Ponedeljak, 3. novembar 1997.

POSLE GODINU DANA VLASTI "ZAJEDNO" U KRALJEVU

Formira se "17. novembar"

Nastojeci od pocetka da se otrgnu uticaju centrala politickih stranaka, Draskovica i Djindjica i da, kako sami tvrde, razmisljaju svojim glavama, jedan broj odbornika SPO i DS najavio je formiranje odbornicke grupe "17. novembar" u okviru Odbornicke grupe "Zajedno"

Godisnjica mirnih kraljevackih protesta, zapocetih 17. novembra prosle godine, bice, najverovatnije, docekana i sa novim rasporedom snaga unutar Odbornicke grupe koalicije "Zajedno".

I mada jedan broj odbornika i dalje insistira na opstanku "Zajedno" kao politicke organizacije koja je voljom gradjana osvojila vlast u Kraljevu i ima obavezu da tu vlast odrzi i sprovodi, sve je vise onih koji su iskljucivi u misljenju da "Zajedno" u Kraljevu zapravo vise ne funkcionise. Nastojeci od pocetka da se otrgnu uticaju centrala politickih stranaka, Draskovica i Djindjica i da, kako sami tvrde, razmisljaju svojim glavama, jedan broj odbornika SPO i DS najavio je formiranje odbornicke grupe "17. novembar" u okviru Odbornicke grupe "Zajedno".

Razlog za ovakav postupak se objasnjava nastojanjem da se ocuva koalicija, da odbornici rade iskljucivo u interesu grada i da se eliminise politika iz Skupstine opstine.

Vratili clanske karte SPO

Ne slazuci se sa politikom OO SPO i predsednikom Milomirom Sljivicem clanske karte ove stranke su vratili: Milija Slavkovic, zamenik predsednika Izvrsnog odbora SO i, kako sam tvrdi idejni tvorac "17. novembra", Bozidar Radovancevic, predsednik Upravnog odbora Sportskog centra "Ibar" i Dragan Vukadinovic, direktor Javnog stambenog preduzeca, a moze se ocekivati da ce to isto uskoro uciniti jos troje odbornika iz redova SPO.

Medjutim, kako se pokazalo tokom svih dosadasnjih sastanaka, pravi razlog za osnivanje ove politicke podgrupe je netrpeljivost medju odbornicima SPO, a posebno prema predsedniku Opstinskog odbora Milomiru Sljivicu kome je insisitranjem na promeni poslovnika pokusano da se uskrati prisustvo sednicama Odbornicke grupe. Stavise, javno je saopsten stav da pripadnici "17. novembra" nece glasati ni za sta ukoliko pretpostavljaju da je to Sljiviceva inicijativa ili je to na bilo koji nacin u interesu SPO. Ovakva taktika je, sa manje ili vise uspeha, vec vise puta primenjivana prilikom odlucivanja, cak i u slucajevima kada je to bilo u direktnoj suprotnosti sa interesima Koalicije, grada pa i srpske kulture u celini.

No, bez obzira na motive mora se reci da "17. novembar" ima sve veci uticaj na (ne)funkcionisanje lokalne vlasti i da predstavlja kocnicu koja ce svesno ili nesvesno dovesti do konacnog raspada "Zajedno". To je vec sada sasvim izvesno buduci da se odbornici uglavnom bave medjusobnim obracunima, a sve manje sustinskim gradskim problemima.

Svi pokusaji da se ova situacija prevazidje samo su iskomplikovali i zaostrili sada vec neresiv problem u cijoj osnovi stoji cinjenica da "Zajedno" u SO ima "tesnu" vecinu od dva odbornika sto svakog pojedinca cini izuzetno vaznim i neophodnim prilikom donosenja i usvajanja svih odluka.

Ni pozivanje na zajednicku zakletvu pred vladikom da ce odbornici raditi iskljucivo u interesu gradjana nije dalo nikakve rezultate. Naprotiv, raskol medju odbornicima postaje sve dublji, a licni interesi i "zbrinjavanje" poslusnika dobijaju primat u odnosu na zajednicki interes.

Sprecen prelazak u DS

U kraljevackom SPO-u koji je imao 21 a sada sest odbornika manje, spremni su da prepuste vlast trenutno jacoj DS. Medjutim, likovanje demokrata zbog delovanja sest pobunjenih clanova SPO sve vise se pretvara u zabrinutost zbog onoga sto ce se dogoditi buduci da svima postaje jasno da samo jedinstveni mogu zadrzati osvojenu vlast. Istovremeno, mada nazvanicno, pokusaj prelaska nekoliko odbornika SPO u DS sprecen je sa najviseg mesta uz obrazlozenje da nije vreme za to.

U svemu ovome SPS, JUL, ND i SRS stoje po strani strpljivo cekajuci da odbornici "Zajedno" sami sebi "dodju glave" i predaju vlast dokazujuci da nisu sposobni da vladaju i da tako ozbiljan posao nije ni trebalo da prihvataju. Paradoksalno je samo to, cak i zlobnici priznaju, da je nova opstinska vlast u postojecim uslovima uradila vise nego sto se od nje ocekivalo, da jos uvek funkcionise dobro i ima podrsku gradjana. Ipak, kako stvari stoje, zbog svega pomenutog sudbina koalicije "Zajedno" u Kraljevu je zabrinjavajuca.

Ko je za to kriv, pokazace vreme, a zavrsnu rec ce dati Kraljevcani do kojih ono sto se dogadja medju odbornicima jos uvek ne dopire, bar ne zvanicno.

Promena sistema i uvodjenje demokratije, sto je bila ideja vodilja za okupljanje opozicionih stranaka u koaliciju u potpunosti je zanemarena, a paznja se uglavnom posvecuje nasipanju ulica u okolnim selima, ili izgledu trafika na podrucju grada, sto bi u ovoj fazi politicke borbe trebalo da budu uzgredni i rutinski poslovi.

Ivan Rajovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /