Subota, 1. novembar 1997.

U PONEDELJAK POCINJE VANREDNI SABOR SPC

Glavna tema reforma crkvenog skolstva

U srpskoj Patrijarsiji u Beogradu u ponedeljak, pocinje vanredno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve koje ce okupiti arhijereje iz zemlje i sveta, a kojim ce predsedavati patrijarh Pavle .

Glavna tema Sabora je reforma prosvete u SPC, odnosno u bogoslovijama i na beogradskom Bogoslovskom fakultetu. Ocekuje se da ce predloge o reformi crkvenog skolstva pred Sabor izneti cetvoroclana episkopska Komisija koju cine episkop sumadijski Sava, backi Irinej, branicevski Ignjatije i rasko-prizrenski Artemije.

Medju reformama predvidjeno je da se skolovanje u bogoslovijama sa cetiri, produzi na sest godina i da one budu podignute na rang instituta. U Patrijarsiji ocekuju da pitanje vracanja Bogoslovskog fakulteta pod okrilje Beogradskog Univerziteta, sto zavisi od predstavnika drzave, uskoro bude reseno. To bi podrazumevalo da se Bogoslovski fakultet stavi pod budzet i time prakticno dobije drustveno priznanje.

Arhijereji SPC ce, verovatno, raspravljati i o mogucnostima uvodjenja veronauke u nastavne programe osnovnih i srednjih skola , o cemu su predstavnici SPC i nadleznih drzavnih ministarstava razgovarali jos u maju ove godine.

Pored crkvenih pitanja, moguce je da ce na Saboru biti reci i o aktuelnim politickim zbivanjima u Srbiji i Crnoj Gori, kao i o polozaju srpskog naroda i srpskoh svestenstva u zemlji i inostranstvu. Upravo povodom tih tema arhijereji SPC su se prethodnih godina (u vreme rata na prostorima bivse Jugoslavije) sastajali na vanrednim Saborima jer su smatrali da vanredne prilike zahtevaju vanredne Sabore. Redovno zasedanje Sabora odrzava se jednom godisnje, uvek u maju.

Ocekuje se da ce vanredno zasedanje trajati vise dana

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /