Subota, 1. novembar 1997.

ODLOZEN KONCERT U STUDENTSKOM KULTURNOM CENTRU

Dokazivanje zdravog razuma

Koncert bendova "Ritam nereda" i gostujucih "Saht" i "Six pack", nece se odrzati danas u Studentskom kulturnom centru kako je najavljeno pre gotovo dva meseca. Naime, prvi su odlucili da ne sviraju clanovi beogradskog benda "Saht" pre tri dana, a potom, juce, i clanovi ostalih grupa.

- Koncert je odlozen za neko mirnije vreme, kada se smire strasti, i kada konacno prestanu neosnovani napadi na nas. Prvo se politika umesala u sport, a sada i u muziku. Nase fanove ne zelimo da dovedemo u neku neprijatnu situaciju. Mislim da je konacno cas, da svi shvate, da mi nemamo nikakve veze sa nasiljem, vec iskljucivo sa muzikom. Odlaganjem koncerta niko iz ova tri benda ne priznaje nista od onog sto su nam predstavnici Roma imputirali, vec samo dokazujemo zdrav razum. Takodje, mislim da je i vreme, da se prestane sa pretnjama. Od svega me najvise raduje, sto verujem da nas vise niko nece karakterisati kao fasiste i rasiste a, pri tom, bez ikakvog osnova - kaze Aleksandar Babin, frontmen "Sahta".

Naime, predstavnici Roma, putem medija optuzili su bendove, da se u njihovim tekstovima propagira fasizam, te da na njihove koncerte dolaze "skinsi", zbog cega su zahtevali da se koncert ne odrzi. U vreme dok se jos nije znalo da ce koncert biti odlozen, Dragan Stankovic, predsednik drustva "Rom", najavio je protestno okupljanje u organizaciji porodice ubijenog Dusana Jovanovica. Po njegovim recima, na skup ce doci Romi iz cele Srbije, a krajnji cilj setnje beogradskim ulicama, je dolazak ispred SKC. Tom prilikom Stankovic je rekao:

- Ne mogu da garantujem da nece biti incidenta. Dovoljna je sada u ovoj situaciji mozda i ruzna rec, upucena sa bilo koje strane. Mi imamo obezbedjenje, ali s obzirom da ne organizujemo mi skup, udruzenje ne garantuje za bezbednost dece na koncertu. Nemamo ruzne namere, ali kada je u pitanju masa, tesko ju je kontrolisati i obezbediti.

Z. M. J. - J. B.

"Postpesimisti"

Zbog dogadjaja koji su usledili posle ubistva maloletnog Dusana Jovanovica, apelujemo na grupe "Ritam nereda", "Saht" i "Six pack", kao i na organizatore da se zakazani koncert odlozi, kaze se u saopstenju "Postpesimista Beograda".

- Zao nam je ako ste nasu ideju o odlaganju koncerta shvatili kao poziv na zabranu, iako smo vas pogresno etiketirali kao bendove koji promovisu fasizam i nacizam, ali vas u isto vreme pozivamo da se, ukoliko se koncert odrzi distancirate od pomenutih ideja i ideologija. Takodje apelujemo na pripadnike romskih zajednica da se uzdrze od protestnog okupljanja, ukoliko se koncert odrzi, jer se protiv rastuce netrpeljivosti i nasilja ne moze boriti represivnim merama i zabranama - saopstavaju "Postpesimisti Beograda".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /