Subota, 1. novembar 1997.

DEMOKRATSKU STRANKU JUCE POSETIO DRAGOSLAV AVRAMOVIC

Uskoro i republicka vlada u senci

Razgovarali smo o ekonomskim stvarima, rekao bivsi guverner NBJ. Slobodan Vuksanovic: Pocela kampanja za okupljanje svih grupacija i gradjana raspolozenih za promene

Beograd. - Dragoslav Avramovic, bivsi guverner Narodne banke Jugoslavije i jedna od licnosti koje se najcesce pominju kao potencijalni predsednicki kandidati, sa kojim ovih dana pregovaraju neke od opozicionih stranaka, boravio je juce u prostorijama Demokratske stranke pred sam pocetak redovne konferencije za novinare DS.

- Razgovarali smo o ekonomskim stvarima, rekao je Avramovic novinarima, dok se na pitanje da li je bilo reci o predsednickoj kandidaturi samo nasmejao i napustio prostorije DS.

Slobodan Vuksanovic, potpredsednik DS, rekao je na konferenciji za novinare da je Demokratska stranka pocela kampanju za okupljanje svih grupacija i gradjana raspolozenih za promene i dodao da je razgovor sa Avramovicem deo te kampanje.

Isticuci da je "precutni blok SPS-SRS-SPO stvorio potrebu da se i demokratska opozicija okupi i organizuje", Vuksanovic je rekao da je u razgovorima koji se vode bojkot samo jedna od tema, dok je glavna tema - priprema za buduce vreme, jer ce, "hteo to neko ili ne, posteni izbori morati da uslede".

Vuksanovic je naglasio da je stav DS da bi za samog potencijalnog predsednickog kandidata bilo stetno da ucestvuje na ovakvim izborima. Upitan kako ce ta stranka reagovati u slucaju da neke druge opozicione stranke podrze zajednickog predsednickog kandidata, odgovorio je da ce "ako i kada to dodje na red, u razgovorima izneti svoj principijelni stav i videti sta ce od toga ispasti".

Kao jedan od rezultata razgovora demokratskih snaga, Vuksanovic je naveo stvaranje gradske vlade u senci i najavio formiranje republicke vlade u senci, kao "garanciju gradjanima da je rec o snagama koje imaju svoj plan". Upitan zasto DSS nije usla u vladu u senci, on je rekao da ta stranka "nije ucestvovala u pravljenju vlade, sto ne znaci da nece ucestvovati".

Potpredsednik DS juce je ocenio i da "nastavak kampanje protiv izborne pobede Mila Djukanovica preti da izazove teske posledice", isticuci da je u pitanju "odraz kolonijalne politike Slobodana Milosevica". Prema njegovoj oceni, sada je Crna Gora na redu da oseti takvu Milosevicevu politiku, dok je, kako je naglasio, "Srbija sve vreme na redu". Isticuci da se Milosevic inati svom narodu i medjunarodnoj zajednici, Vuksanovic je porucio: "Ako hoce ceranje, imace ceranje!"

V.D.

Takmicenje kurte i murte

Isticuci da ne ocekuje znacajniji odziv na predstojecim izborima, Slobodan Vuksanovic je rekao da je gradjanima jasno da je rec o "takmicenju kurte i murte". Kao dokaz tvrdnje da ne postoji razlika izmedju ucesnika izbora, naveo je najnovije smene opstinskih rukovodstava od strane Vuka Draskovica (juce je, tvrdi, bio na redu Zrenjanin, ali nije bilo dovoljno odbornika za realizaciju zamisli). Vuksanovic je kao drugi dokaz naveo (ne)izvestavanje Studija B o radu opozicionih stranaka, nazvavsi ga "nalicjem komunisticke propagande koju godinama gledamo na drzavnim medijima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /