da ne treba da odustanemo od nasih zahteva za oslobadjanje skolskih i univezitetskih objekata i da ti zahtevi moraju da se ispolje na miran i civilizacijski nacin - rekao je Dugoli.

Na nasu molbu da komentarise izjavu Veljka Odalovica da policija nece dozvoliti dalje proteste, Dugoli kaze da od "sprske policije ne ocekuje cvece, jer je to rezim koji gazi sve medjunarodne konvencije i koji ne dozvoljava ni mirne proteste, koji su dozvoljene svugde u svetu". Albanski studenti, kako kaze, ni na koji nacin nece silom odgovoriti na policijsko nasilje.

Dugoli nije mogao da precizira kada, ali tvrdi da ce protesti da se nastave.

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /