Subota, 1. novembar 1997.

USKORO SUDJENJE TRINAESTORICI OFICIRA I CIVILA PRED VOJNIM SUDOM U NISU

VJ ostecena za oko dva miliona DEM?

Optuznica tereti ovu grupu da je kroz niz malverzacionih poslova izmedju Vojno-gradjevinske direkcije u Nisu i drustvenog preduzeca "Nis projekt" u vezi sa vojnim stanovima i lokalima Vojska Jugoslavije ostecena, prema prvim procenama, za nesto manje od tadasnjih dva miliona DEM, a da je "Nis projekt" profitirao sa skoro 1,3 miliona DEM

Nis. - Optuznica protiv grupe od 13 vojnih lica i civila podignuta je 27. oktobra i do sada je urucena desetorici optuzenih. Sudjenje jos nije zakazano i bice opsezno s obzirom na veliki broj optuzenih", rekao je juce za "Nasu borbu" vojni tuzilac u Nisu pukovnik Stanimir Radosavljevic povodom podizanja optuznice protiv ove grupe lica zbog osnovane sumnje da su izvrsili krivicna dela podrivanja vojne i odbrambene moci zemlje, zloupotrebe sluzbenog polozaja i primanja i davanja mita u gradjevinskim poslovima.

Optuznica tereti ovu grupu da je kroz niz malverzacionih poslova izmedju Vojno-gradjevinske direkcije u Nisu i drustvenog preduzeca "Nis projekt" u vezi sa vojnim stanovima i lokalima Vojska Jugoslavije ostecena, prema prvim procenama, za nesto manje od tadasnjih dva miliona DEM, a da je "Nis projekt" profitirao sa skoro 1,3 miliona DEM. Zbog osnovane sumnje u postojanje ovakvih malverzacija "nosioci" ovog posla direktor "Nis projekta" Dragan Miladinovic i nacelnik Vojno-gradjevinske direkcije pukovnik Predrag Boskovic su pre vise od dve godine uhapseni i protiv njih je pokrenuta istraga.

Istrazne radnje su rezultirale time da su Miladinovic, pukovnik Boskovic i direktor stambene zadruge "Nis projekt" Miomir Zivkovic optuzeni za podrivanje vojne i odbrambene moci zemlje. Pukovnik Boskovic se dodatno tereti i za zloupotrebu sluzbenog polozaja. Zbog umesanosti u aferu optuzeni su i inzenjer u Vojno-gradjevinskoj direkciji Bogoljub Randjelovic, finansijski direktor "Jastrepca" iz Krusevca Milutin Petrovic,vlasnik privatnog preduzeca "Biomeks" i brat pukovnika Boskovica, Slavoljub Boskovic, direktor "Elmostana" iz Jagodine, Zoran Krstic sluzbenik niske filijale "Elmostana", i brat Bogoljuba Randjelovica Radoslav Randjelovic, civil u sluzbi u Vojno-gradjevinskoj direkciji Miodrag Nikolic, opticar iz Nisa Slavoljub Kupresanin, lekar Klinickog centra u Nisu Aleksandar Boskovic, trgovinski radnik, Miomir Radojevic i penzionisani pukovnik Milosav Radulovic.

Prema optuznici, direktor "Nis projekta" Miladinovic je krajem 1990. godine u ime stambene zadruge pri ovoj firmi sklopio ugovor sa samoupravnim fondom opstenarodne odbrane grada Nisa o izgradnji sklonista na Trgu oslobodjenja u centru grada, pa se sa direktorom stambene zadruge "Nis projekta" dogovorio da ova firma proda atomsko skloniste kao poslovni prostor. Prema navodima u optuznici, uz pomoc pukovnika Boskovica Miladinovic je takodje u ime "Nis projekta" sklopio ugovor o izgradnji oko 80 vojnih stanova u niskom naselju "Ardia", pri cemu je navodno koristio lazne ponude drugih firmi kako bi njegovo preduzece kao "najjeftinije" dobilo ovaj posao. Komisija za prijem stanova je protivpravno odobrila prijem tih zgrada bez grejanja i sa lose uradjenim stolarskim radovima, te je "Nis projekt" za te dodatne radove od VJ naplatio jos tadasnjih 750.000 dinara.

Vojni tuzilac u optuznici navodi da je pukovnik Boskovic navodno za svog brata obezbedio povoljno stan iz "kontingenta" vojnih stanova koje je gradio niski "Gradjevinar", pa ovakvu uslugu ovoj gradjevinskoj firmi vratio tako sto "Gradjevinar" nije morao da uradi opremanje vojnih stanova, vec je to ucinio beogradski "Sipad", koji je VJ naplatio tadasnjih 40.000 dinara.

Liftovi

Prema optuznici, pukovnik Boskovic je takodje ostetio VJ za 137.000 dinara jer je zahtevao da liftove u vojnim zgradama uradi "Eurolift", firma bivseg predsednika niske opstine Dragana Pavlovica, iako je bilo jeftinijih ponuda. Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /