Ponedeljak, 3. novembar 1997.

ZASTO UDRUZENJE NOVINARA CRNE GORE NE PRIZNAJE SAVEZ NOVINARA JUGOSLAVIJE

Cukic ne postuje Statut

Udruzenje novinara Crne Gore uputilo vec cetiri pisma Dusanu Cukicu sa upozorenjem da je SNJ nelegitimna asocijacija i da u sto kracem roku sazove izbornu skupstinu

Ocekivanja da ce radi favorizovanja razlicitih predsednickih kandidata uoci izbora u Crnoj Gori doci do neslaganja izmedju tamosnjih i drzavnih novinarskih organizacija u Srbiji ostvarila su se. Posle pisma crnogorskog sekretara za informisanje Bozidara Jaredica ministru za informisanje Srbije Radmili Milentijevic u kojem je upozorava na neprofesionalno izvestavanje drzavnih medija u Srbiji o predsednickim izborima u Crnoj Gori, a narocito postizbornoj krizi, ovih dana je na adresu Saveza novinara Jugoslavije, na celu da Dusanom Cukicem, stigla optuzba Todora Pekovica, predsednika Udruzenja novinara Crne Gore.

"Savez novinara Jugoslavije je nelegitiman jer njegov predsjednik Dusan Cukic ne postuje Statut SNJ. Cukic nije sazvao izbornu skupstinu vise od godinu dana, a mandat mu je istekao 1996. godine u oktobru. Izabran je za predsednika na cetiri godine, a na celu Saveza je vec sestu godinu", kaze u izjavi za "Nasu Borbu" Todor Pekovic. On istice da je Udruzenje novinara Crne Gore uputilo vec cetiri pisma Dusanu Cukicu sa upozorenjem da je SNJ nelegitimna asocijacija i da u sto kracem roku sazove izbornu skupstinu.

"Objasnili smo Cukicu da nije problem da on opet bude izabran za predsjednika, dakle da mu se produzi mandat ako treba, ali da to mora biti ucinjeno na izbornoj skupstini", kaze Pekovic i dodaje da se Cukic prosle godine, u vreme tromesecnih demonstracija u Beogradu "pravdao da to ne moze da ucini jer nije bezbjedan i ne moze slobodno da izadje na ulicu".

Cukic: "Neozbiljne izjave"

Na molbu da komentarise izjavu Todora Pekovica, predsednika Udruzenja novinara Crne Gore, da je zbog nesazivanja izborne skupstine doveo do toga da je Savez novinara Jugoslavije nelegitiman, Dusan Cukic, kojeg smo pronasli na njegovom radnom mestu u Radio-televiziji Srbije je rekao: "Ne komentarisem neozbiljne izjave".

Duze od godinu dana nije se sastajao ni Upravni odbor SNJ, koji je, inace, precutno odobrio produzenje Cukicevog mandata, kaze Pekovic. Prema njegovim recima, Cukica na neligitimnost SNJ i njegove predsednicke funkcije nisu upozoravali samo novinari iz Crne Gore, vec i njegove kolege iz Udruzenja novinara Srbije, koji su mu, kako kaze Pekovic, govorili da se ne osecaju legitimnim clanovima zbog nesazivanja izborne skupstine.

Na pitanje da li ove optuzbe na racun SNJ imaju politicku pozadinu buduci da su novinari drzavnih medija u Srbiji, kao sto je to javno rekao i sekretar Jaredic, nekorektno izvestavali o izborima u Crnoj Gori, Todor Pekovic odgovara: "Nas zahtjev da se ispostuje formalno-pravna procedura u Savezu novinara Jugoslavije nema politicku konotaciju. Crnogorski novinari su, na primjer, pozvani da prisustvuju dodeli nagrada za zivotno delo SNJ. Nisam mogao da dodjem, ali sam cestitao dobitnicima nagrade. Dakle, sto se nas tice, nema tu nikakvih politickih igara, samo je neshvatljivo da neko za vise od godinu dana ne moze sazvati izbornu skupstinu".

Na molbu da precizira sta je podrazumevala njegova izjava podgorickoj "Pobjedi" u kojoj kaze da "kolega Cukic trazi da mi drugima dijelimo lekcije, a on sam je, svojim ponasanjem, doveo do toga da je SNJ nelegitiman", Pekovic objasnjava da je Cukic u listu "Politika" osudio nedavno proterivanje ekipe RTS iz Crne Gore i Udruzenje novinara Crne Gore sto se tim povodom nije oglasilo. "Reagujuci na to, izjavio sam da Cukic nema prava optuzivati UNCG kad je njegovom zaslugom SNJ nelegitimna asocijacija", objasnio je Pekovic.

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /