Ponedeljak, 3. novembar 1997.

VLADA RS ODBACILA VESTENDORPOV PROJEKAT REKONSTRUKCIJE SRT

Pokusaj da se stvori unitarna BiH

Pale, FoNet. - Ministarstvo informacija Republike Srpske (RS) saopstilo je da nije prihvacen projekat Kancelarije visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Karlosa Vestendorpa o "rekonstrukciji jedinstvene Srpske radio-televizije" (SRT), uz napomenu da su "sirom otvorena vrata za dalje pregovore". Kako javlja Srna, Ministarstvo informacija smatra da u razgovorima nije napravljen pomak jer Kancelarija visokog predstavnika pod "rekonstrukcijom" SRT podrazumeva "patronat medjunarodne zajednice, ali i nekih politickih snaga unutar RS, kako bi uticali na rezultate predstojecih parlamentarnih izbora". Uz podsecanje da je Dejtonskim sporazumom informisanje stavljeno u iskljucivu nadleznost entiteta, u saopstenju Ministarstva istice se da je projekat Kancelarije visokog predstavnika pokusaj da se Mirovni sporazum prosiri i time projektuje mnogo cvrsca i unitarna BiH, a SRT stavi "u funkciju jedne politicke opcije", i dodaje da takav dokument u RS moze da razmatra samo Narodna skupstina.

U saopstenju se navodi da je Vlada RS predlozila, s obzirom da je medjunarodna zajednica rezervisana prema sadasnjem sastavu Narodne skupstine, da o ovom predlogu Vestendorpa parlament raspravlja u novom sazivu, a da se do tada iznadju privremena resenja. "Vlada RS saglasila se sa formiranjem mesovitog koordinacionog tela koje bi napravilo platformu i kontrolisalo predizborni rad SRT, te predlozila da se program emituje na osnovu Beogradskog sporazuma, odnosno po jedan dan naizmenicno iz studija u Srpskom Sarajevu i Banjaluci" - stoji u saopstenju.

Program iz Banjaluke za celu RS

Pale, FoNet. - Televizijski program banjaluckog studija Srpske radio-televizije od petka uvece se ponovo moze pratiti i u istocnom delu Republike Srpske. Kako javlja AFP, jedan inzenjer sa Pala je izjavio da se slika iz Banjaluke emituje sa releja na Trebevicu kod Sarajeva, kao i da tim SFOR-a nastoji da taj program dobije jos siri domet sa releja Veliki Zep. SFOR je preuzeo cetiri releja i predao ih 1. oktobra banjaluckom studiju SRT, nakon sto je visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu Karlos Vestendorp ocenio da se iz paljanskog studija emituje neprijateljska propaganda. Od 18. oktobra sa Pala se ne emituje nikakav program. Predizborna kampanja u Republici Srpskoj pocela je juce.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /