Subota, 1. novembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU NARODNE STRANKE DR BOZIDARA BOJOVICA

Pravosudje SRJ eliminisalo Kilibardine "narodnjake"

Iz saveznog registra stranaka izbrisana je Narodna stranka dr Novaka Kilibarde, a registrovana Narodna stranka dr Bozidara Bojovica

Podgorica. - Savezno ministarstvo pravde, na osnovu odluke Saveznog suda, upisalo je u registar politickih organizacija Naodnu stranku, koju predstavlja i zastupa dr Bozidar M. Bojovic, saopsteno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare ove partije. Naglaseno je, pri tom, da je iz saveznog registra stranaka izbrisana Narodna stranka, koju predstavlja dr Novak Kilibarda.

- Rjesenje Saveznog ministarstva pravde zasnovano je na odluci Saveznog suda, koji je 29. oktobra 1997. godine, nakon razmatranja svih relevantnih cinjenica iz nase tuzbe, donio presudu i nalozio Saveznom ministarstvu pravde da postupi po zahtjevu tuzioca - da registruje jedinu legalnu i legitimnu Narodnu stranku, koju predstavlja i zastupa dr Bozidar Bojovic", rekao je na konferenciji za novinare Velidrag Nikcevic, savezni poslanik, i portparol Bojovicevih "narodnjaka".

On je skrenuo paznju crnogorske javnosti na cinjenicu da je ovo "prvi konkretan i mjerodavan akt, koji je u pravnom sporu oko statusa Narodne stranke donijela sudska vlast", konstatujuci da je "pokusaj likvidacije Narodne stranke definitivno propao".

Posto je slicna situacija i na republickom nivou, Nikcevic ocekuje da ce se i Vrhovni sud RCG uskoro upustiti i u moritum ovoga spora, i odluciti po analogiji sa Saveznim sudom, da bi Narodna stranka "konacno ostvarila punu zastitu svojih prava".

Nikcevic se osvrnuo i na neke izjave novoizabranog predsjednika Crne Gore Mila Djukanovica, vezane za funkcionisanje savezne drzave.

- Upozoravamo crnogorskog premijera da Savezna vlada nije medjurepublicki organ, vec organ savezne drzave, i da za njega odgovara politicka vecina u Saveznoj skupstini", rekao je Nikcevic, dodajuci da je "stvar te vecine kako ce Savezna vlada biti sastavljena".

Prema Nikcevicevom misljenju, Savezna skupstina i Savezna vlada "ne mogu biti stvar pogodbe republickih oligarhija, jer je to onda savez drzava, a ne savezna drzava".

- Tacno na tom mjestu vidi se Djukanovicev separatizam. NJegova ignorancija ustavnog karaktera Savezne skupstine, posebno Vijeca gradjana, apsolutno je neprihvatljiva. Poslanici u Vijecu gradjana predstavljaju sve gradjane SRJ, a ne republike iz kojih dolaze - i bez toga nema savezne drzave", rekao je portparol Bojoviceve Narodne stranke.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /